Resepi Nasi Ayam Super Simple

Assalamualaikum
Bismillah

Hai guys, hari ini mari kita belajar masak-masak. Terutama kepada anak perempuan bujang macam aku ni. Resepi ini aku dapat dari Group Facebook. Resepi sepenuhnya daripada Acik Siti~


Bahan-Bahan
๐Ÿ—Beras 3 pot, sukat air ikut korang biasa masak... Kalau guna beras basmathi 1 cawan beras, 2 cawan air. tak payah rendam. Tak kuasa... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
๐Ÿ—Ayam dalam 1 ekor, potong 4 atau potong ikut suka dan bersihkan. 
๐Ÿ—Serai ketuk, halia hiris, bawang putih ketuk. 
๐Ÿ—Kiub ayam dan garam.


Cara Memasak
๐Ÿ—Gunakan rice cooker je, masuk beras dulu dan air mengikut sukatan beras, jangan lebihkan air, nanti nasi ayam korang lembik aku tak tau.... Pastu susunlah bahan-bahan lain... Pastu jangan lupa ketik... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


๐Ÿ—Bila nasi dan ayam dah masak, keluarkan ayam lumurkan dengan kicap manis, sos tiram dan gula sikit. Nak pakai madu pun boleh... 
๐Ÿ—Terus masak atas kuali tanpa minyak... Tutup kuali bagi cepat sikit masaknya... Nak bagi resepi sihat sikit.. Tak payah minyak..


๐Ÿ—Tu kejadian lepas kena masak... Potonglah kecil-kecil.. Kalau suka gigit besar-besar gitu silakan... ๐Ÿ˜


๐Ÿ—Sos kicap, kat kuali tadi ada kicap bekas masak ayam tadi kan??? Korang letak air sikit bagi mendidih. Siap. 
๐Ÿ—Sos cili, ala senang pakai sos cili thai campur sos cili biasa. Siap... 


Kata Acik Siti, Masak jangan pening2... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜† Hehe~ Semoga bermanfaat. Saja share kat blog untuk rujukan diri sendiri. 


Kredit resepi & gambar : Acik Siti