Resepi Nasi Ayam Super Simple

Assalamualaikum
Bismillah

Hai guys, hari ini mari kita belajar masak-masak. Terutama kepada anak perempuan bujang macam aku ni. Resepi ini aku dapat dari Group Facebook. Resepi sepenuhnya daripada Acik Siti~


Bahan-Bahan
๐Ÿ—Beras 3 pot, sukat air ikut korang biasa masak... Kalau guna beras basmathi 1 cawan beras, 2 cawan air. tak payah rendam. Tak kuasa... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
๐Ÿ—Ayam dalam 1 ekor, potong 4 atau potong ikut suka dan bersihkan. 
๐Ÿ—Serai ketuk, halia hiris, bawang putih ketuk. 
๐Ÿ—Kiub ayam dan garam.


Cara Memasak
๐Ÿ—Gunakan rice cooker je, masuk beras dulu dan air mengikut sukatan beras, jangan lebihkan air, nanti nasi ayam korang lembik aku tak tau.... Pastu susunlah bahan-bahan lain... Pastu jangan lupa ketik... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


๐Ÿ—Bila nasi dan ayam dah masak, keluarkan ayam lumurkan dengan kicap manis, sos tiram dan gula sikit. Nak pakai madu pun boleh... 
๐Ÿ—Terus masak atas kuali tanpa minyak... Tutup kuali bagi cepat sikit masaknya... Nak bagi resepi sihat sikit.. Tak payah minyak..


๐Ÿ—Tu kejadian lepas kena masak... Potonglah kecil-kecil.. Kalau suka gigit besar-besar gitu silakan... ๐Ÿ˜


๐Ÿ—Sos kicap, kat kuali tadi ada kicap bekas masak ayam tadi kan??? Korang letak air sikit bagi mendidih. Siap. 
๐Ÿ—Sos cili, ala senang pakai sos cili thai campur sos cili biasa. Siap... 


Kata Acik Siti, Masak jangan pening2... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜† Hehe~ Semoga bermanfaat. Saja share kat blog untuk rujukan diri sendiri. 


Kredit resepi & gambar : Acik Siti 




16 Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

  1. looks so goodddddddddd

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nampak sedap je resepi Acik Siti nie kan hahaha~

      Padam
  2. Senang je Nasi ayam ni dahlah my fav food ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeaa tak susah pun kalau cukup bahan.. InsyaAllah semua org bole buat :)

      Padam
  3. Oh, ayam tu tak goreng ye? Nak try jugak lepasni, biasa goreng je..memang banyak guna minyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ikut kat resepi ayam just rebus saja.. Then masak kat kuali tanpa minyak .. just lumur dgn kicap/sos

      Padam
  4. mak oi...sedapnya.. bw sini dan follow. Jemput singgah blog dan followback. Salam kenal awak :P

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.