Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi?

Assalamualaikum
Bismillah


Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi?
Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/

1. Psikologi Adalah Ilmu Tentang Pemikiran & Tingkahlaku Manusia

Apa yang aku maksudkan adalah bidang psikologi ini merupakan kajian saintifik tentang pemikiran dan tingkahlaku manusia. Ilmu psikologi ini ada banyak dan tidak tertumpu kepada satu aspek sahaja. Ada psikologi kognitif, psikologi neurosains, psikologi behaviourisme, psikologi abnormal, psikologi perkembangan & psikologi industri & organisasi.

Di Universiti Malaysia Sabah (UMS) ada menawarkan 4 bidang Psikologi iaitu :
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Industri Dan Organisasi)
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Pembangunan Belia Dan Komuniti)
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Kaunseling)
 • Ijazah Sarjana Muda Psikologi Dengan Kepujian (Psikologi Kanak-Kanak Dan Keluarga)

Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi?
Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

2. Psikologi Menggunakan Kaedah Saintifik

Salah satu mitos terbesar apabila ada yang menganggap bahawa PSIKOLOGI ADALAH COMMON SENSE. Dalam mempelajari ilmu psikologi, kami belajar tentang kaedah saintifik dalam mengkaji tentang tingkahlaku manusia. Psikologi banyak bermain dengan Teori. 

Apabila kami ingin mengaitkan sesuatu tingkahlaku tersebut tidak boleh main sedap mulut sahaja buat rumusan yang manusia berkelakuan begini disebabkan oleh ini. 

And believe me or not. Dalam mempelajari ilmu psikologi anda akan juling mata menghadap jurnal-jurnal terbitan daripada luar negara mahupun dalam negara, membuat banyak kajian dan eksperimen, sentiasa berhadapan dengan kajian pemerhatian, soal selidik dan temu bual.

Kalau adik-adik semua mengambil aliran sains semasa SPM, dulu pernah belajar tentang apa itu hipotesis, pembolehubah, procedure dalam membuat kajian eksperimen. Dan dalam psikologi pun, benda ini yang kalian akan hadap sepanjang semester. Psikologi bergantung dengan kajian saintifik untuk menjawab sesuatu persoalan kajian. 


3. Psikologi Melihat Kepada Pelbagai Perspektif

Dalam menjawab sesuatu topik atau persoalan, psikologi akan melihat kepada pelbagai sudut pandangan. Sebagai contoh, Pengaruh Media Dalam Kalangan Kanak-Kanak Terhadap Tingkahlaku Agresif.

Dalam mengkaji pengaruh media dalam kalangan kanak-kanak, sebahagian akan melihat daripada aspek biologi seperti kanak-kanak yang mewarisi sifat agresif atau panas baran daripada ibu bapa.

Dalam perspektif behaviorisme pula, kanak-kanak cenderung untuk meniru perbuatan atau kelakuan seseorang yang dilihatnya. Dan ada banyak lagi perspektif yang harus diambil kira dalam psikologi.

4. Psikologi Mempunyai Peluang Kerjaya Yang Luas

Sebenarnya agak meyinggung perasaan juga apabila ada segelintir individu yang berkata "Psikologi tidak mempunyai banyak peluang pekerjaan" Hahaha. Tak belajar maka anda takkan tahu.

Aku memohon kerana minat. Aku tidak kisah pun sama ada bidang itu mempunyai permintaan kerja atau tidak. Aku tidak pernah belajar kerana untuk kerja. Insya'Allah rezeki pekerjaan itu akan datang yang penting kita berusaha. 

Psikologi merupakan satu bidang yang luas serta boleh dipecahkan kepada beberapa pengkhususan. Bagi mereka yang khusus kepada psikologi kaunseling, biasanya kaunselor membantu klien membuat tafsiran terhadap fakta yang berkaitan sama ada dengan membuat pemilihan keputusan, perancangan ataupun pelarasan yang lebih baik perlu dilakukannya. 

Bagi mereka yang melibatkan diri dalam bidang psikologi klinikal pula, mereka perlu menilai dan merawat pesakit yang mengalami masalah psikologi. Mereka menggunakan pelbagai kaedah berkaitan ilmu psikologi dengan memberi kaunseling dan terapi. Selain itu, ahli psikologi sentiasa bekerjasama dengan doktor, ahli psikiatri dan kakitangan perubatan dalam menangani masalah pesakit. 

Bidang psikologi pendidikan pula menawarkan kaunseling dan bantuan kepada pelajar remaja bermasalah di bidang pelajaran dan perkembangan tingkah laku. Mereka ini sentiasa memberi kerjasama kepada klien iaitu pelajar, guru dan ibu bapa. 

Sementara bidang psikologi industri dan organisasi melibatkan permasalahan berhubung perlakuan organisasi dan pekerja. Bidang ini menyentuh hal berkaitan antaranya, kepuasan dan tekanan bekerja, dinamika kumpulan, masalah kesatuan sekerja, kepemimpinan dan pengaruh, prejudis dan diskriminasi dalam organisasi, perkembangan organisasi, latihan dan pembangunan kerjaya. 

Bidang psikologi menjanjikan peluang kerjaya yang cukup baik sama ada di sektor awam, swasta atau menjalankan perkhidmatan perundingan. Bukan itu sahaja, anda boleh berkhidmat sebagai pensyarah, kaunselor, pakar pemulihan, pembangunan sosial, pembantu sosial, penyelidik, pentadbir, pegawai perjawatan, eksekutif sumber manusia, eksekutif latihan dan perunding. 

Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi?
Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

5. Psikologi Ada Di Sekeliling

Salah satu yang menarik minat aku untuk mempelajari psikologi adalah kerana ilmu psikologi itu ada disekeliling. Tidak terhad di dalam makmal, kelas ataupun kuliah. Prinsip psikologi dapat dilihat dalam kehidupan seharian kita.

Dalam bidang yang aku ambil sendiri iaitu Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, ada banyak perkara yang dapat dilihat. Bermula daripada perkembangan bayi sehinggalah tua. 

Apabila belajar tentang Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, maka anda akan berfikir 10 kali untuk bekahwin awal. Hahaha Sebab untuk membina sebuah keluarga itu bukan senang, nak jadi parents pun bukan senang. Banyak tanggungjawab yang perlu digalas. Persiapkan diri dengan ilmu sebelum berkahwin. Ilmu parenting itu penting.

Dah banyak kes kita dengar tentang perceraian, penderaan kanak-kanak & warga emas, pembuangan bayi, Kanak-Kanak HIV & AIDS, stres di tempat kerja, peningkatan dalam kes jenayah rogol. Semua ini ada kaitan dengan psikologi. 

6. Psikologi Dengan Teori Berpisah Tiada

Apabila anda mula mempelajari bidang psikologi, maka bersiap sedialah untuk mengenali semua tokoh-tokoh dalam psikologi. Dengan mengenali tokoh psikologi, anda akan memahami konsep serta teori yang diperkenalkanoleh tokoh tersebut. Sebagai contoh, Albert Bandura terkenal dengan Social Learning Theory dimana seseorang itu belajar daripada pengalaman, pemerhatian, peniruan dan modeling. 

Manakala Jean Piaget terkenal dalam perkembangan kognitif, dimana beliau menyatakan bahawa seseorang individu itu akan melalui 4 peringkat dalam perkembangan kognitif iaitu sensorimotor, preoperational, concrete operational and formal operational. 

Mungkin ada yang berpendapat bahawa teori dalam psikologi itu hanya sekadar teori dan tidak diaplikasikan dalam kehidupan. Di sini aku akan tekankan bahawa psikologi dengan teori itu tidak dapat dipisahkan. Apa jadi sekiranya kita pisahkan? Maka, anda akan digelar sebagai seorang yang hanya bercakap kosong tanpa bukti & fakta. 

7. Psikologi Belajar Tentang Tingkahlaku Normal & Abnormal

Apabila menyebut tentang psikologi, ramai yang kaitkan dengan psikologi abnormal seperti Obsessive Compulsive Disorder (OCD), Personality Disorder, Narcissistic Personality Disorder, Phobias, dan lain-lain.

Memang betul dalam psikologi ada belajar tentang psikologi abnormal tetapi kami juga banyak mempelajari tentang tingkahlaku normal. Apa yang menarik tentang Semester 4 ini, apabila kami belajar tentang Asas Perubahan Tingkah Laku, di mana kami mempelajari tentang tingkah laku berlebihan, defisit dan juga normal. 

Tugasan kumpulan kami iaitu melakukan pemerhatian terhadap subjek yang korang pilih serta kenal pasti tingkahlaku tersebut. Contohnya, tingkahlaku berlebihan subjek iaitu suka menonton Running Man sambil ketawa terbahak-bahak. 

Tingkahlaku ini dikenali sebagai berlebihan sebab ia melebih-lebih sehingga mengganggu orang sekeliling yang mahu belajar misalnya. So, kami diminta untuk memilih teknik untuk mengurangkan tingkahlaku tersebut supaya subjek kurang atau memperlahankan volume suaranya apabila menonton movie. 

Contoh bagi tingkahlaku defisit pula, subjek malas mencuci pinggan selepas makan. Tingkahlaku ini disebut sebagai defisit kerana tingkahlaku mencuci pinggan itu tidak kerap dilakukan. Maka, kami diminta untuk mencari teknik modifikasi yang sesuai untuk meningkatkan tingkahlaku subjek supaya kerap mencuci pinggan selepas makan. 

Apa Yang Aku Belajar Dalam Psikologi?
Sumber Image: https://eduadvisor.my/psychology/ 

"We Share, We Care"- Child & Family Psychology. 
Semoga dengan ilmu yang sedikit ini dapat memberi manfaat kepada semua orang


Sebarang pertanyaan boleh terus hubungi di :
 • email nurulatikayunus23@gmail.com 
 • Instagram : https://www.instagram.com/ciknurul23/ 

167 Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

 1. seronok belajar psikologi. kalau ada chance nak amik master related tu psychology subject

  BalasPadam
  Balasan
  1. Yea.. mmg best Nurul Rasya :D
   Kalau nak ambik Master terus tak pastilah pula

   Padam
 2. saya pun minat bidang psikologi actually, eksaited nk tahu dengan lebih mendalam lagi pasal ni. maybe oneday boleh amik bidang ni. :))

  BalasPadam
  Balasan
  1. Insya'Allah Izzah. Kalau berminat boleh ambik bidang Psikologi nanti :D

   Padam
 3. Woow..bagus tu..saya bidang penjagaan dan pendidikan awal kanak2

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bestnyaa Rabiahtul.. sy pun minat juga tue,,

   Padam
  2. Saya baru dapat tawaran bidang psikologi kanak kanak dan keluarga. Nervousnyaa :')

   Padam
  3. Tahniah! Semoga Allah permudahkan segalanya..

   Padam
 4. Kenal tak mana2 child psychologist kat malaysia?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salah satu Child Psychologist yg dikenali adalah Dr Azlina Wati (Psikologis klinikal), Puan Farah Farhana (Terapis Pertuturan), Aiman Amri (Terapis Autisme)

   Padam
  2. TQVM NURUL ATAS PERKONGSIAN YANG BERMANAFAAT..

   Padam
 5. Dulu belajar kat mane ye? Sebab cadang nk ambik course ni kat time degree nnty

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kalau nak ambik course psikologi ada di Universiti Malaysia Sabah

   Padam
 6. Cadang nak sambung degree bidang psychology, tp dkt ums ada ke bidang psikologi klinikal?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kalau di UMS Psikologi Klinikal utk degree xda.. tp kalau ambil ijazah sarjana (master) mungkin ada..

   Padam
 7. hai. im currently studying for Child and Family Psychology in Year 2. I have just wondering how the practical or thesis options are ? could you please give tips and brief clarification on this, my dear senior ? 😁

  BalasPadam
  Balasan
  1. You can read this :)
   https://ciknurul23.blogspot.com/2019/02/praktikal-atau-thesis-psikologi-kanak.html

   Padam
 8. Hai...nice entry.saya jenis yang kurang skit dengan org.lebih kepada passive.tp saya minat nak ambil bidang ni.adakah dua bende ni related ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Personaliti kita tidak menghalang kita tuk ambik bidang psikologi.. Aktif atau pasif sesiapa pun boleh ambil yg penting minat tu ada..

   Padam
 9. Lepas ambil degree psikologi Lepas tu ambil ape plk untuk jadi doktor psikologi ??

  BalasPadam
  Balasan
  1. Lepas degree..adik x akan jadi doktor pun.. Sbb psikologi bukan doktor.. Psikiatri dan psikologis adalah bidang yg b'beza..

   Padam
 10. Salam,cik nurul tgah belajar bidang pikologi kaa dah habis?

  BalasPadam
  Balasan
  1. W'salam.. Sy dah habis belajar .. Sy graduate tahun lepas 2018..

   Padam
 11. Hai. Saya lepasan SPM 2018. Psychology memang first choice dari tingkatan 3 lagi. Masalahnya sekarang saya tak tahu nak mula dari mana lepas habis SPM. Saya berminat nak dalam psikologi social dan psikologi kaunseling. Boleh tolong bagi cadangan tak? Terima kasih. By the way, I love your entry.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kalau nak ambil bidang psikologi di Universiti Malaysia Sabah, adik bole pilih samada nak sambung tingkatan 6, matriks ataupun diploma pendidikan awal kanak-kanak. Syarat kemasukan selepas habis daripada stpm,matriks atau diploma, cgpa at least 2.60 ke atas, kredit dlm BM, BI, MATHS dan Sains..

   Padam
  2. Selain drpd UMS ade ke U lain yg ada kos pendidikan; kaunseling ?

   Padam
  3. diploma psychology di kolej uniti kota bharu or port dickson ngeri smbilan.

   Padam
 12. Assalamualaikum. Saya lepasan stpm. Nak tnya klu plih kos psikologi dkt upu, nnti bila dh msuk u bru plih cabang apa yg kita nak ke ? Or kita kena belajar smua jenis kos psikologi ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Semasa isi UPU lagi kita dah pilih cabang yg kita nak dik. Misalnya sy ambil bidang Ijazah Sarjana Mudah Psikologi (Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga). Dalam kurungan itulah sub-bidang yg kita pilih..Dan bila dah masuk U nanti kita tetap akan belajar psikologi secara lebih mendalam.. Cuma ada subjek psikologi yg tertentu kita akan belajar mengikut bidang yg kita pilih..

   Padam
 13. Sy lepasan spm2018.nak tanya,kalau sy nk ambik bidang psikologi klinikal, macam mane ye?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sebelum nak ambil bidang psikologi klinikal kena ambil ijazah dlm bidang psikologi dahulu.

   Padam
  2. Dia kena ambil ijazah bidang psikologi yg general je ke? Kalau drpd bidang kaunseling?

   Padam
  3. Dia tidak kisah Ijazah bidang psikologi kaunseling, psikologi kanak-kanak & keluarga ke, asalkan Ijazah dalam psikologi.. Kaunseling itu adalah salah satu bidang dalam psikologi. Mcm sy ambil bidang psikologi kanak-kanak & keluarga. Ada yg ambil bidang psikologi industri & organisasi.

   Padam
 14. Apa result SPM yg layak utk ambil bidang psiklologi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
   Matematik/Matematik Tambahan
   Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   Bahasa Inggeris

   Padam
 15. Hai. Saya ada diploma dlm bidang management with multimedia. CGPA 3.09. Boleh ke saya ambil ijazah dlm bidang psikologi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. D'UMS hanya ada pengambilan lepasan diploma dlm pendidikan, kaunseling atat kerja sosial sahaja..

   Padam
 16. hi.. i graduated in 2018(spm).. im thinking for taking psychology course because ive been attracted to this field.. after finishing the psychology programme in university what will i be doing next?

  BalasPadam
  Balasan
  1. It will depends on what course you choose in University. What you want to be after graduated in U? If you want to be a counselor then you can choose degree in counselling. Everything is depends on you because in U, you are not learn psychology in general then after that you can be psychologist as you want. There are lot of subcourse in psychology and you must choose one. Whether you to take child psychology, counselling, industrial psychology etc.

   Padam
 17. Hai kalau psikologi dgn kepujian di unimas(sarawak) ni sama ka?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Yea.. Yg tu bidang psikologi juga..

   Padam
  2. hi nak tanya kalau psikologi di unimas tu pengkhususan dia apa ya?

   Padam
 18. Sayaa minat sgt dgn bidang ni T^T cuma saya keliru..kalau bole saya nak ambk psikologi klinikal tapi saya tak thu lps spm apa yg saya perlu buat, mana saya nak pergi.. akak terangkan bole? :(

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sebelum nak ambil bidang psikologi klinikal kena ambil ijazah dlm bidang psikologi dahulu..

   Mana hala tuju nak pi tu sy tak bole nak tetapkan.. Cuma kalau betul2 b'minat dlm bidang psikologi d'ums yg penting sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
   Matematik/Matematik Tambahan
   Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   Bahasa Inggeris...

   Dan bole sambung samada STPM, Matriks, asasi atau diploma dlm psikologh

   Padam
  2. kalau tak belajar addmath , bio,fizik,kimia still boleh ambil course psikologi tak ?

   Padam
 19. Akak, tumpang tanya. Sekarang ni sy tgh belajar dlm bidang diploma Perbankan. Tp sebenarnya minat sy lebih cenderung ke arah bidang psychology. Jd, bolehkah lepas sy dah habis diploma Perbankan akn dtg sy boleh sambung degree psychology? Kalau boleh, adakah result spm akn diambil kira? Result spm sy utk subjek english A-, Matematik B, fizik kimia bio D, layakkah?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Biasanya dorg akan tgok diploma dan spm.. Memandangkan adik ambik diploma dlm perbankan. Sy rasa adik tidak menepati syarat yg d'tetapkn oleh UMS.. Dan salah 1 drp subjek sains at least dapat C.. So kemungkinan utk d'tolak adalah tinggi..

   Padam
 20. Kak, Saya lepasan stpm. Sy dh dpt twrn untuk smbung dlm fakulti sy minat iaiatu fakuti psikologi kaunseling di ums. Persoalan sya, nnti Kat ums,
  1.apa subjek yg belajar?
  2.apa kerja kursus yg diberi?
  3.ada tmpt tinggal Tak Sana?
  4.berapa Kos pmbelajaran sepanjang Kat Sana?

  Hehe tq��

  BalasPadam
  Balasan
  1. Alhamdulillah, Tahniah kerana telah berjaya masuk UMS di Fakulti Psikologi & Pendidikan dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Psikologi (Kaunseling). Kalau psikologi kaunseling akan belajar 8 semester iaitu 4 tahun.

   1. Belajar subjek apa?
   Banyak subjek yg akan dipelajari. Adik akan belajar dari teori sehinggalah praktikal secara mendalam. Ini ada link utk beberapa subjek yg akan dipelajari
   https://ciknurul23.blogspot.com/2018/09/subjek-yang-dipelajari-dalam-psikologi.html tetapi tidak semua adik akan belajar kerana kita dlm sub bidang yg berbeza.

   2. Kerja Kursus/Assignment
   Setiap subjek akan ada tugasan individu dan kumpulan yg akan diberi. Semasa kelas tutorial ada penyarah yg membuat kuiz atau ujian. Bergantung dgn pensyarah. Ada pembentangan, midterm dan final exam.

   3. Tahun pertama di UMS akan diberikan tempat tinggal (wajib tinggal hostel). Pada tahun kedua pelajar akan memohon secara online kembali utk tinggal di hostel.

   4. Kos pembelajaran (yuran utk pertama kali masuk) boleh lihat di laman rasmi UMS. Sy pun tak ingat dah. Setiap semester yuran akan dipotong secara automatik melalui pinjaman ptptn. Sekiranya tidak memohon ptptn, adik kena bayar sendiri secara online. Segala maklumat mengenai yuran atau kos pengajian boleh lihat di page UMS sendiri.

   Semoga membantu.

   Padam
  2. Asslm akak ... Boleh tak sye nk tanye tentng masalah sye ... 😊

   Padam
 21. Hai, nak tanya .. Ada temuduga ka untuk masuk bidang psikologi di ums ni atau di pilih secara rawak? Sebab dlm permohonan utk program psikologi d ums adalah program bertemuduga ..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hanya psikologi kaunseling sahaja yg ada temuduga.. Utk psikologi kanak-kank dan keluarga, psikologi industri & organisasi pemilihan adalah berdasarkan syarat kelayakan dan bilangan kuota yg masih kosong.

   Padam
 22. Aslm.. nak tnya, kebiasaannya ... apa soalan yg di tanya ketika temuduga psikologi kaunseling ums ni?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam. Maaf sy kurg arif tentang psikologi kaunseling di UMS sebab sy ambil bidang psikologi kanak-kanak & keluarga. Dan bidang sy tiada temuduga. Tapi berdasarkan drp pengalaman coursemate yg ambil psikologi kaunseling, panel akan tanya mengapa memilih kaunseling? Apa pengalaman yg berkaitan kaunseling pernah anda alami?

   Padam
 23. Aslm slalu nya temuduga dalam bhasa apa?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam. Sy kurg pasti sbb sy tidak ambik kaunseling. Rasanya Bahasa Melayu

   Padam
 24. Aslm..dalam satu course tu berapa org yg akan d pilih ? Maksud saya classmate brpa org

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pelajar psikologi batch sy dulu keseluruhan ada 1000 orang lebih termasuk pelajar antarabangsa. Bidang psikologi di UMS ada 5 (termasuk kerja sosial). Setiap course kuota tidak sama. Batch kami sebelum ini yang ambil bidang psikologi kanak2 & keluarga ada 70 orang.

   Padam
 25. Hi, nak tanya.. Ada tak kwn2 kakak yg pernah menjalani temuduga psikologi kaunseling dahulu? Klau bole nak minta sharekan tips atau contoh2 soalan yg bakal ditanya masa temuduga tu nanti sb sy bakal menjalani sesi temuduga tak lama lagi �� jadi nervous sikit sb tak pasti soalan apa yg bakal ditanya nti.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ada x di tetapkn tarikh bila awak pergi temuduga?atau terpulang dgn calon utk temuduga diantara 2 tarikh tu?

   Padam
  2. Takda pula,, cuma diberitahu yg tarikh temuduga tu pada 16-17 mei saja kalau bahagian sabah pnya (sb ada 3 bahagian, sabah swk, semenanjung tpi pd tarikh yg berbeza

   Padam
  3. Salam, tentang soalan temuduga kaunseling sy akan cuba tanya kawan yg ambil kaunseling. InsyaAllah kalau dapat sy share kat blog esok ya. Maybe malam gitu. Semoga takda halangan :)

   Padam
  4. Thank you kak :D, kalau bole, bole tak tlg tnya kwn kakak mcm mna mereka memperkenalkan diri mksud sy apa point2 yg mereka bagitau? Hehe,, thanks kak :D

   Padam
 26. Baca di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang TEMUDUGA CALON IJAZAH SARJANA MUDA PSIKOLOGI KAUNSELING DI UMS :

  https://ciknurul23.blogspot.com/2019/05/temuduga-calon-ijazah-sarjana-muda.html

  BalasPadam
 27. Assalam
  Sy nk tanye... Bidang psychology ni subjek apa kena lulus yer? Sbb sy amik stpm... Tp bukan aliran sains...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam

   Kelayakan Minimum STPM
   Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 pada peringkat STPM dan sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :

   - Matematik/Matematik Tambahan
   - Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   - Bahasa Inggeris
   - Tahap 2 (Band 2) dalam MUET

   Padam
  2. Assalamualaikum kak. saya nak tanya. if saya drop addmath, saya masih berpeluang ke untuk ambil bidang psikologi di uni?

   Padam
 28. Assalamualaikum . Saya nak tanya . Bidang psikologi ni untuk yang ambik sains tulen je ke ? Kalau ambik bidang sains sukan , boleh mohon ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam.. Tidak semestinya.. Apa2 bidang masa SPM pun boleh yg penting :

   sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM bagi subjek :
   -Matematik/Matematik Tambahan
   -Sains/Biologi/Fizik/Kimia
   -Bahasa Inggeris
   -Tahap 2 (Band 2) dalam MUET

   Boleh pilih samada nak sambung STPM, Matrik/Asasi atau Diploma

   Padam
 29. Salam sejahtera.

  Sya nak tnya...time spm sya tdk ambil subjek bio tpi ambil fizik...sya dpt C utk fizik dan sya dpt D utk kimia

  Masih boleh layak kah ambil jurusan psikologi ni?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam sejahtera.. Yg penting salah satu drp Subjek sains tulen (bio/kimia/fizik) adalah Gred C.. InsyaAllah layak..

   Padam
 30. Hi.. di mana boleh ambil diploma psikologi di malaysia untuk ipta?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh klik link ini :

   http://kalaumencarikerja.blogspot.com/2015/01/universiti-kolej-di-malaysia-yang.html

   Padam
 31. Assalamualaikum.. Sy nk tnya boleh ke sy further study utk master in psychology klu background diploma n degree sy in office mgt n office system? Boleh ke trus amek master in different field? Atau mmg kne amek degree dlu bru bole smbung master in psychology?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam, apa yg sy tahu kalau nak sambung master at least ada degree dlm bidang psikologi baru boleh ambil master bidang psikologi. Apapun boleh search google, mungkin ada certain Uni or collenge yg ada syarat kelayakan gtu..

   Padam
 32. Hi..saya nak tanya..masa spm saya tidak ambil subjek bio tapi ambil fiz & kimia .masih ade layak ke ambil psikologi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. yeaa.. yg penting kredit bagi salah satu subjek sains :)

   Padam
 33. Hai, nak tanya, apa cabang kerjaya yang boleh kita apply in course psychology and counselling

  BalasPadam
  Balasan
  1. anda boleh berkhidmat sebagai pensyarah, kaunselor, pakar pemulihan, pembangunan sosial, pembantu sosial, penyelidik, pentadbir, pegawai perjawatan, eksekutif sumber manusia, eksekutif latihan dan perunding.

   Padam
  2. Kalau nak jadi pensyarah tu kene ada master la kan? Any kerjaya yang berkait dengan goverment tak?

   Padam
 34. Assalamualaikum akak. Boleh tak kalau saya amik foundation in arts lepastu sambung degree in psychology. Lagi satu, boleh saya tahu apa pekerjaan akak sekarang ni setelah graduate?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam.. kena tgok syarat kelayakan juga. Mcm kat UMS dia akan tgok keputusan SPM sains, maths & BI, serta CGPA.. Sy tidak bekerja..

   Padam
 35. Hi sis Nurul. Saya student deg. psikologi industri. Sis boleh bantu untuk tajuk thesis yg sesuai related to course sy?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hai.. Alamak sy ambil psikologi kanak2 dan keluarga. Kalau IO sy kurg pasti, bole email sy di nurulatikayunus23@gmail.com ... Nti sy cuba tanya kwn yg ambik IO..

   Padam
 36. Assalamualaikum.. Nak tanya, psikologi kaunseling tu camna ya ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam... Psikologi Kaunseling tertumpu pada menyediakan rawatan terapeutik kepada klien yang mengalami pelbagai gejala. Ia juga merupakan salah satu bahagian khusus yang terbesar dalam bidang Psikologi. Mereka bekerja dengan pelbagai jenis individu, termasuk mereka yang mengalami kesusahan dan kesukaran yang berkaitan dengan peristiwa-peristiwa hidup dan peralihan, membuat keputusan, kerja/kerjaya/pendidikan, Keluarga, hubungan sosial, kesihatan mental dan masalah kesihatan fizikal.

   Padam
 37. Assalamualaikum.. Nak tanya, psikologi kaunseling tu camna ya ?

  BalasPadam
 38. Salam sy nk tanya. Boleh ke nak sambung master psikologi if dulu i amik Tesl?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam, yg ini sy kurg masti.. kena tgok syarat kelayakan di setiap Universiti.. maaf, sy x dapat bantu sgat..

   Padam
 39. Nak tanya.Boleh ke org rabun ambil bidang ni? sbb sy ade terbace org rabun tak boleh ambil bidang nii..sy minat nk ambil bidang nii tapi sy rabun.��

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh.. sbb ramai je coursemate sy yg rabun ambil bidang nie..

   Padam
 40. Hi kak nurul. Sy bru je dpt keputusan upu dan dpt di ums utk bidang psikologi (pembangunan belia dan komuniti) saya agak d jelas. Boleh akak terangkn sbb sy agak xfaham ttg bidang ni.

  BalasPadam
  Balasan
  1. psikologi pembangunan belia dan komuniti merupakan salah satu cabang aliran yang membincangkan tentang permasalahan golongan belia yang hidup dalam sesebuah komuniti. selain itu, ianya juga merangkumi segala aspek yang berkaitan dengan belia. Program ini melihat perkembangan belia dari aspek kongnitif, sosial, emosi, moral dan fizikal dengan menggunakan pelbagai orientasi teoritikal bagaimana maklumat asas proses-proses perkembangan mempunyai implikasi kepada masalah-masalah belia dewasa ini dalam kontek komuniti.

   Padam
 41. salam akak, time spm saya english math saya lulus and sains A. Saya tidak ambil aliran sains. Selepas itu saya ambil diploma in Tesl and cgpa above 3. Time diploma ada subjek psikologi. Boleh ke saya nak ambil bidang sains sosial psikologi for degree di ukm? saya tengok syarat kelayakan cukup tapi saya risau jika dia mahu diploma bidang psikologi atau stpm aliran sains. Terima kasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. walaikumsalam.. kena tgok syarat kelayakan dulu.. Kalau memenuhi syarat InsyaAllah layak.. cuma dapat atau tidak tu kurg pasti .. tgok kuota pengambilan setiap uni..

   Padam
 42. Assalam kak nak tnya tapi maaf lah bnyk sikit soalan saya hehe
  1. Kebiasaannya univ apa yg ada menawarkan asasi or diploma in psychology?
  2. Klu ambil bidang psikologi ni kita kena ambil bhasa ke dua ka?
  3.dlm pendapat akak.. Apa peluang pekerjaan psikologi io ni?
  4. Soalan terakhir ni lari tajuk sikit hehe...ums ni kita kena ikut kawad2 tu ehhh..klu x nak kawad..kita boleh ambil kokum lain ke?

  BalasPadam
  Balasan
  1. walaikumsalam..

   1. Boleh baca di sini (http://kalaumencarikerja.blogspot.com/2015/01/universiti-kolej-di-malaysia-yang.html) utk U yg menawarkan psikologi

   2. Kalau UMS mmg akan belajar Bahasa Asing. Smua subjek psikologi dalam bahasa melayu & english

   3. Seperti yg dinyatakan di entri di atas, bidang psikologi industri dan organisasi melibatkan permasalahan berhubung perlakuan organisasi dan pekerja. Bidang ini menyentuh hal berkaitan antaranya, kepuasan dan tekanan bekerja, dinamika kumpulan, masalah kesatuan sekerja, kepemimpinan dan pengaruh, prejudis dan diskriminasi dalam organisasi, perkembangan organisasi, latihan dan pembangunan kerjaya. Peluang pekerjaan itu luas boleh bekerja di sektor kerajaan & swasta.

   4. Kawad tu wajib kalau pointer bawah 2.5 rasanya. Sy pun kurg pasti. Boleh ambil kokum yg lain. Lgipun kalau ambil unit beruniform akan ditapis lgi.

   Padam
 43. HI , assalamualaikum ...saya nak tnya..saya pelajar matrikulasi ..modul 2 (physics,maths,scomputer,chemistry) ...tak ambil biologi...bole ke degree nnti saya ambil psikologi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam. sy ada adik yg ambik matrikulasi Labuan. Pilihan utk isi UPU tu bergantung dgn keputusan CGPA .. I mean adik sy dapat CGPA 2.8 lebih then masa isi UPU dia x dapat pilih psikologi. Kalau ikut syarat kelayakan mmg boleh ambik psikologi, tp xda dalam pilihan UPU dia.. Jawapan kpd soalan ini sy kurg pasti boleh ambik atau tidak.

   Padam
 44. Assalammualaikum kak, sy lepasan diploma dlm penolong pegawai perubatan. Sy teringin nak sambung belajar dlm bidang psychology boleh ke. Cgpa sy 3.82 .

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

   Padam
 45. Assalamualaikum dear, saya nak tanya lebih lanjut melalui email dengan izin insyaAllah Boleh dapatkan email akak? Juga utk bertanya berkenaan psychology. ❤

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam .. boleh email sy di nurulatikayunus23@gmail.com

   Padam
 46. Assalam.. Sy nk tanya, apa pendapat sis klu futher study kos bacelor of psychology in honour di oum? Adakah cert dr oum laku? Dan boleh tak digunakan kenaikan pangkat dlm govern sector?

  BalasPadam
 47. Assalamualaikum... Universiti mana yg menawarkan psychology klinikal? Saya berminat untuk menjadi psikitrik😊

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

   Padam
  2. Waalaikummussalam.. sepanjang pengetahuan saya Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ada menawarkan kos tersebut... cuma jika ingin menjadi psikitrik memerlukan ijazah dalah bidang perubatan terlebih dahulu dan master dlm bdg psikitrik. Jika anda melanjutkan pelajaran dalam bidang psikologi klinikal, anda boleh menjadi Pegawai Psikologi Klinikal khususnya di Hospital...from (Prison Psychologist)

   Padam
 48. bolehkah dari diploma nursing nak ambil degree psikologi?

  BalasPadam
 49. Gelaran untuk psychologist ni apa? Doctor ka?

  BalasPadam
 50. Universiti di semananjung ada tak yang menawarkan course psikologi? Kalau ada,boleh berikan contoh??

  BalasPadam
 51. Assalamualaikum kak, saya ni bakal SPM 2020 nnti. Saya nk tanya subjek apa yang saya perlu fokuskan untuk layak ambik bidang psikologi sebab saya murid kelas aliran akaun??

  BalasPadam
  Balasan
  1. walaikumsalam.. fokus semua subjek teras SPM..

   Padam
 52. psikologi takde tawarkan diploma ke

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ada diploma utk psikologi.. cuma sy pun x pasti dimana ditawarkan.. kena google sendiri ya..

   Padam
 53. assalam nk tny klau plajar stam boleh ke ambik psychology ni ?

  BalasPadam
 54. Klau kat skolah amik aliran akaun boleh ke amik bidang psikologi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh.. sy dulu pun aliran akaun juga .. yg penting ada belajar sains, matematik dan bi.. dan menepati syarat kemasukan yg telah ditetapkan oleh setiap universiti :)

   Padam
 55. assalammualaikum akak saya nak tanya akak rasa mustahil ke kalau budak aliran sastera nak ambil bidang psikologi ni? :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. boleje dik..dri sastera ke psikologi ni byk pecahan..syarat tkla ketat sgt..

   Padam
  2. yea betul ^^ .. boleh ja memohon.. yg penting menepati syarat kemasukan yg ditetapkan oleh setiap universiti :)

   Padam
 56. salam..share ya..utk adik2 yg berminat nak belajar diploma pendidikan awal kanak kanak under UPSI bole wsp sis utk info ya..011-16930576-intake mei nant..tq

  BalasPadam
 57. Assalamualaikum,sya bdk lepasan spm 2017 dan stpm 2019,bgaimna cara untuk saya mnnjdi psikologi klinikal sbb sya berminat..

  BalasPadam
  Balasan
  1. walaikumsalam.. kena ambil mana2 bidang psikologi dahulu.. sbb psikologi klinikal hanya ditawarkan kpd pelajar master

   Padam
 58. assalamualaikum akak, bolehke pelajar bukan kelas sains amnil jurusan psikologi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Walaikumsalam.. boleh.. yg penting menepati syarat kemasukan sahaja..

   Padam
 59. Hai kak nurul. Sya minat psikologi ni biasa2 je, tapi tak mndlm sgt. Tokoh2 psikologi pun sy tk tau tapi bila baca apa yg kaka tulis bru saya tau. Jadi persoalan nya disni, bole tak nak ambil bdg psikologi ni dgn skadar minat tapi tak tahu mndlm sgt psal psikologi ? Sbb sya dah isi upu utk ijazah sarjana muda, dan sy pilih psikologi kaunseling utk pilihan pertama saya. Harap akak bole jelaskan :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hmmm tak minat tu actually bergantung dgn individu.. ada yg tak minat tp boleh angkat bidang ini.. ada juga minat tp tak berapa skor bidang ini.. ada juga yg sebaliknya.. yg penting apa sebenarnya matlamat kita pilih bidang ini? :)

   Padam
 60. Hai kak, saya plajar stpm yg nk mngisi upu utk sarjana muda sya. Pilihan pertama adalh psikologi kaunseling. Sya mmg suka ttg psikologi ni, tapi saya tk thu scra mndlm sgt. Tokoh2 psikologi pun sy tk tau tpi bila baca blog akak bru sy tau. Jadi bole ka sya ambil kos ni dgn skadar minat tpi dgn pngethuan yg kurang ? Smoga akak dpt jawabkan :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh.. pengetahuan tu boleh ditambah dgn belajar ^^

   Padam
 61. HYE, boleh saya tau subjek apa yg korang blaja?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh baca di post sy di bawah ya :

   1. https://www.siinurul.com/2019/09/subjek-apa-yang-aku-belajar-dalam.html
   2. https://www.siinurul.com/2018/09/subjek-yang-dipelajari-dalam-psikologi.html

   Padam
 62. Akak nak tanya akak ambil kos psikologi ni mcm mna mmng dah ditawarkan ke atau macam mana ?

  BalasPadam
 63. some people pandang remeh when it comes to psikologi without realising sbnrnya psikologi memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan seharian.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul tu Ray.. Psikologi bidang yg sgat penting tp tak ramai yg tau sgat bidang nie.. mostly kaunseling dan psikologi klinikal sahaja

   Padam
 64. Assalam akak . Nak tanya habis tu yang doktor dekat hospital sakit jiwa tu dia doktor psikologi bidang apa ye ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. walaikumsalam.. yg tu boleh ambil bidang Psikologi Klinikal dan Psikiatri

   Padam
 65. Assalam, nak tanya apa beza psikologis dgn psikiatri?? Kalau doktor yg kerja dkt asylum tu doktor bidang apa plk? ?

  BalasPadam
 66. akak nak tnya . kalau saya bukan aliran sains tapi nak ambik bhagian psikologi bileh ke ? then apa syarat atau klulusan untuk ambk bahagian psikologi ?

  BalasPadam
 67. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 68. Assalamualaikum nak tanya kalau lepasan diploma sains boleh ke ambil bidang psikologi ni masa degree?

  BalasPadam
  Balasan
  1. boleh tapi bergantung juga nak sambung psikologi apa dan di mana? sbb syarat kelayakan setiap uni tk sama :)

   Padam
 69. hi assalamualaikum , saya baru dapat results upu dan saya pilih untuk sbunf form 6 subjek apa ya yang menjurus dalam bidang psychology?

  BalasPadam
 70. hai , nak tanya kalau belajar sains sukan then nak ambil course psychology klinikal boleh ke ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya ada baca" kat komen atas" tu, kak cakap yg dia dulu ambik akaun. N basically, asal kita belajar math, sains ngan english, boleh ambil :)

   Padam
 71. Kalau waktu form 4 tak ambik aliran sains boleh ke ambik bidang psikologi di universiti

  BalasPadam
 72. Doakanlah saya semoga keputusan spm tahun ni,memudahkan saya untuk masuk bidang ni

  BalasPadam
 73. teringin nak belajar tentang course ni . tapi macam tak yakin dengan diri sendiri sebab tak pandai macam orang lain '(

  BalasPadam
 74. Nak tanya.. kat M'sia ni ada tak IPT yang menawarkan kos ijazah sarjana muda psikologi klinikal terutamanya kalau diploma kos lain.

  Ada kawan saya merancang nak ambek degree psikologi klinikal.. setahu saya ada dalam peringkat master je kan.. tolong bagi pencerahan sis. TQ

  BalasPadam
 75. Sains tulen dan matematik diperlukan ke untuk bidang ini??

  BalasPadam
 76. Assalamualaikum kak,saya nak tanya,skrg ni saya form 6.Saya di f6 ambil kos ekonomi,perniagaan,muet,pengajian am,dan geografi,jadi persoalan sayaa

  (1)bulekah sya ambik ni kos psikologi tpi sya tiada ambil itu math sma bi.
  sbb akak bilang kalau mau ambil ni kos mesti ada math.Kalau SPM saya ada ambil lah.Jadi sya nak tnyalah bulekah sya ambil itu kos tpi sya tiada ambil itu MATH sama SAINS

  BalasPadam
 77. doakan sya lepas stpm nnti dpt ambil aliran ini.amninnn

  BalasPadam
 78. Saya sekarang diploma in marketing, boleh sambung degree psychology ke? Saya dah lama minat bidang ni dulu tapi saya ingat cuma untuk pelajar sains. Sekarang saya rasa semangat nak sambung bidang ni.

  BalasPadam
 79. Saya nak jadi pakar psikiatri. Tapi saya ambil aliran akaun. Adakah saya masih layak untuk gapai cita2 ni?

  BalasPadam
 80. Saya ingin menjadi pakar psikiatri. Tapi saya mengambil aliran akaun. Adakah masih layak untuk saya gapai impian ni? :'(

  BalasPadam
 81. Course ni semua subject dlm inggeries ke?

  BalasPadam
 82. hello, saya lepasan spm 2020 (batch 2003). nak tanya kalau time isi permohonan UPU. which bidang diploma kita pilih untuk psikologi? or do you have tips to enter course psikologi other than taking diploma. thank you

  BalasPadam
  Balasan
  1. yess please saya pun nak tahuu huhuhuhuhu

   Padam
 83. Bole baca ya panduan sambung psikologi di bawah 😊

  https://www.siinurul.com/2020/08/panduan-untuk-sambung-bidang-psikologi.html?m=1

  BalasPadam
 84. Assalamualaikum sis. Saya nak Tanya, kalau stpm amik aliran sastera boleh ambil ke course psychology ni? And klinikal psikologi tu amik time degree ke master? Part ni selalu confuse...πŸ₯Ί

  BalasPadam
 85. Assalamualaikum kak nurul..saya shafika asal Perak ..saya ada bnde nk tnye dan sekaligus minta pendapat tntg masalah saya..saya sangat minat belajar dalam bidang kaunseling dan psikologi tp saya mendapat tentangan dari ayah saya kerana ayah saya cakap,kalau saya blaja kos nih ii menjamin ke masa depan saya boleh dapat kerja sesuai dengan apa yang belajar nih? sbb saya lepasan diploma kaunseling Islami dan smpai sekarang saya x dpt kerja lagi..saya stres sbb apa yang minat x dpt sokongan ayah..saya nk sambung amek psikologi ni..kak nurul tlg laa saya..saya buntu apa yang patut saya buat :_(

  BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.