Ulangan Bahasa Jepun

Assalamualaikum
Bismilllah

Alhamdulillah, Syukur ke hadrat Allah SWT kerana masih diberi peluang untuk menulis. Agaknya ini merupakan entry pertama yang ditulis pada Bulan Disember. Tidak lama lagi dah nak sampai ke penghujung 2017. Semoga azam tahun ini telah dicapai dan mulakan dengan azam baru pula kan? 

Aku pula berharap semoga tahun ini dan semester ini akan dapat dekan. Huhu T-T .. Masih mengharap sebenarnya, walaupun agak mustahil dengan adanya Subjek Bahasa Jepun yang masih belum lulus. Haiiissshh.. Semester ini aku masih ambil ulangan untuk Bahasa Jepun Tahap 3. Kalau tak lulus juga, memang tak dapat graduate lah sebab tak cukup syarat. Huhu sedih sebenarnya...


Aku dari mula ambil Subjek Bahasa Asing lagi tak pernah lulus. Agak mengecewakan sebenarnya. Seriously! Walaupun aku minat Bahasa Jepun, tetapi salah satu kelemahan aku adalah SUKAR UNTUK MENGHAFAL. Cara aku belajar adalah dengan memahami. Apabila aku faham then senang untuk aku untuk menghuraikan sesuatu fakta atau point penting. Tetapi berbeza dengan Bahasa Jepun, aku kena HAFAL at the same time, kena FAHAM juga.

Walaupun aku faham menggunakan grammar dalam Jepun, tetapi bila nak hafal "kerusi", "meja" atau "kenderaan" dalam Bahasa Jepun tu agak sukar sedikit. Apabila masuk Mid-Term exam, aku blank, sebab you don't see any English words in the paper masa tu. 100% in Japanese!! Soalan tu senang ja pun, soalan objektif but still I don't know sebab tak faham. Boleh baca tapi tak faham maksud buat aku jadi macam orang bodoh semasa menjawab.

Ramai kawan yang cakap, "Nurul, bukan kau minat tengok Anime ke? Macam mana kau tidak boleh lulus?". 

Aku tak tahulah kes aku ni ada kaitan dengan minat ke atau tidak. At first, yaaa aku memang minat tengok anime, tetapi bila dah ambil Subjek tu, it's totally different! Dalam anime, it's just anime. Aku tak ambil berat sangat pun tentang penggunaan bahasa dia sebab aku minat jalan cerita dia. Lagipun, kalau aku tengok anime of course ada subtitle dia, kalau tak habuk pun memang tak faham lah.



Apabila belajar Bahasa Jepun, aku kena belajar untuk menulis dan memahami setiap tulisan Hiragana, Katakana dan Kanji. Alhamdulillah, di sini sensei kami memang tidak ajar pun Kanji. Belajar Bahasa Jepun ini seolah-olah belajar budaya Jepun sekali tau. Setiap perkataan mempunyai makna. Panggilan untuk orang yang lebih tua ada caranya. "-Kun", "-Sama" atau "-San", "-Jin" semuanya ada cara untuk digunakan. 

Belajar Bahasa Jepun ini selain daripada Mid Exam dengan Final Exam, aku kena ambil Oral, Individual Presentation dan Group Presentation. Selalunya markah individu aku tu yang paling rendah. Pernah sekali semasa Oral, lain yang ditanya lain yang aku jawab. Wuuaaaahhhhh!!!! Aku pun tak taulah apa yang aku jawab masa tu. Habis oral terus Sensei aku tegur yang aku jawab tu memang lari topik. Memang tak dapat diselamatkan markah aku time tu. Orang lain belajar Jepun 1 atau 2 Jam dah boleh hafal. Tetapi aku belajar 1 semester ini Chapter 1 pun aku payah nak habiskan. 

Kalau tengok result aku. Fuyooo.. cantik A dan B TETAPI tengok Bahasa Jepun alamak! Dapat D!! Tak pun Failed!! Tarik pointer terus daripada kepala 3 jatuh ke 2 somethinglah macam tu. Tengok sajalah result Semester lepas tanpa Subjek Bahasa, daripada 2.6 naik ke 3.3.

Sebenarnya.. aku sedih sekarang. Ada 2 semester lagi tinggal. Semester depan dah nak praktikal. Kalau semester ni tak lulus juga confirm extend 1 semesterlah. Semester ini memang kena struggle habis! Adalah kadang tu rasa down tapi nak buat macam mana kan. Be strong and don't give up!


I muttered 'I've got to go for it' to persuade myself.
I can't see how things will end, but all I can do is courageously advance, 
hold my instincts in check, and search the target for an opening. 
The only thing you need is 'pride in victory'
whether we taste the high-grade sake of 'triumph' or the bitterness of 'defeat'.

(Golden Time Lover)