Menulis Sampai 'Burnout'

3


Hari ini cuma mahu meluahkan rasa 'burnout'.

Penat sebenarnya. Kadang rindu mahu balik 'Sabah'. Bersyukurlah yang dapat jumpa mak ayah walaupun sebulan sekali.

Kami nak balik setahun sekali belum tentu lagi.

Bila merantau di negeri orang ni, tinggal sorang sebab suami kerja lama di laut. 

Nak keluar, nak ambil angin. Tapi tak dapat pergi mana.

Kalau aku di Sabah, at least nak pergi pantai tak jauh dari rumah. Even naik pengangkutan awam saja pun boleh walaupun tak pandai driving.

Penat..

Menulis Sampai 'Burnout'

Aku tak suka jalan-jalan makan.

Aku tak suka tengok wayang hiburan.

Aku tak suka pergi tempat yang sesak dan ramai orang.

Keluar rumah untuk beli barang belanja. Banyak masa 'me-time' tapi tidak dapat 'healing'.

I want to see nature. 

Nak keluar tiada kawan, ada kawan semuanya duduk berjauhan.

Duduk rumah best tapi duduk sorang tiada teman nak cakap sampai beberapa hari entahlah. Walaupun introvert macam mana sekalipun sometimes you need to talk to someone.

Mujurlah ada kucing, boleh juga bawa gaduh dan sembang.

Ada masa fikiran negatif datang 'kalau ada anak taklah sunyi'. Sedih sebenarnya. 

Setiap hari cuba untuk positifkan diri, menghitung nikmat Allah bagi supaya sentiasa bersyukur. Tetapi terkadang tewas dengan emosi sendiri. 

Suami balik, suamilah yang jadi teman isteri. 

Suami kerja kadang rindu nak spent masa lama. Tetapi aku faham sangat tanggungjawab suami.

Suamilah yang selalu tadah telinga mendengar semua keluhan isteri. 

Jangan tanya aktiviti di rumah buat apa. Kadang sampai dah tiada kerja nak buat apa semuanya dah dibuat. Akhirnya cuma makan, tengok anime, dan tidur. 

Buka blog setiap hari, menulis dan terus menulis. Bulan ogos inilah paling banyak artikel ditulis. 

Akhirnya, menulis sampai 'burnout' dan cuba untuk 'healing' tapi cuma dapat duduk di rumah. 

Rindu suami...

Tags

Catat Ulasan

3Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

  1. Cuya pulak jenis yang tak boleh duduk diam..
    Cuya akan kebosanan kalau duduk di rumah lama2 tanpa keluar ke mana2..
    Cuya faham perasaan burnout, macam letih semacam je.. tak berdaya kita dibuatnya.

    Moga akk akn dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Percayalah ada berita gembira menanti akak nanti, yg akan sampai pada waktu yang tepat :D

    BalasPadam
  2. Hang in there, Nurul! Sometimes bila work-from-home ni memang akan rasa alone. Syukur ada anak bulu yang selalu temankan so takdalah sunyi mana. My method is always cari cara untuk keluar and take a walk for a good while. And also to express our emotion healthily. Kalau macam Lenne, I love to journal. Kat situlah Lenne express my artistic skills yang boleh bring joy to my days. All the best to you, Nurul :)

    Lenne | lennezulkiflly.com

    BalasPadam
  3. Feel you Kak Nurul 🤗. Mungkin karena saya juga perantau, parents kat Medan, saya di Jakarta. Tiket pesawat mahal kalo kesana. Jadi saya pun tak terlalu sering balik Medan. 2 tahun sekali.

    Tapi memang suami saya tak di laut, jadi masih bisa ketemu tiap hari.

    Tak apa, kalau memang menulis bisa membuat Kaka sedikit refresh, menulislah. Itu pun buat saya sarana untuk menghilangkan jenuh dan stress. Karena itu saya tak bisa lepas dari blog. Blog bagi saya seperti rumah, di mana saya pasti balik kesana jika sedang banyak pikiran.

    Untung juga ada anak bulu yaa. Mereka pun teman yang bisa sangat membuat kita ceria ❤️. Cuma dengan memeluk dan membelai bulunya saja, dah bisa bikin saya tenang. Semoga nanti Kaka juga diberikan rezeki dikaruniakan anak yaa 🤗

    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !