Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Assalamualaikum
Bismillah

Aku baru sahaja selesai jawab exam untuk ujian psikometrik. Aku jawab exam tu tak lama pun. Ada masa 30 minit lagi jadi aku sempat jugalah salin beberapa soalan untuk ujian psikometrik. Ini bukan soalan bocor tau sebab exam tu dah habis 30 minit yang lalu. Aku cuma bagitau beberapa soalan dan gambaran exam tu sahaja macam mana. 

Ujian psikometrik berlangsung selama 1 jam 30 minit. Dan korang boleh jawab pada bila-bila masa dari jam 9 pagi sehingga 5 petang. Aku start jawab pada pukul 10.30 pagi tadi. 

Terdapat 93 soalan yang calon kena jawab. Calon-calon yang lulus Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) – Ujian Psikometrik PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41 (SABAH) akan dipanggil untuk menduduki Profession Assessment Centre (PAC).

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Soalan 1 : Saya peka kepada perubahan persekitaran

Soalan 2 :Saya tidak peduli jika kawan saya gagal

Soalan 3 : Saya akan membuktikan keputusan yang saya buat adalah betul

Soalan 4 : Saya akan bertanya jika kawan saya kelihatan bermasalah

Soalan 5 : Saya memerlukan bantuan seseorang untuk membuat pilihan semasa membeli-belah

Soalan 6 : Teguran dan nasihat saya terima

Soalan 7 : Saya tidak boleh menerima kegagalan

Soalan 8 : Saya dipilih mewakili pelajar semasa di sekolah

Soalan 9 : Saya menyesal di atas keputusan yang telah dibuat

Soalan 10 : Guru selalu memuji saya kerana dapat melaksanakan tugasan dengan berkesan

Variasi Pilihan Jawapan Untuk Soalan 1 - 47

  • Sangat Kerap
  • Kerap
  • Tidak Pasti
  • Kadang-Kadang
  • Tidak Pernah

Soalan 48 : Saya benar-benar seronok bercakap dengan orang ramai

Soalan 49 : Saya suka melakukan aktiviti yang banyak menimbulkan kegembiraan

Soalan 50 : Saya seorang yang sangat aktif

Soalan 51 : Saya seorang yang berdisiplin

Soalan 52 : Saya gemar menyelesaikan aktiviti yang mencabar minda

Soalan 53 : Saya mempunyai hubungan emosi yang kuat dengan kawan-kawan saya

Soalan 54 : Saya suka apabila ada ramai orang di sekeliling saya

Soalan 55 : Saya seronok menghadiri majlis keramaian

Soalan 56 : Saya berusaha mencapai kecemerlangan dalam apa jua perkara yang dilakukan

Soalan 57 : Saya seorang yang sentiasa menyelesaikan sesuatu kerja

 Variasi Pilihan Jawapan Untuk Soalan 48 - 68

  • Sangat Tidak Setuju
  • Tidak Setuju
  • Tidak Pasti
  • Setuju
  • Sangat Setuju 

Soalan 69 : Pernahkah anda berasa benci pada ibu bapa anda?

Soalan 70 : Pernahkah anda berasa bersalah?

Soalan 71 : Pernahkah anda berasa untuk membunuh sesiapa?

Soalan 72 : Pernahkah anda berasa marah?

Soalan 73 : Pernahkan anda membuat kesilapan bodoh di hadapan orang lain?

Soalan 74 : Pernahkan anda mempunyai fikiran yang anda tidak mahu orang lain tahu?

Soalan 75 : Adakah perkara dalam hidup yang membuat anda sedih?

Soalan 76 : Adakah anda ada kenangan yang buruk?

Soalan 77 : Pernahkah terlintas difikiran anda bahawa ibu bapa anda membenci anda?

Soalan 78 : Adakah anda berangan-angan berhubungan romantik?

 Variasi Pilihan Jawapan Untuk Soalan 69 - 79

  • Sangat Tidak Setuju
  • Tidak Setuju
  • Kurang Setuju
  • Agak Setuju
  • Setuju
  • Sangat Setuju
  • Sangat Setuju Sekali

Soalan 80 : Sekali sekala saya mahu melepaskan geram dengan menyumpah seseorang

Soalan 81 : Saya tidak sesekali bercakap bohong

Soalan 82 : Saya membaca setiap rencana pengarang dalam akhbar yang saya baca

Soalan 83 : Sekali sekala saya menangguhkan kerja hari ini untuk hari esok

Soalan 84 : Kadangkala saya cepat marah apabila tidak sihat

Soalan 85 : Saya tidak pernah merasa lemah

Soalan 86 : Adab makan saya semasa di rumah tidak sebaik apabila berada di khalayak ramai

Soalan 87 : Sekiranya saya boleh menonton wayang tanpa membayar tiket dan tidak dilihat oleh sesiapa sahaja, kemungkinan saya akan melakukannya.

Soalan 89 : Jika turut serta dalam pertandingan badminton, saya lebih suka untuk bersuka-suka daripada menang 

Soalan 90 : Saya suka mengenali orang-orang penting kerana ia membuat saya penting juga

 Variasi Pilihan Jawapan Untuk Soalan 80 - 93

  • Ya
  • Tidak

Maaf aku tidak sertakan semua soalan tersebut. Sekurang-kurangnya korang yang jawab ujian psikometrik pada masa akan datang tahu serba sedikit soalan tu macam mana. Yang dapat exam yang sama, semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan.