Powered by Blogger.

Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi?

Assalamualaikum
Bismillah


Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/

1. Psikologi Adalah Ilmu Tentang Pemikiran & Tingkahlaku Manusia
Apa yang aku maksudkan adalah bidang psikologi ini merupakan kajian saintifik tentang pemikiran dan tingkahlaku manusia. Ilmu psikologi ini ada banyak dan tidak tertumpu kepada satu aspek sahaja. Ada psikologi kognitif, psikologi neurosains, psikologi behaviourisme, psikologi abnormal, psikologi perkembangan & psikologi industri & organisasi.

Di Universiti Malaysia Sabah (UMS) ada menawarkan 4 bidang Psikologi iaitu :
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Industri Dan Organisasi)
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Pembangunan Belia Dan Komuniti)
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Kaunseling)
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Kanak-Kanak Dan Keluarga)

Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

2. Psikologi Menggunakan Kaedah Saintifik
Salah satu mitos terbesar apabila ada yang menganggap bahawa PSIKOLOGI ADALAH COMMON SENSE. Dalam mempelajari ilmu psikologi, kami belajar tentang kaedah saintifik dalam mengkaji tentang tingkahlaku manusia. Psikologi banyak bermain dengan Teori. 

Apabila kami ingin mengaitkan sesuatu tingkahlaku tersebut tidak boleh main sedap mulut sahaja buat rumusan yang manusia berkelakuan begini disebabkan oleh ini. 

And believe me or not. Dalam mempelajari ilmu psikologi anda akan juling mata menghadap jurnal-jurnal terbitan daripada luar negara mahupun dalam negara, membuat banyak kajian dan eksperimen, sentiasa berhadapan dengan kajian pemerhatian, soal selidik dan temu bual.

Kalau adik-adik semua mengambil aliran sains semasa SPM, dulu pernah belajar tentang apa itu hipotesis, pembolehubah, procedure dalam membuat kajian eksperimen. Dan dalam psikologi pun, benda ini yang kalian akan hadap sepanjang semester. Psikologi bergantung dengan kajian saintifik untuk menjawab sesuatu persoalan kajian. 

3. Psikologi Melihat Kepada Pelbagai Perspektif
Dalam menjawab sesuatu topik atau persoalan, psikologi akan melihat kepada pelbagai sudut pandangan. Sebagai contoh, Pengaruh Media Dalam Kalangan Kanak-Kanak Terhadap Tingkahlaku Agresif.

Dalam mengkaji pengaruh media dalam kalangan kanak-kanak, sebahagian akan melihat daripada aspek biologi seperti kanak-kanak yang mewarisi sifat agresif atau panas baran daripada ibu bapa.

Dalam perspektif behaviorisme pula, kanak-kanak cenderung untuk meniru perbuatan atau kelakuan seseorang yang dilihatnya. Dan ada banyak lagi perspektif yang harus diambil kira dalam psikologi.

4. Psikologi Mempunyai Peluang Kerjaya Yang Luas
Sebenarnya agak meyinggung perasaan juga apabila ada segelintir individu yang berkata "Psikologi tidak mempunyai banyak peluang pekerjaan" Hahaha. Tak belajar maka anda takkan tahu.

Aku memohon kerana minat. Aku tidak kisah pun sama ada bidang itu mempunyai permintaan kerja atau tidak. Aku tidak pernah belajar kerana untuk kerja. Insya'Allah rezeki pekerjaan itu akan datang yang penting kita berusaha. 

Psikologi merupakan satu bidang yang luas serta boleh dipecahkan kepada beberapa pengkhususan. Bagi mereka yang khusus kepada psikologi kaunseling, biasanya kaunselor membantu klien membuat tafsiran terhadap fakta yang berkaitan sama ada dengan membuat pemilihan keputusan, perancangan ataupun pelarasan yang lebih baik perlu dilakukannya. 

Bagi mereka yang melibatkan diri dalam bidang psikologi klinikal pula, mereka perlu menilai dan merawat pesakit yang mengalami masalah psikologi. Mereka menggunakan pelbagai kaedah berkaitan ilmu psikologi dengan memberi kaunseling dan terapi. Selain itu, ahli psikologi sentiasa bekerjasama dengan doktor, ahli psikiatri dan kakitangan perubatan dalam menangani masalah pesakit. 

