UJIAN PSIKOMETRIK JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41

Assalamualaikum
Bismillah

Semalam bila buka email, eh dapat email dari SPA9.. Ada ujian psikometrik nanti 15 Julai 2022 untuk pengambilan jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 di Sabah. 

Ujian Psikometrik ni ada dua objektif utama iaitu nak kurangkan jumlah calon untuk ditemuduga dan nak cari calon yang sesuai untuk jawatan yang ditawarkan. 

Terus teringat Ebook Ujian Psikometrik.. Aku baru ja beli sebenarnya sebab mau tau apa yang ada dalam ebook nie.
spa9 soalan ujian psikometrik

Review Ebook Ujian Psikometrik

Dalam Ebook Ujian Psikometrik nie terdapat 3 ebook yang akan diberikan apabila korang beli. Antaranya ialah Rujukan Psikometrik, Ebook Tambahan Khas SPiER dan Ebook Extra Matemetik.

Dalam Rujukan Psikometrik ini mempunyai 91 muka surat. Korang juga akan dapat 200 contoh soalan, senarai semak, kit persediaan, beserta jawapan dan penerangan.

Manakala untuk Ebook Tambahan Khas SPiER pula mempunyai 28 muka surat. Korang akan dapat lihat contoh soalan dan cara menjawab. Selain itu juga disertakan sekali jawapan penilaian SPiER untuk senang semak jawapan korang. 

spa9 soalan daya menyelesaikan masalah

Bukan itu sahaja, korang juga akan dapat Ebook Extra Matematik dalam 54 muka surat. Dalam ini korang boleh ulangkaji Nota Matematik dan diberikan 50 contoh soalan beserta jawapan dan jalan penyelesaian.

Harga ebook nie RM40 tetapi memang berbaloi sangat untuk dibeli.. Sesuai untuk buat latihan sebelum exam.. dan memang sangat details jawapan yang diberi terutama bahagian daya penyelesaian masalah (Matematik)

Ujian Psikometrik ini sebenarnya ujian yang paling mudah nak jawab.

Kita hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti) ataupun 4 - 5 jawapan yang menguji keyakinan korang (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan dalam membuat pilihan.

Nampak mudah kan? Tetapi ramai yang terperangkap dengan masa dan atitude suka hentam sebab tak cukup masa.

Tahu tak, bila kita hentam, sebenarnya kita terperangkap dengan susunan soalan yang telah dicerakinkan dari beberapa isu sahaja. Banyak lagi tips dan trick yang dikongsikan dalam
rujukan ini. 

Memang tidak expect jugalah ebook nie bagus betul.. So sesiapa yang dapat ujian psikometrik bolehlah beli ebook nie.. Boleh simpan lama dan boleh guna untuk mana-mana jawatan dalam SPA9. 

Rujukan untuk Ujian SPiER / Psikometrik / SPIK. Ianya adalah rujukan umum sesuai untuk semua jawatan yang ada ujian Psikometrik.