Random Post 2019 | Thank You 24 years Old Me

Assalamualaikum
Bismillah

Aku baru perasan yang bulan ni aku paling kurang menulis. Draf sudah ada cuma mood menulis itu belum datang.

Just for today aku nak tulis random post. Merapu sikitlah. Sekali-sekala mahu layan mood serabut ni. Aku ni kalau tengah serabut tangan cepat betul menaip daripada otak aku berfikir. Salah satu cara untuk aku lepaskan perasaan dengan meluah melalui tulisan.

Bila aku tengok draf, aku jumpa post ini. Post 2019 tetapi aku rasa sangat kena dengan situasi dan perasaan aku sekarang.

Random Post 2019...

Setiap kali aku rasa down, idea menulis itu pasti datang mencurah-curah. Sejak masuk umur 24 tahun ini, ada banyak benda aku sedar. Aku semakin kehilangan kawan. Perasaan kehilangan tu terasa sebab kau dah tak boleh hangout macam dulu. 

Masing-masing fokus dengan diri, keluarga dan kerjaya. Ada yang sudah punya kareer sendiri. Ada yang sudah mendirikan rumah tangga. Ada yang masih berada di takuk yang sama. Tiada perubahan macam aku. 

Umur macam aku kadang-kadang tidak semuanya berjalan seperti apa yang kau rancang. Don't expect too much in your life, because you never know what your future will be. Just follow the flow.

The reason why I'm really disappointed with myself because I have what I wanted or dream but it doesn't change anything.


Orang cakap 24 tahun itu masih muda. Panjang lagi perjalanan. Tetapi kita tidak pernah tahu pun apa yang akan jadi pada masa akan datang. 24 tahun masih muda tapi apabila kau jatuh sakit itu bukan lihat pada faktor usia. You never know.

Apa yang kita impikan kadangkala bukanlah yang terbaik. Sebaliknya apa yang ALLAH bagi itulah yang terbaik. 

Sepanjang 24 tahun ALLAH dah bagi apa yang aku mahu atau impikan. 

Impian aku mahu sambung belajar sehingga peringkat Universiti dan tercapai. Alhamdulillah aku dah graduate dengan jayanya. Aku dapat bidang yang aku minat. 

Itu adalah pencapaian aku dari segi pendidikan. Itulah rezeki yang ALLAH bagi yang mana mungkin tidak semua orang berpeluang untuk dapat seperti apa yang aku dapat. 

Bersabarlah InsyaAllah masa itu akan tiba. Mungkin bukan sekarang tetapi akan datang. Berdoalah kepada ALLAH untuk beri apa yang terbaik untuk kita, keluarga kita dan orang sekeliling kita.

Tidak apa kalau aku tidak dapat bekerja sekarang. Tidak apa kalau tidak dapat bantu keluarga dari segi kewangan. Tidak apa.

Mungkin Allah nak aku luangkan lebih masa dengan family. Dah penat belajar apa salahnya kan?

Tetapkan niat dalam hati untuk didik adik-adik yang masih kecil. Ajar apa yang patut. Bentuk akhlak dan peribadi yang mulia. Sebab apabila mereka sudah meningkat remaja atau dewasa peluang untuk lebih banyak habiskan masa bersama dah tak sama. Apatah lagi kalau masing-masing dah berkahwin.

~~~~~~

24 years old me said that....

Setiap kali aku rasa emosi, aku suka tulis dan simpan dalam draf. Dan bila perasaan tu datang balik, aku suka baca apa yang aku pernah tulis. Throwback feelings gitu.

Masa aku tulis, umur aku 24 tahun. Aku berada dalam fasa baru habis belajar dan tengah struggle untuk cari kerja. Dengan kesihatan aku yang tidak berapa baik masa tu sangat-sangat buat aku rasa down.

Orang kata "Nurul kau masih muda, banyak lagi yang kau boleh buat." Tetapi istilah masih muda bagi aku tu tidak relevan buat aku guys.

Untuk cipta sesuatu kejayaan tidak perlu lihat pada usia. Berapa ramai orang yang sudah meningkat usia menyesal kerana tidak capai apa yang mereka mahu capai ketika masih muda. "Kalau aku masih muda aku mahu buat macam tu.. macam ni.."

I'm glad I wrote this post year ago. 
"Masing-masing fokus dengan diri, keluarga dan kerjaya. Ada yang sudah punya kareer sendiri. Ada yang sudah mendirikan rumah tangga. Ada yang masih berada di takuk yang sama. Tiada perubahan macam aku."

Itulah apa yang aku rasa guys. Tiada perubahan kalau aku tidak cuba untuk berubah. Kalau aku teruskan untuk layan perasaan sakit aku. Aku tidak akan ke mana-mana. Aku tidak akan menulis sehingga ke saat ini. Aku tidak akan jadi fulltime blogger. Mungkin sampai sekarang aku akan menyalahkan takdir.

Aku sangat bersyukur dengan apa yang aku lalui setahun yang lalu. Terlalu banyak hikmah yang ALLAH bagi untuk aku. Kini aku faham kenapa hidup aku tidak seperti orang lain. Setiap orang punya kisah sendiri.

"...I have what I wanted or dream but it doesn't change anything." 

No guys! Sebenarnya aku yang tidak bersyukur. Sekiranya hati ini bersyukur dan reda dengan apa sahaja ujian yang ALLAH bagi barulah mata hati ini akan nampak betapa perjalanan hidup ini telah diatur dengan cantik sekali.

Tujuan aku menulis semua ini untuk ingatkan diri aku kembali. Apa sahaja ujian untuk hari ini pasti ada hikmah disebaliknya. Kesedihan hari ini pasti akan diganti dengan kegembiraan yang penting terus bersabar.

Sebagai seorang manusia yang lemah, tiada daya dan kekuatan melainkan hanya ALLAH yang permudahkan semuanya.

Thank you 24 years old me.

Cara Memohon Jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Melalui MySPP

Assalamualaikum
Bismillah

Hai guys, ada berita baik buat korang yang ingin memohon jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP), kini pendaftaran tidak lagi dibuat di jobsmalaysia guys. 

Kalau korang lihat di entri aku tentang Cara Memohon Jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Melalui JobsMalaysia ramai sangat yang komen dan mengadu mempunyai masalah pendaftaran. Sampai aku sendiri ni dah macam pekerja Jobsmalaysia ja menjawab segala pertanyaan korang. 

Yang peliknya, apabila aku daftarkan untuk orang okay ja pun. Bila orang yang buat ada ja yang tak kena. Padahal aku buat step by step kot tutorial tu. Alhamdulillah, akhirnya SPP telah upgrade sikit sekarang dan buat laman khas untuk memohon jawatan di Pendidikan. So okaylah. 

Tahniah buat SPP kerana telah mengambil alternatif untuk mewujudkan laman MySPP. Semoga ia dapat membantu lebih ramai orang lagi yang selama ini tidak berpeluang untuk memohon jawatan di SPP.

Mulai 15 Julai 2020, semua permohonan jawatan Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) akan menggunakan. Sistem Pengambilan Anggota Perkhidmatan Pendidikan (mySPP). Namun demikian, permohonan jawatan SPP melalui Portal Jobs Malaysia masih boleh diteruskan sehingga 31 Julai 2020.Maklumat lanjut berkaitan mySPP : Sistem Pengambilan Anggota Perkhidmatan Pendidikan (mySPP) (hanya akan mula beroperasi pada 15 Julai 2020)
Sumber : SPP

Cara Memohon Jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Melalui MySPP


Langkah 1
Perlu diingat ya, Pendaftaran MyID hanya dilakukan sekali sahaja. Jadi mohon sangat guys, jangan SALAH ISI untuk pendaftaran okay. Banyak kali dah aku terjumpa orang yang salah isi ini. 

MyID adalah nombor kad pengenalan korang. Hanya perlu mendaftar akaun baharu terlebih dahulu dengan menggunakan MyID sebelum mengisi mySPP.

Korang boleh mendaftar MyID dengan klik pada pautan "DAFTAR AKAUN BAHARU" di laman utama myspp online 

Korang digalakkan supaya menggunakan mySPP untuk permohonan jawatan SPP. Namun demikian, permohonan jawatan SPP melalui Portal JobsMalaysia masih diteruskan sehingga 31 Julai 2020 sahaja.

Jadi yang dah isi jawatan di Jobsmalaysia, korang kena daftar semula di MySPP okay. 

Langkah 2

Skrin Daftar Akaun Baharu akan dipaparkan seperti di bawah:



Pastikan semua medan bertanda * diisi. Nombor kad pengenalan dan nama penuh mestilah sama seperti di dalam kad pengenalan.

Nombor telefon dan alamat emel yang dimasukkan mestilah yang masih aktif kerana semua penghantaran notis dan surat panggilan adalah melalui telefon dan emel.

Sila pastikan korang mengingati soalan keselamatan kerana akan digunakan bagi tujuan reset kata laluan.

Langkah 3

Login myspp dahulu. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik pada butang Log Masuk.

Pastikan maklumat yang dipaparkan seperti di bawah adalah BETUL. Pendaftaran MyID hanya dilakukan sekali sahaja. Jadi mohon sangat guys, jangan SALAH ISI untuk pendaftaran okay. Kalau salah isi tak boleh edit/ubah dah.

Pada bahagian MAKLUMAT PEMOHON dan skrin berikut akan dipaparkan secara automatik mengikut maklumat yang dimasukkan semasa pemohon melakukan proses daftar akaun baharu.


Kena ingat korang perlu mengisi semua maklumat yang ditandakan dengan bintang yang bewarna merah (*).

Ketinggian adalah maklumat pilihan. Namun begitu terdapat beberapa jawatan yang memerlukan pemohon memasukkan maklumat Ketinggian.


Klik butang SIMPAN setelah semua maklumat lengkap diisi.

Langkah 4

Sekiranya korang ingin menukar kata laluan & soalan keselamatan, korang hanya perlu klik pautan KATA LALUAN/SOALAN KESELAMATAN. Skrin Tukar Kata Laluan seperti di bawah akan dipaparkan.


Langkah 5

Pada bahagian MAKLUMAT AKADEMIK, bagi korang yang telah memohon SPP sebelum ini, korang telah mempunyai maklumat akademik sedia ada. Sila klik butang (-) terlebih dahulu untuk memadam maklumat tersebut, sebelum hendak mengemaskini.

PT3/PMR/SRP/LCE

Klik pada ruang Tahun dan masukkan Tahun Peperiksaan PT3/PMR/SRP/LCE yang diduduki.

Pastikan korang perlu mengisi semua maklumat yang ditandakan dengan bintang yang bewarna merah (*) ya.

Pilih Mata Pelajaran dan Gred yang berkenaan. Jika korang mempunyai jumlah Mata Pelajaran melebihi daripada ruang yang disediakan, tekan butang “+ Tambah” sahaja.

Seterusnya tekan butang SIMPAN setelah semua maklumat lengkap diisi.



SPM/MCE/SPM(V)

Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM / MCE / SPM (V) / SPVM / SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) - Peperiksaan Kali Pertama.

Sila pilih Tahun & Jenis Sijil semasa menduduki peperiksaan. Pilih Pangkat yang diperolehi. Kosongkan ruang Pangkat bagi pemohon yang menduduki Peperiksaan SPM mengikut Sistem Terbuka.

Kemudian pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan ruang tersebut bagi pemohon yang menduduki Peperiksaan SPM mengikut Sistem Terbuka.

Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dalam ruang Gred kerana subjek tersebut wajib diisi.

Seterusnya korang isi secara manual matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.


Jika pemohon mempunyai jumlah Matapelajaran melebihi daripada ruang yang disediakan, tekan butang “+ Tambah”. 

Tekan butang SIMPAN setelah semua maklumat lengkap diisi atau tekan butang BATAL untuk mengosongkan maklumat yang telah dimasukkan.

Seterusnya korang isi maklumat akademik untuk (sama ja seperti langkah di atas) :
  • STPM/STP/HSC
  • STAM

Pengajian Tinggi PHD/Sarjana/Ijazah/Diploma/Sijil

Bagi kolum Institusi yang mengeluarkan sijil adalah bermaksud: Institusi yang mengeluarkan sijil Ijazah / Diploma / Sijil yang diterima semasa graduasi dan BUKAN tempat Kolej / Universiti calon belajar.

Korang boleh memilih Bidang pengkhususan Pendidikan / Bukan Pendidikan / Semua bagi memudahkan carian pengkhususan.

Manakal sekiranya korang yang memiliki sijil Ijazah / Diploma / Iktisas pendidikan boleh tandakan bidang pengkhususan Pendidikan untuk menyenaraikan semua sijil berkaitan pendidikan.

Bagi yang memiliki sijil Ijazah / Diploma bukan pendidikan, boleh tandakan bidang pengkhususan Bukan Pendidikan untuk menyenaraikan semua sijil berkaitan bukan pendidikan.

Manakala, tandakan bidang pengkhususan Semua, untuk menyenaraikan semua sijil berkaitan pendidikan dan bukan pendidikan. 

Kemudian, tekan butang SIMPAN setelah semua maklumat lengkap diisi atau tekan butang BATAL untuk mengosongkan maklumat yang telah dimasukkan.

(Kalau tak faham boleh rujuk gambar di bawah)


Pada bahagian Keputusan - 2 atau Keputusan - 3 tu hanya kepada yang mempunyai lebih daripada satu (1) sijil Pengajian Tinggi. Kemudian ulangi langkah yang dinyatakan seperti di atas.

Jika mempunyai lebih daripada tiga (3) sijil Pengajian Tinggi, klik pada butang + bersebelahan dengan Keputusan – 3. Jumlah maksimum maklumat Pengajian Tinggi yang boleh dimasukkan adalah lima (5) sahaja.

Langkah 6

Seterusnya sila isi bahagian Maklumat Ko-Kurikulum dan Maklumat Tambahan (wajib isi)




Langkah 7

Cara Memohon Jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

Klik pada JAWATAN DIMOHON. Calon hanya boleh memohon maksimum 3 jawatan SPP sahaja. Pastikan jumlah jawatan keseluruhan adalah betul untuk memastikan jawatan dimohon tidak akan hilang apabila klik butang SIMPAN.


Pilih jawatan pada ruang Jawatan Yang Layak Dipohon dan tekan butang >> bagi memasukkan jawatan tersebut ke ruang Jawatan Yang Dipohon.

Jika ingin membatalkan permohonan jawatan yang telah dipohon, sila pilih jawatan tersebut di ruang Jawatan Yang Dipohon dan tekan butang <<

Pilih Pusat Temuduga / Ujian Khas yang Dipilih daripada senarai yang diberikan. Dan tekan butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat yang telah diisi atau tekan butang BATAL untuk membatalkan maklumat yang telah dimasukkan.

Langkah 8 

PENGAKUAN PEMOHON

Sila pastikan semua maklumat yang telah diisi adalah betul. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.

Sekiranya pemohon telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR. Kecuaian pemohon meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan pemohon tidak akan diproses.

Korang boleh mencetak Slip Akuan Pendaftaran sebagai rujukan.


PERINGATAN : Calon mesti semak kembali senarai jawatan yang dimohon adalah seperti yang calon pilih. Pastikan tarikh hantar dan tarikh daftar adalah sama. Jika sama bermaksud permohonan Berjaya sampai ke SPP. Jika tidak sama, sila semak semula padanan maklumat yang dimasukkan di setiap menu. Pastikan semua medan bertanda (*) diisi dan di SIMPAN. 

Langkah 8

STATUS PERMOHONAN

Korang boleh menyemak status permohonan selepas menekan butang HANTAR dalam pengakuan pemohon. Skrin ini akan memaparkan senarai jawatan dipohon, tarikh daftar dan tarikh luput permohonan (1 tahun).

Sekiranya paparan “Tiada Urusan Pengambilan Mulai Tarikh Pendaftaran Permohonan Jawatan” bermakna tiada urusan pengambilan jawatan tersebut dari tarikh daftar.

Jika paparan “Tidak Melepasi Syarat-syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya” bermakna pemohon tidak melepasi tapisan yang disyaratkan oleh SPP iaitu kriteria-kriteria yang ditetapkan oleh Jabatan / Kementerian bagi tujuan mengimbangi bilangan kekosongan jawatan dan bilangan calon yang layak memohon jawatan berkenaan. 

Antaranya adalah kredit dalam matapelajaran tertentu. Dalam perkara ini, SPP menetapkan hanya calon-calon yang terbaik dikalangan pemohon yang akan dipanggil temuduga bagi mengisi kekosongan jawatan berkenaan


Nota Tambahan 
  • Untuk paparan dan fungsi terbaik, sila gunakan Google Chrome Version 48.0.2564 ke atas, Mozilla Firefox 45.0 ke atas atau Internet Explorer (IE) 11.0.9600.18499 dengan resolusi minima skrin 1024 x 768. Anda juga perlu mengaktifkan javascript di Pelayar Web anda.

  • Pendaftaran mySPP tidak memerlukan pengaktifan melalui e-mel. Alamat E-mel hanya digunakan untuk pengumuman SPP atau panggilan temu duga atau keputusan temu duga.

  • Anda perlu mendaftar akaun baharu di mySPP dan perlu menggunakan alamat e-mel yang sama semasa pendaftaran di Portal JobsMalaysia.

  • Sekiranya anda tersilap memasukkan no. kad pengenalan semasa pendaftaran MyID, sila salurkan pertanyaan atau aduan anda kepada Hotline mySPP 03-8893 4019 / 4020 / 4021 / 4022 atau SISPAA-SPP


SELAMAT MENDAFTAR & GOOD LUCK!


Fungsi Skincare CC Cream untuk Kulit Tidak Sekata | Hansaegee Nature


Assalamualaikum
Bismillah

Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream | Sebenarnya aku dah lama merancang mahu membeli cc cream, tetapi belum jumpa lagi cc cream yang sesuai.

Ini baru pertama kali tau aku mencuba cc cream. Setiap kali masuk watson dan guardian aku jadi rambang mata. Lain yang aku cari, lain pula yang dibeli. Susah juga perempuan ni kan. haha

Aku ni sejenis yang tak bermekap. Walaupun ada juga mencuba tetapi rimas juga sebenarnya nak pakai foundation lagi. Dah lah pilih pun tak pandai haha. Aku pernah salah beli ya terus muka jadi kelabu macam zombie. Sedih jugalah. 

Lama juga aku mencari cc cream mana yang elok kerana ia mempunyai tekstur yang lebih ringan dari foundation dan BB Cream. Cari punya cari akhirnya aku jumpa juga Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream

hansaegee-nature-cc-cream

CC Cream ni dikenali sebagai Krim Kawalan Warna “Color Control Cream” yang telah di upgrade dari BB Cream. Ianya secara lengkap menutupi semua liang pori kita sama macam foundation. 

Tapi CC Cream ni mempunyai ciri-ciri manfaat pada kulit seperti adanya SPF, agen pencerah dan mempunyai bahan antioksidan yang umumnya ia merupakan krim yang membetulkan tona kulit muka. 

Khasnya kepada wanita yang memakai hijab pasti ada kesan bekas tudung kan sebab kawasan yang tidak dilitupi tudung akan terkena cahaya matahari. Ini menampakkan wajah korang kusam dan tidak sekata. 

CC Cream ni lebih nipis dan ringkas digunakan sebab ia mempunyai fungsi all in one dalam satu produk yang mana warna krimnya lebih ringan dan natural. 

Ianya sesuai digunakan semasa kita nak keluar pergi shopping atau aktiviti outdoor kerana ia kelihatan lebih semulajadi. Malah ia juga boleh dijadikan sebagai base mekap tau. 

Kandungan Bahan (ingredient)

Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream mengandungi 3 bahan utama iaitu :
  • Mineral Water - mengekalkan keseimbangan pH kulit serta meningkatkan keanjalan kulit
  • Ipomoea Hederacea Callus Culture Extract - anti bakteria, melegakan kerengsaan kulit dan kulit bermasalah
  • Nano Gold - Mencegah penuaan kulit, menghalang radiasi infrared dan mempunyai antioksidan yang tinggi
Yang bestnya cc cream ini juga mempunyai 'Niacinamide' yang mana mengandungi vitamin B3, mengecilkan pori dan sekatakan kulit yang kusam.

Cara Penggunaan

Cara penggunaan Gold Nano CC Cream ini pun sangat mudah, korang hanya apply dengan jari (bukan berus), kemudian sapukan ke seluruh wajah dengan sekata.

Cara aku pakai pula, hanya dap dap dap kat muka dan sapukan secara lembut pada keseluruhan muka dan leher dengan menggunakan jari. 

Tekstur CC Cream

  • CC Cream berwarna putih dan mempunyai tekstur yang ringan dan tidak melekit
Yang menariknya apabila sapukan ke seluruh wajah krim berwarna putih itu akan blend mengikut tona kulit kita tau. Kulit secara semulajadi glowing dan natural. Tak perlu risau walaupun nampak krim bewarna putih.


  • Tekstur yang ringan dan sekata mengikut tona kulit apabila di blend.
  • Kulit terkena air atau berpeluh tidak bercapuk dan nampak masih segar

  • Kulit yang berminyak pun nampak masih berseri

Reiew Gold Nano CC Cream

Aku dah hampir seminggu menggunakan Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature walaupun duduk kat rumah ja sebab krim ini sangat mudah untuk digunakan. 

Mempunyai penutup jenis twist lock dapat melindungi dan mengelakkan krim terkeluar dari bekas. So, tak adalah beg korang kotor atau comot kesan dari krim. 

CC Cream yang berbentuk tiub macam ni memang bagus sebab kita tak direct contact dengan semua krim, kurang terdedah pada kuman dan persekitaran. Hujung dia pun tirus, boleh kawal banyak mana kita nak guna.


Bagi yang tidak suka bermekap ataupun jarang mengenakan mekap, aku memang sangat sarankan korang guna cc cream ni. Tak perlu risau sangat sekiranya kulit menjadi kusam sebelum keluar rumah. Sekali sapu ja kulit dah nampak sekata. 

Aku juga mempunyai kulit yang berminyak dan sensitif tetapi krim ini sangat best, ia bukan sahaja mencerahkan, tidak berminyak dan melekit ketika blend kat muka dan paling seronok sekali ia memberikan effect glowing pada kulit. 

Recommended 

Aku memang cadangkan korang untuk mencuba produk ini. Mostly kepada korang yang mempunyai kulit berminyak dan sensitif kerana ianya tidak mengandungi bahan-bahan yang boleh merengsakan kulit.

Sekiranya korang yang beru nak berjinak-jinak mengunakan cc cream seperti aku, bolehlah cuba pakai Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature. 

Bagi mereka yang sukakan makeup yang simple natural dan ringan, Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature ni sesuai untuk korang jadikan skincare routine korang.

Repurchase? 

Definitely yes! Penggunaan pun boleh tahan sehingga 2 -3 bulan, jadi sangat berbaloi dengan isi padu sebanyak 50ml bagi aku sangat banyak. api memang worth it sangat sebab ia ada sekali SPF50 PA +++ yang mana ia sekaligus lindungi kulit dari sinaran matahari, menutup kedutan halus di wajah dan jimat tak perlu beli sunblock dah.

Untuk maklumat lanjut jika ada sebarang pertanyaan boleh rujuk link dibawah :

Website : https://hansaegee.com/shop/
Instagram : www.instagram.com/hansaegeenature/
Facebook : www.facebook.com/HansaegeeNature/
Youtube : www.youtube.com/HansaegeeNatureMalaysia/



THE FUTURE IS NOW: PG MALL

Assalamualaikum
Bismillah

If there is one thing that the recent Covid-19 pandemic has taught us, it would be the importance of e-commerce platforms. This was proven clearly during the 3-month nationwide Movement Control Order (MCO). 

When business establishments were closed and people’s movements were restricted, e-commerce platforms suddenly became our lifeline to get our necessities. However, we need to realize that e-commerce is the future of shopping, with or without the pandemic.

Hence, today I would like to share with you some information about PG Mall which might become useful to us, particularly in navigating our post-MCO livelihood. So, keep reading!

WHAT IS PG MALL?

If you don’t already know what PG Mall is, allow me to introduce you! 

For a start, PG Mall is Malaysia’s No.1 E-commerce platform where you can buy almost everything, ranging from baby needs to kitchen supplies. 

Established since 2017, PG Mall is dubbed to be the only local e-commerce platform in Malaysia. What’s even more interesting is that PG Mall is ranked as top 3 e-commerce site at Iprice insight report – you can check out the information here https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/


WHY YOU SHOULD DEFINITELY BUY FROM PG MALL

Apart from being proudly made in Malaysia, for Malaysians, there are a few reasons why PG Mall should become your one-stop centre for all your needs and wants. One of them is their latest feature called Wow Store.

Wow Store offers a lot of attractive promotions such as:
  • Storewide discounts up to 15%, so you can save more!
  • Free shipping for selected stores (I mean, who doesn’t love this?)
  • Monthly updates from all participating stores such as Tefal and Elianware so you don’t miss out on any new items from them!
  • Special highlight on weekends with additonal / great discount to make your weekends more meaningful!


Don’t worry, the good things don’t stop there. Apart from Wow Store, PG Mall also offers other on-going promotions such as:

Hot Day Sales 
Have you ever wished for sales to go on forever? Well, wish no more with Hot Day Sales!
  • It has 3 slots daily at 10AM, 4PM and 9PM
  • All the items are Lowest-price guaranteed 
  • Discounts given up to 80% off daily


Loveyou 3000

Things do get better with PG Mall under their Loveyou 3000 campaign. Here is how you can join in:
  • Every purchase of RM30 and above will be entitled to join Love you 3,000 campaign and stand a chance to walk away with prize worth RM3,000 in total!
  • The winner list announcement will be made on 15th and 30th of every month
  • So the more you spend, the higher the chance for you to win!

ConsuMerchant concept

Think it’s impossible to earn side income while spending money? Well, think again! This is definitely possible with ConsuMerchant concept in PG Mall, where buyers are able to enjoy:

Shop, Share, Earn – Earn money while sharing PG Mall with your loved ones through referrals!


Forever Cashback up to 3.5% - Get lifetime cashbacks with every purchases made by you and your loved ones! 


So what are you waiting for? Head to PG Mall now to kick start your fulfilling shopping experience with PG Mall!

Alternatively, if you are interested to find out more about PGMall, you can visit:

Website: www.pgmall.my

Stay at home, stay safe and happy shopping!

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #Wowstore #Loveyou3k

Servis Copywriting Malaysia | Instant Copywriting Termurah

Assalamualaikum
Bismillah

Pernahkah korang terfikir kenapa dah bertahun menjalankan bisnes tetapi sales tak pandai nak naik-naik? Even aku sendiri yang menjalankan bisnes menjual minyak angin dan perfume stress tau buat ayat-ayat iklan setiap hari. 

Sekarang ni kebanyakkan online seller menggunakan marketing strategi melalui copywriting (ayat-ayat iklan) untuk mempromosikan produk sekaligus menarik pembeli untuk mencuba produk/servis.

Ramai online seller yang sangat sibuk sehingga tiada masa untuk buat ayat iklan. Ada juga yang baru menjalankan perniagaan sendiri dan bingung macam mana mahu mendapatkan engagement. 


Korang dah tak perlu risau macam mana nak tarik perhatian customer dan meningkatkan engagement kerana Instant Copywriting Termurah adalah pilihan yang paling TERMURAH dengan pelbagai pakej yang menarik dan berpatutan.

Kini Instant Copywriting Termurah membuka ruang dan peluang untuk anda mendapatkan copywriting SERENDAH RM1.50 SEHARI sahaja.

Kelebihan Anda Menggunakan Servis Instant Copywriting Termurah

  • ๐Ÿ“Œ Dapat menarik minat audiance membaca hingga habis untuk terus menghubungi anda
  • ๐Ÿ“Œ Dapat meningkatkan Followers Facebook 
  • ๐Ÿ“Œ Respon audiance makin tinggi 
  • ๐Ÿ“Œ Facebook nampak lebih aktif dan hidup
  • ๐Ÿ“Œ Memudahkan kerja update status 
  • ๐Ÿ“Œ Perkhidmatan setiap hari (Ahad Off)
  • ๐Ÿ“Œ Menjadikan copywriting anda berstruktur dan lebih asli
  • ๐Ÿ“Œ Mampu milik untuk anda yang bergelar dropship, agent, stokis ataupun pemilik bisnes
  • ๐Ÿ“Œ Menghasilkan copywriting diluar kotak fikiran anda dan pembaca
  • ๐Ÿ“ŒServis Instant Copywriting Termurah sangat mesra pelanggan dan mudah dirunding

Pakej Copywriting Terkini di Instant Copywriting Termurah!

Servis copywriting murah ditawarkan mengikut Pakej Bulanan & Bukan Bulanan. Pakej Bulanan terdiri daripada :
  • Pakej Marathon
  • Pakej Padu
  • Pakej Padu Combo
  • Pakej Combo Goyang Kaki
  • Pakej Goyang Kaki Premium
  • Pakej Goyang Kaki Super Eksklusif
  • Pakej Page
Manakala bagi pakej bukan bulanan pula, Pakej Copywriting ADS/ALA-CARTE


PAKEJ MARATHON
Pakej BASIC dan super bajet (terhad pada satu produk shj)

✔️copywriting santai
✔️Edit nama produk sahaja
✔️20 copywriting sebulan
✔️Tak boleh request
✔️Fix satu jenis produk sahaja
๐ŸŽFREE tips zero cost
๐ŸŽFREE engagement

Nota : Tidak dibenarkan pass ayat pada team


PAKEJ PADU
(Boleh request lain-lain produk setiap hari)

✔️Layanan VVIP
✔️Admin pass ayat personal
✔️Boleh request selang seli produk yang berbeza
✔️20 copywriting sebulan
๐ŸŽFREE Engagement
๐ŸŽFREE Teknik Zero Cost

PAKEJ PADU COMBO
(Boleh request lain-lain produk setiap hari)

Kelebihan Pakej Padu :
✔️Layanan VVIP
✔️Admin pass ayat personal
✔️Boleh request produk yang berbeza
✔️ 40 copywriting sebulan
(Sehari 2 Copywriting)
✔️Rabu & Ahad Off
๐ŸŽFREE Engagement
๐ŸŽFREE Teknik Zero Cost

๐Ÿ’˜BONUS SERVICE SHARE 1 POSTING..!!


PAKEJ PADU COMBO GOYANG
(Boleh request lain-lain produk setiap hari)

✔️Layanan VVIP
✔️Admin pass ayat personal
✔️Boleh request produk yang berbeza
✔️ 40 copywriting sebulan
(Sehari 2 Copywriting)
✔️ Rabu & Ahad Off
๐ŸŽFREE Engagement
๐ŸŽFREE Teknik Zero Cost
๐ŸŽFREE Auto post by Admin

๐Ÿ’˜BONUS SERVICE SHARE 1 POSTING..!!


PAKEJ GOYANG KAKI PREMIUM
(Untuk seller yang super busy)

✔️Auto posting by Admin Sc
✔️Include Copywriting
✔️FREE Engagement
✔️FREE Zero Cost
✔️20 copywriting sebulan
(Rabu, sabtu & ahad off)
๐ŸŽFREE Engagement auto by Admin
๐ŸŽFREE Teknik Zero Cost

PAKEJ GOYANG KAKI SUPER EKSKLUSIF
(Untuk seller yang super busy)

✔️Auto posting by Admin Sc
✔️Include Copywriting
✔️Free Engagement
✔️Free Zero Cost
✔️20 copywriting sebulan
✔️Rabu&Ahad off
๐ŸŽFREE Engagement auto by Admin
๐ŸŽFREE Teknik Zero Cost

๐Ÿ’˜BONUS SERVICE SHARE 1POSTING..!!


PAKEJ PAGE
(untuk seller yang sibuk dan nak naikkan view posting)

✔️Auto posting by Admin SC
✔️Include Copywriting
✔️20 copywriting sebulan
✔️Include Engagement
✔️Share ke group-group besar 5 X ke atas, sehari setiap hari
✔️Rabu & Ahad Off
๐ŸŽFREE Engagement auto by Admin
๐ŸŽFREE Teknik Zero Cost

๐Ÿ’˜BONUS SERVICE SHARE 1 POSTING..!!


Pakej Copywriting untuk ADS / ALA-CARTE
✍️Sesuai untuk run Ads
✍️Sesuai untuk pass pada team
✍️Copywriting lebih teliti & panjang (bergantung pada permintaan)
✍️( FREE 1 copywriting santai )
✍️Tempoh siap 4 ke 7 hari


Apa Kata Mereka Yang Telah Menggunakan Servis Instant Copywriting Termurah?


Penangan Instant Copywriting 5 minit ja boleh closed sale sehingga RM500. 


Modal marketing RM25 naikkan sales sehingga RM3k guys..Memang padu habis!