Bidang psikologi pendidikan pula menawarkan kaunseling dan bantuan kepada pelajar remaja bermasalah di bidang pelajaran dan perkembangan tingkah laku. Mereka ini sentiasa memberi kerjasama kepada klien iaitu pelajar, guru dan ibu bapa. 

Sementara bidang psikologi industri dan organisasi melibatkan permasalahan berhubung perlakuan organisasi dan pekerja. Bidang ini menyentuh hal berkaitan antaranya, kepuasan dan tekanan bekerja, dinamika kumpulan, masalah kesatuan sekerja, kepemimpinan dan pengaruh, prejudis dan diskriminasi dalam organisasi, perkembangan organisasi, latihan dan pembangunan kerjaya. 

Bidang psikologi menjanjikan peluang kerjaya yang cukup baik sama ada di sektor awam, swasta atau menjalankan perkhidmatan perundingan. Bukan itu sahaja, anda boleh berkhidmat sebagai pensyarah, kaunselor, pakar pemulihan, pembangunan sosial, pembantu sosial, penyelidik, pentadbir, pegawai perjawatan, eksekutif sumber manusia, eksekutif latihan dan perunding. 

Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

5. Psikologi Ada Di Sekeliling
Salah satu yang menarik minat aku untuk mempelajari psikologi adalah kerana ilmu psikologi itu ada disekeliling. Tidak terhad di dalam makmal, kelas ataupun kuliah. Prinsip psikologi dapat dilihat dalam kehidupan seharian kita.

Dalam bidang yang aku ambil sendiri iaitu Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, ada banyak perkara yang dapat dilihat. Bermula daripada perkembangan bayi sehinggalah tua. 

Apabila belajar tentang Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, maka anda akan berfikir 10 kali untuk bekahwin awal. Hahaha Sebab untuk membina sebuah keluarga itu bukan senang, nak jadi parents pun bukan senang. Banyak tanggungjawab yang perlu digalas. Persiapkan diri dengan ilmu sebelum berkahwin. Ilmu parenting itu penting.

Dah banyak kes kita dengar tentang perceraian, penderaan kanak-kanak & warga emas, pembuangan bayi, Kanak-Kanak HIV & AIDS, stres di tempat kerja, peningkatan dalam kes jenayah rogol. Semua ini ada kaitan dengan psikologi. 

6. Psikologi Dengan Teori Berpisah Tiada
Apabila anda mula mempelajari bidang psikologi, maka bersiap sedialah untuk mengenali semua tokoh-tokoh dalam psikologi. Dengan mengenali tokoh psikologi, anda akan memahami konsep serta teori yang diperkenalkanoleh tokoh tersebut. Sebagai contoh, Albert Bandura terkenal dengan Social Learning Theory dimana seseorang itu belajar daripada pengalaman, pemerhatian, peniruan dan modeling. 

Manakala Jean Piaget terkenal dalam perkembangan kognitif, dimana beliau menyatakan bahawa seseorang individu itu akan melalui 4 peringkat dalam perkembangan kognitif iaitu sensorimotor, preoperational, concrete operational and formal operational. 

Mungkin ada yang berpendapat bahawa teori dalam psikologi itu hanya sekadar teori dan tidak diaplikasikan dalam kehidupan. Di sini aku akan tekankan bahawa psikologi dengan teori itu tidak dapat dipisahkan. Apa jadi sekiranya kita pisahkan? Maka, anda akan digelar sebagai seorang yang hanya bercakap kosong tanpa bukti & fakta. 

7. Psikologi Belajar Tentang Tingkahlaku Normal & Abnormal
Apabila menyebut tentang psikologi, ramai yang kaitkan dengan psikologi abnormal seperti Obsessive Compulsive Disorder (OCD), Personality Disorder, Narcissistic Personality Disorder, Phobias, dan lain-lain.

Memang betul dalam psikologi ada belajar tentang psikologi abnormal tetapi kami juga banyak mempelajari tentang tingkahlaku normal. Apa yang menarik tentang Semester 4 ini, apabila kami belajar tentang Asas Perubahan Tingkah Laku, di mana kami mempelajari tentang tingkah laku berlebihan, defisit dan juga normal. 

Tugasan kumpulan kami iaitu melakukan pemerhatian terhadap subjek yang korang pilih serta kenal pasti tingkahlaku tersebut. Contohnya, tingkahlaku berlebihan subjek iaitu suka menonton Running Man sambil ketawa terbahak-bahak. 

Tingkahlaku ini dikenali sebagai berlebihan sebab ia melebih-lebih sehingga mengganggu orang sekeliling yang mahu belajar misalnya. So, kami diminta untuk memilih teknik untuk mengurangkan tingkahlaku tersebut supaya subjek kurang atau memperlahankan volume suaranya apabila menonton movie. 

Contoh bagi tingkahlaku defisit pula, subjek malas mencuci pinggan selepas makan. Tingkahlaku ini disebut sebagai defisit kerana tingkahlaku mencuci pinggan itu tidak kerap dilakukan. Maka, kami diminta untuk mencari teknik modifikasi yang sesuai untuk meningkatkan tingkahlaku subjek supaya kerap mencuci pinggan selepas makan. 

Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

"We Share, We Care"- Child & Family Psychology. 
Semoga dengan ilmu yang sedikit ini dapat memberi manfaat kepada semua orang


Sebarang pertanyaan boleh terus hubungi di :

116 comments:

 1. seronok belajar psikologi. kalau ada chance nak amik master related tu psychology subject

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yea.. mmg best Nurul Rasya :D
   Kalau nak ambik Master terus tak pastilah pula

   Delete
 2. saya pun minat bidang psikologi actually, eksaited nk tahu dengan lebih mendalam lagi pasal ni. maybe oneday boleh amik bidang ni. :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Insya'Allah Izzah. Kalau berminat boleh ambik bidang Psikologi nanti :D

   Delete
 3. Woow..bagus tu..saya bidang penjagaan dan pendidikan awal kanak2

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bestnyaa Rabiahtul.. sy pun minat juga tue,,

   Delete
  2. Saya baru dapat tawaran bidang psikologi kanak kanak dan keluarga. Nervousnyaa :')

   Delete
  3. Tahniah! Semoga Allah permudahkan segalanya..

   Delete
 4. Kenal tak mana2 child psychologist kat malaysia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salah satu Child Psychologist yg dikenali adalah Dr Azlina Wati (Psikologis klinikal), Puan Farah Farhana (Terapis Pertuturan), Aiman Amri (Terapis Autisme)

   Delete
 5. Dulu belajar kat mane ye? Sebab cadang nk ambik course ni kat time degree nnty

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau nak ambik course psikologi ada di Universiti Malaysia Sabah

   Delete
 6. Cadang nak sambung degree bidang psychology, tp dkt ums ada ke bidang psikologi klinikal?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau di UMS Psikologi Klinikal utk degree xda.. tp kalau ambil ijazah sarjana (master) mungkin ada..

   Delete
 7. hai. im currently studying for Child and Family Psychology in Year 2. I have just wondering how the practical or thesis options are ? could you please give tips and brief clarification on this, my dear senior ? 😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. You can read this :)
   https://ciknurul23.blogspot.com/2019/02/praktikal-atau-thesis-psikologi-kanak.html

   Delete
 8. Hai...nice entry.saya jenis yang kurang skit dengan org.lebih kepada passive.tp saya minat nak ambil bidang ni.adakah dua bende ni related ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Personaliti kita tidak menghalang kita tuk ambik bidang psikologi.. Aktif atau pasif sesiapa pun boleh ambil yg penting minat tu ada..

   Delete
 9. Lepas ambil degree psikologi Lepas tu ambil ape plk untuk jadi doktor psikologi ??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lepas degree..adik x akan jadi doktor pun.. Sbb psikologi bukan doktor.. Psikiatri dan psikologis adalah bidang yg b'beza..

   Delete
 10. Salam,cik nurul tgah belajar bidang pikologi kaa dah habis?

  ReplyDelete
  Replies
  1. W'salam.. Sy dah habis belajar .. Sy graduate tahun lepas 2018..

   Delete
 11. Hai. Saya lepasan SPM 2018. Psychology memang first choice dari tingkatan 3 lagi. Masalahnya sekarang saya tak tahu nak mula dari mana lepas habis SPM. Saya berminat nak dalam psikologi social dan psikologi kaunseling. Boleh tolong bagi cadangan tak? Terima kasih. By the way, I love your entry.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau nak ambil bidang psikologi di Universiti Malaysia Sabah, adik bole pilih samada nak sambung tingkatan 6, matriks ataupun diploma pendidikan awal kanak-kanak. Syarat kemasukan selepas habis daripada stpm,matriks atau diploma, cgpa at least 2.60 ke atas, kredit dlm BM, BI, MATHS dan Sains..

   Delete
  2. Selain drpd UMS ade ke U lain yg ada kos pendidikan; kaunseling ?

   Delete
  3. diploma psychology di kolej uniti kota bharu or port dickson ngeri smbilan.

   Delete
 12. Assalamualaikum. Saya lepasan stpm. Nak tnya klu plih kos psikologi dkt upu, nnti bila dh msuk u bru plih cabang apa yg kita nak ke ? Or kita kena belajar smua jenis kos psikologi ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semasa isi UPU lagi kita dah pilih cabang yg kita nak dik. Misalnya sy ambil bidang Ijazah Sarjana Mudah Psikologi (Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga). Dalam kurungan itulah sub-bidang yg kita pilih..Dan bila dah masuk U nanti kita tetap akan belajar psikologi secara lebih mendalam.. Cuma ada subjek psikologi yg tertentu kita akan belajar mengikut bidang yg kita pilih..

   Delete
 13. Sy lepasan spm2018.nak tanya,kalau sy nk ambik bidang psikologi klinikal, macam mane ye?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebelum nak ambil bidang psikologi klinikal kena ambil ijazah dlm bidang psikologi dahulu.

   Delete
  2. Dia kena ambil ijazah bidang psikologi yg general je ke? Kalau drpd bidang kaunseling?

   Delete
  3. Dia tidak kisah Ijazah bidang psikologi kaunseling, psikologi kanak-kanak & keluarga ke, asalkan Ijazah dalam psikologi.. Kaunseling itu adalah salah satu bidang dalam psikologi. Mcm sy ambil bidang psikologi kanak-kanak & keluarga. Ada yg ambil bidang psikologi industri & organisasi.

   Delete
 14. Apa result SPM yg layak utk ambil bidang psiklologi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
   Matematik/Matematik Tambahan
   Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   Bahasa Inggeris

   Delete
 15. Hai. Saya ada diploma dlm bidang management with multimedia. CGPA 3.09. Boleh ke saya ambil ijazah dlm bidang psikologi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. D'UMS hanya ada pengambilan lepasan diploma dlm pendidikan, kaunseling atat kerja sosial sahaja..

   Delete
 16. hi.. i graduated in 2018(spm).. im thinking for taking psychology course because ive been attracted to this field.. after finishing the psychology programme in university what will i be doing next?

  ReplyDelete
  Replies
  1. It will depends on what course you choose in University. What you want to be after graduated in U? If you want to be a counselor then you can choose degree in counselling. Everything is depends on you because in U, you are not learn psychology in general then after that you can be psychologist as you want. There are lot of subcourse in psychology and you must choose one. Whether you to take child psychology, counselling, industrial psychology etc.

   Delete
 17. Hai kalau psikologi dgn kepujian di unimas(sarawak) ni sama ka?

  ReplyDelete
 18. Sayaa minat sgt dgn bidang ni T^T cuma saya keliru..kalau bole saya nak ambk psikologi klinikal tapi saya tak thu lps spm apa yg saya perlu buat, mana saya nak pergi.. akak terangkan bole? :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebelum nak ambil bidang psikologi klinikal kena ambil ijazah dlm bidang psikologi dahulu..

   Mana hala tuju nak pi tu sy tak bole nak tetapkan.. Cuma kalau betul2 b'minat dlm bidang psikologi d'ums yg penting sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
   Matematik/Matematik Tambahan
   Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   Bahasa Inggeris...

   Dan bole sambung samada STPM, Matriks, asasi atau diploma dlm psikologh

   Delete
 19. Akak, tumpang tanya. Sekarang ni sy tgh belajar dlm bidang diploma Perbankan. Tp sebenarnya minat sy lebih cenderung ke arah bidang psychology. Jd, bolehkah lepas sy dah habis diploma Perbankan akn dtg sy boleh sambung degree psychology? Kalau boleh, adakah result spm akn diambil kira? Result spm sy utk subjek english A-, Matematik B, fizik kimia bio D, layakkah?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biasanya dorg akan tgok diploma dan spm.. Memandangkan adik ambik diploma dlm perbankan. Sy rasa adik tidak menepati syarat yg d'tetapkn oleh UMS.. Dan salah 1 drp subjek sains at least dapat C.. So kemungkinan utk d'tolak adalah tinggi..

   Delete
 20. Kak, Saya lepasan stpm. Sy dh dpt twrn untuk smbung dlm fakulti sy minat iaiatu fakuti psikologi kaunseling di ums. Persoalan sya, nnti Kat ums,
  1.apa subjek yg belajar?
  2.apa kerja kursus yg diberi?
  3.ada tmpt tinggal Tak Sana?
  4.berapa Kos pmbelajaran sepanjang Kat Sana?

  Hehe tq��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah, Tahniah kerana telah berjaya masuk UMS di Fakulti Psikologi & Pendidikan dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Psikologi (Kaunseling). Kalau psikologi kaunseling akan belajar 8 semester iaitu 4 tahun.

   1. Belajar subjek apa?
   Banyak subjek yg akan dipelajari. Adik akan belajar dari teori sehinggalah praktikal secara mendalam. Ini ada link utk beberapa subjek yg akan dipelajari
   https://ciknurul23.blogspot.com/2018/09/subjek-yang-dipelajari-dalam-psikologi.html tetapi tidak semua adik akan belajar kerana kita dlm sub bidang yg berbeza.

   2. Kerja Kursus/Assignment
   Setiap subjek akan ada tugasan individu dan kumpulan yg akan diberi. Semasa kelas tutorial ada penyarah yg membuat kuiz atau ujian. Bergantung dgn pensyarah. Ada pembentangan, midterm dan final exam.

   3. Tahun pertama di UMS akan diberikan tempat tinggal (wajib tinggal hostel). Pada tahun kedua pelajar akan memohon secara online kembali utk tinggal di hostel.

   4. Kos pembelajaran (yuran utk pertama kali masuk) boleh lihat di laman rasmi UMS. Sy pun tak ingat dah. Setiap semester yuran akan dipotong secara automatik melalui pinjaman ptptn. Sekiranya tidak memohon ptptn, adik kena bayar sendiri secara online. Segala maklumat mengenai yuran atau kos pengajian boleh lihat di page UMS sendiri.

   Semoga membantu.

   Delete
  2. Asslm akak ... Boleh tak sye nk tanye tentng masalah sye ... 😊

   Delete
 21. Hai, nak tanya .. Ada temuduga ka untuk masuk bidang psikologi di ums ni atau di pilih secara rawak? Sebab dlm permohonan utk program psikologi d ums adalah program bertemuduga ..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hanya psikologi kaunseling sahaja yg ada temuduga.. Utk psikologi kanak-kank dan keluarga, psikologi industri & organisasi pemilihan adalah berdasarkan syarat kelayakan dan bilangan kuota yg masih kosong.

   Delete
 22. Aslm.. nak tnya, kebiasaannya ... apa soalan yg di tanya ketika temuduga psikologi kaunseling ums ni?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam. Maaf sy kurg arif tentang psikologi kaunseling di UMS sebab sy ambil bidang psikologi kanak-kanak & keluarga. Dan bidang sy tiada temuduga. Tapi berdasarkan drp pengalaman coursemate yg ambil psikologi kaunseling, panel akan tanya mengapa memilih kaunseling? Apa pengalaman yg berkaitan kaunseling pernah anda alami?

   Delete
 23. Aslm slalu nya temuduga dalam bhasa apa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam. Sy kurg pasti sbb sy tidak ambik kaunseling. Rasanya Bahasa Melayu

   Delete
 24. Aslm..dalam satu course tu berapa org yg akan d pilih ? Maksud saya classmate brpa org

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pelajar psikologi batch sy dulu keseluruhan ada 1000 orang lebih termasuk pelajar antarabangsa. Bidang psikologi di UMS ada 5 (termasuk kerja sosial). Setiap course kuota tidak sama. Batch kami sebelum ini yang ambil bidang psikologi kanak2 & keluarga ada 70 orang.

   Delete
 25. Hi, nak tanya.. Ada tak kwn2 kakak yg pernah menjalani temuduga psikologi kaunseling dahulu? Klau bole nak minta sharekan tips atau contoh2 soalan yg bakal ditanya masa temuduga tu nanti sb sy bakal menjalani sesi temuduga tak lama lagi �� jadi nervous sikit sb tak pasti soalan apa yg bakal ditanya nti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada x di tetapkn tarikh bila awak pergi temuduga?atau terpulang dgn calon utk temuduga diantara 2 tarikh tu?

   Delete
  2. Takda pula,, cuma diberitahu yg tarikh temuduga tu pada 16-17 mei saja kalau bahagian sabah pnya (sb ada 3 bahagian, sabah swk, semenanjung tpi pd tarikh yg berbeza

   Delete
  3. Salam, tentang soalan temuduga kaunseling sy akan cuba tanya kawan yg ambil kaunseling. InsyaAllah kalau dapat sy share kat blog esok ya. Maybe malam gitu. Semoga takda halangan :)

   Delete
  4. Thank you kak :D, kalau bole, bole tak tlg tnya kwn kakak mcm mna mereka memperkenalkan diri mksud sy apa point2 yg mereka bagitau? Hehe,, thanks kak :D

   Delete
 26. Baca di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang TEMUDUGA CALON IJAZAH SARJANA MUDA PSIKOLOGI KAUNSELING DI UMS :

  https://ciknurul23.blogspot.com/2019/05/temuduga-calon-ijazah-sarjana-muda.html

  ReplyDelete
 27. Assalam
  Sy nk tanye... Bidang psychology ni subjek apa kena lulus yer? Sbb sy amik stpm... Tp bukan aliran sains...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam

   Kelayakan Minimum STPM
   Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 pada peringkat STPM dan sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :

   - Matematik/Matematik Tambahan
   - Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   - Bahasa Inggeris
   - Tahap 2 (Band 2) dalam MUET

   Delete
 28. Assalamualaikum . Saya nak tanya . Bidang psikologi ni untuk yang ambik sains tulen je ke ? Kalau ambik bidang sains sukan , boleh mohon ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam.. Tidak semestinya.. Apa2 bidang masa SPM pun boleh yg penting :

   sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
   -Matematik/Matematik Tambahan
   -Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   -Bahasa Inggeris
   -Tahap 2 (Band 2) dalam MUET

   Boleh pilih samada nak sambung STPM, Matrik/Asasi atau Diploma

   Delete
 29. Salam sejahtera.

  Sya nak tnya...time spm sya tdk ambil subjek bio tpi ambil fizik...sya dpt C utk fizik dan sya dpt D utk kimia

  Masih boleh layak kah ambil jurusan psikologi ni?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam sejahtera.. Yg penting salah satu drp Subjek sains tulen (bio/kimia/fizik) adalah Gred C.. InsyaAllah layak..

   Delete
 30. Hi.. di mana boleh ambil diploma psikologi di malaysia untuk ipta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh klik link ini :

   http://kalaumencarikerja.blogspot.com/2015/01/universiti-kolej-di-malaysia-yang.html

   Delete
 31. Assalamualaikum.. Sy nk tnya boleh ke sy further study utk master in psychology klu background diploma n degree sy in office mgt n office system? Boleh ke trus amek master in different field? Atau mmg kne amek degree dlu bru bole smbung master in psychology?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam, apa yg sy tahu kalau nak sambung master at least ada degree dlm bidang psikologi baru boleh ambil master bidang psikologi. Apapun boleh search google, mungkin ada certain Uni or collenge yg ada syarat kelayakan gtu..

   Delete
 32. Hi..saya nak tanya..masa spm saya tidak ambil subjek bio tapi ambil fiz & kimia .masih ade layak ke ambil psikologi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. yeaa.. yg penting kredit bagi salah satu subjek sains :)

   Delete
 33. Hai, nak tanya, apa cabang kerjaya yang boleh kita apply in course psychology and counselling

  ReplyDelete
  Replies
  1. anda boleh berkhidmat sebagai pensyarah, kaunselor, pakar pemulihan, pembangunan sosial, pembantu sosial, penyelidik, pentadbir, pegawai perjawatan, eksekutif sumber manusia, eksekutif latihan dan perunding.

   Delete
  2. Kalau nak jadi pensyarah tu kene ada master la kan? Any kerjaya yang berkait dengan goverment tak?

   Delete
 34. Assalamualaikum akak. Boleh tak kalau saya amik foundation in arts lepastu sambung degree in psychology. Lagi satu, boleh saya tahu apa pekerjaan akak sekarang ni setelah graduate?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam.. kena tgok syarat kelayakan juga. Mcm kat UMS dia akan tgok keputusan SPM sains, maths & BI, serta CGPA.. Sy tidak bekerja..

   Delete
 35. Hi sis Nurul. Saya student deg. psikologi industri. Sis boleh bantu untuk tajuk thesis yg sesuai related to course sy?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hai.. Alamak sy ambil psikologi kanak2 dan keluarga. Kalau IO sy kurg pasti, bole email sy di nurulatikayunus23@gmail.com ... Nti sy cuba tanya kwn yg ambik IO..

   Delete
 36. Assalamualaikum.. Nak tanya, psikologi kaunseling tu camna ya ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam... Psikologi Kaunseling tertumpu pada menyediakan rawatan terapeutik kepada klien yang mengalami pelbagai gejala. Ia juga merupakan salah satu bahagian khusus yang terbesar dalam bidang Psikologi. Mereka bekerja dengan pelbagai jenis individu, termasuk mereka yang mengalami kesusahan dan kesukaran yang berkaitan dengan peristiwa-peristiwa hidup dan peralihan, membuat keputusan, kerja/kerjaya/pendidikan, Keluarga, hubungan sosial, kesihatan mental dan masalah kesihatan fizikal.

   Delete
 37. Assalamualaikum.. Nak tanya, psikologi kaunseling tu camna ya ?

  ReplyDelete
 38. Salam sy nk tanya. Boleh ke nak sambung master psikologi if dulu i amik Tesl?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam, yg ini sy kurg masti.. kena tgok syarat kelayakan di setiap Universiti.. maaf, sy x dapat bantu sgat..

   Delete
 39. Nak tanya.Boleh ke org rabun ambil bidang ni? sbb sy ade terbace org rabun tak boleh ambil bidang nii..sy minat nk ambil bidang nii tapi sy rabun.��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh.. sbb ramai je coursemate sy yg rabun ambil bidang nie..

   Delete
 40. Hi kak nurul. Sy bru je dpt keputusan upu dan dpt di ums utk bidang psikologi (pembangunan belia dan komuniti) saya agak d jelas. Boleh akak terangkn sbb sy agak xfaham ttg bidang ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. psikologi pembangunan belia dan komuniti merupakan salah satu cabang aliran yang membincangkan tentang permasalahan golongan belia yang hidup dalam sesebuah komuniti. selain itu, ianya juga merangkumi segala aspek yang berkaitan dengan belia. Program ini melihat perkembangan belia dari aspek kongnitif, sosial, emosi, moral dan fizikal dengan menggunakan pelbagai orientasi teoritikal bagaimana maklumat asas proses-proses perkembangan mempunyai implikasi kepada masalah-masalah belia dewasa ini dalam kontek komuniti.

   Delete
 41. salam akak, time spm saya english math saya lulus and sains A. Saya tidak ambil aliran sains. Selepas itu saya ambil diploma in Tesl and cgpa above 3. Time diploma ada subjek psikologi. Boleh ke saya nak ambil bidang sains sosial psikologi for degree di ukm? saya tengok syarat kelayakan cukup tapi saya risau jika dia mahu diploma bidang psikologi atau stpm aliran sains. Terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam.. kena tgok syarat kelayakan dulu.. Kalau memenuhi syarat InsyaAllah layak.. cuma dapat atau tidak tu kurg pasti .. tgok kuota pengambilan setiap uni..

   Delete
 42. Assalam kak nak tnya tapi maaf lah bnyk sikit soalan saya hehe
  1. Kebiasaannya univ apa yg ada menawarkan asasi or diploma in psychology?
  2. Klu ambil bidang psikologi ni kita kena ambil bhasa ke dua ka?
  3.dlm pendapat akak.. Apa peluang pekerjaan psikologi io ni?
  4. Soalan terakhir ni lari tajuk sikit hehe...ums ni kita kena ikut kawad2 tu ehhh..klu x nak kawad..kita boleh ambil kokum lain ke?

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam..

   1. Boleh baca di sini (http://kalaumencarikerja.blogspot.com/2015/01/universiti-kolej-di-malaysia-yang.html) utk U yg menawarkan psikologi

   2. Kalau UMS mmg akan belajar Bahasa Asing. Smua subjek psikologi dalam bahasa melayu & english

   3. Seperti yg dinyatakan di entri di atas, bidang psikologi industri dan organisasi melibatkan permasalahan berhubung perlakuan organisasi dan pekerja. Bidang ini menyentuh hal berkaitan antaranya, kepuasan dan tekanan bekerja, dinamika kumpulan, masalah kesatuan sekerja, kepemimpinan dan pengaruh, prejudis dan diskriminasi dalam organisasi, perkembangan organisasi, latihan dan pembangunan kerjaya. Peluang pekerjaan itu luas boleh bekerja di sektor kerajaan & swasta.

   4. Kawad tu wajib kalau pointer bawah 2.5 rasanya. Sy pun kurg pasti. Boleh ambil kokum yg lain. Lgipun kalau ambil unit beruniform akan ditapis lgi.

   Delete
 43. HI , assalamualaikum ...saya nak tnya..saya pelajar matrikulasi ..modul 2 (physics,maths,scomputer,chemistry) ...tak ambil biologi...bole ke degree nnti saya ambil psikologi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam. sy ada adik yg ambik matrikulasi Labuan. Pilihan utk isi UPU tu bergantung dgn keputusan CGPA .. I mean adik sy dapat CGPA 2.8 lebih then masa isi UPU dia x dapat pilih psikologi. Kalau ikut syarat kelayakan mmg boleh ambik psikologi, tp xda dalam pilihan UPU dia.. Jawapan kpd soalan ini sy kurg pasti boleh ambik atau tidak.

   Delete
 44. Assalammualaikum kak, sy lepasan diploma dlm penolong pegawai perubatan. Sy teringin nak sambung belajar dlm bidang psychology boleh ke. Cgpa sy 3.82 .

  ReplyDelete
 45. Assalamualaikum dear, saya nak tanya lebih lanjut melalui email dengan izin insyaAllah Boleh dapatkan email akak? Juga utk bertanya berkenaan psychology. ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam .. boleh email sy di nurulatikayunus23@gmail.com

   Delete
 46. Assalam.. Sy nk tanya, apa pendapat sis klu futher study kos bacelor of psychology in honour di oum? Adakah cert dr oum laku? Dan boleh tak digunakan kenaikan pangkat dlm govern sector?

  ReplyDelete
 47. Assalamualaikum... Universiti mana yg menawarkan psychology klinikal? Saya berminat untuk menjadi psikitrik😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Waalaikummussalam.. sepanjang pengetahuan saya Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ada menawarkan kos tersebut... cuma jika ingin menjadi psikitrik memerlukan ijazah dalah bidang perubatan terlebih dahulu dan master dlm bdg psikitrik. Jika anda melanjutkan pelajaran dalam bidang psikologi klinikal, anda boleh menjadi Pegawai Psikologi Klinikal khususnya di Hospital...from (Prison Psychologist)

   Delete
 48. bolehkah dari diploma nursing nak ambil degree psikologi?

  ReplyDelete
 49. Gelaran untuk psychologist ni apa? Doctor ka?

  ReplyDelete
 50. Universiti di semananjung ada tak yang menawarkan course psikologi? Kalau ada,boleh berikan contoh??

  ReplyDelete
 51. Assalamualaikum kak, saya ni bakal SPM 2020 nnti. Saya nk tanya subjek apa yang saya perlu fokuskan untuk layak ambik bidang psikologi sebab saya murid kelas aliran akaun??

  ReplyDelete
 52. psikologi takde tawarkan diploma ke

  ReplyDelete
 53. assalam nk tny klau plajar stam boleh ke ambik psychology ni ?

  ReplyDelete
 54. Klau kat skolah amik aliran akaun boleh ke amik bidang psikologi?

  ReplyDelete
 55. assalammualaikum akak saya nak tanya akak rasa mustahil ke kalau budak aliran sastera nak ambil bidang psikologi ni? :)

  ReplyDelete

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.