Customer beliau terpikat dengan copywriting 


Dulu jual 30 box, hampir 3 bulan baru stok licin. 
Sejak menggunakan servis dari Instant Copywriting order masuk tanpa henti. 


Ini pula Feedback dari Facebook Pages Instant Copywriting Termurah (5 BINTANG)




Tunggu apa lagi? Jom tempah Instant Copywriting Termurah sekarang!


Instagram: @Instantcopywriting
Whatsapp: 0177145496 / 0132574350

Cara Semak dan Bayar Saman DBKK Secara Online


Aku dapat idea nak menulis tutorial pasal saman DBKK ni sebab pakcik aku hari tu kena kompaun. Memandangkan dia pinjam kereta sewa dan tak sempat nak bayar kompaun so dia suruhlah aku bayar secara online.

Mulanya aku tidak mahu pun tolong sebab aku bukannya ada kereta. Nak bayar kompaun DBKK ni pun tak tahu macam mana. Bila check kat google tak jumpa pula. So, aku pun usaha juga cari nak bayar online macam mana. 

Alhamdulillah, aku dah jumpa caranya. Tak perlu lagi ke kaunter pembayaran. Senang ja pula rupanya. Kalau nak tahu bacalah sampai habis. 

Cara Semak dan Bayar Saman DBKK Secara Online


Langkah 1

Pergi ke laman DBKK e-Services

Korang akan lihat beberapa maklumat seperti nombor kompaun, tarikh dikenakan kompaun, nombor kenderaan, butiran saman, dan jumlah saman yang perlu dibayar. 

Jadi jangan hilangkan RESIT DBKK (kertas kuning) tu tau. Simpan baik-baik.


Langkah 2

Seterusnya, korang klik bahagian 'listing'. Korang pilihlah nak bayar saman atau kompaun pasal apa. Boleh pilih Nombor Kenderaan, Nombor Kompaun, Nombor IC, atau Nombor Pendaftaran Syarikat. 

Macam aku pula bayar saman parking kereta, jadi aku pilih 'Vehicle Number'. Seterusnya aku masukkan pula nombor FLAT KENDERAAN tersebut. 

Lepas tu klik FIND. 


Langkah 3

Biasanya kalau korang kena kompaun hari ini, dorang belum update dalam sistem. So kena tunggu keesokkan hari atau selepas 3 hari. 

Di bawah korang boleh nampaklah apa kesalahan kompaun, tarikh kompaun dan jumlah yang perlu dibayar. 

Kompaun (Saman) yang korang dapat tu akan tertulis TIGA Tawaran Kompaun :

1. RM30 - dalam  tempoh sebulan
2. RM50 - Selepas 30 hari
3. RM100 - Selepas 60 hari

Lagi awal korang bayar, lagi murahlah bayaran yang dikenakan. Sekiranya melebihi 60 hari, terpaksalah RM100 korang kena bayar.


Langkah 4

Seterusnya, korang klik petak kecil (rujuk gambar) dan klik payment untuk pembayaran secara online. 


Langkah 5

Di sini korang boleh pilih samadanak bayar melalui KREDIT KAD atau PERBANKAN INTERNET. Jadi korang pilih lah pembayaran melalui FPX punya. 

Lepas tu klik bank apa yang korang guna. Macam aku bayar menggunkan CIMB CLICKS. 

Depends koranglah ikut keselesaan yang mana korang rasa lagi mudah.

Setelah tu, klik PROCEED TO PAYMENT.


Langkah 6

Masukkan nama korang beserta email. Then, klik pula PAY VIA FPX RETAIL BANKING.

Seterusnya, korang login lah macam biasa samada melalui Cimb Clicks, Maybank2U, Bank Islam ka..



Langkah 7

Pastikan nama tu adalah 'DEWAN BANDARAYA KOTA KINABALU' dan amaun yang dibayar adalah betul. 

Klik REQUEST TAC dan masukkan nombor TAC yang dihantar melalui SMS.


Langkah 8

Klik SUBMIT untuk confirm kan pembayaran.


Langkah 9 

Yeahh! Pembayaran korang telah berjaya!


Langkah 10

Nanti korang boleh semak balik di e-Services

Aku baru ja bayar semalam. Hari ini aku semak "Record Not Found". Maksudnya pembayaran aku telah berjaya diterima. 


Ada orang dia tak bayar online sebab tak boleh minta kurang. Ada juga yang tunggu Minggu Pengampunan DBKK. Bagi aku jangan amalkan sangat tabiat suka menangguh ni. Apatah lagi berkenaan hutang macam ni. 

Dah elok bayar sikit makin bertambah bayaran. Setakat ini sahaja perkongsian aku. Semoga bermanfaat dan dipermudahkan urusan kamu semua. 


PERKHIDMATAN LOKASI KAUNTER BAYARAN UNTUK CUKAI KADARAN


1. Kaunter Utama Tingkat Bawah, Bangunan Ibu Pejabat DBKK
Isnin - Jumaat (7.30 pagi - 4.30 petang)
Sabtu & Ahad (8.30 pagi - 12.30 tengahari)

2. Kaunter Pembayaran Damai, Luyang
Isnin - Jumaat (8.00 pagi - 3.30 petang)

3. Kaunter Pembayaran Tingkat 7, Centre Point Sabah
Isnin - Jumaat (8.00 pagi - 3.30 petang)

4. Grand Merdeka Mall, Bandar Sierra, Telipok
Isnin - Jumaat (9.30 pagi - 3.30 petang)

5. Tingkat 6, Menara UTC, Off Jalan Belia, Jalan Tunku Abdul Rahman, 88000 Kota Kinabalu, Sabah 
*Tutup pada hari Cuti Umum
Isnin - Jumaat (8.00 pagi - 8.30 malam)
Sabtu & Ahad (8.00 pagi - 8.30 malam)


© all rights reserved
made with by templateszoo