Cara Kemaskini Pemohonan SPA9 Untuk Maklumat Kelayakan Akademik

Assalamualaikum
Bismillah

Dalam blog ini paling ramailah yang tanya pasal permohonan SPA9. Sebenarnya aku dah tak kisah sangat dah pasal SPA9 ini. Dulu aku selalu buat artikel tantang permohonan jawatan dalam SPA9 sebab masa tu takda kerja lagi.

Sekarang ini, aku dah bekerja sebagai blogger sepenuh masa, jadi memang tak pernah dah tengok email pasal SPA9. Kadang tak update pun langsung. Cuma aku rasa perlu bertanggungjawab jugalah untuk ambil tahu dan usaha untuk cari jalan penyelesaian kepada masalah-masalah yang sering ditanya oleh pembaca blog ini.

Apabila ada yang komen tak dapat kemaskini bahagian kelayakan akademik lah. Ada yang salah isi lah. Aku kan susah juga nak bantu korang. Sebab permohonan aku tiada masalah. Tu yang jadi rumit sebab aku punya permohonan okay saja pula. 

Jadi, hari ini aku tunjukkan cara kemaskini permohonan SPA9 untuk maklumat kelayakan akedemik. InsyaAllah apa sahaja masalah dalam maklumat kelayakan akademik korang dalam spa9 korang boleh terus rujuk cara ini ya.


Cara Kemaskini Pemohonan SPA9 Untuk Maklumat Kelayakan Akademik

1. Pertama sekali pergi ke laman SPA9

2. Klik pada e-pertanyaan SPA


3. Pada bahagian ini korang pilih Aduan & Pertanyaan Baharu


4. Seterusnya pada bahagian Klarifikasi Masalah


Korang boleh isi ePertanyaan SPA ini sekiranya ingin membuat : 
  • Pertanyaan
  • Aduan 
  • Pendapat
  • Kritikan
Sekiranya korang mempunyai masalah seperti :
  • Borang online
  • Pendaftaran
  • Peperiksaan
  • Sedang berkhidmat
  • Portal SPA
  • Separa perubatan
  • Tatatertib
  • Surat tawaran
  • Temuduga
  • Pegawai Undang-Undang / SPKP
  • Status permohonan jawatan

Bolehlah kemukakan masalah korang di ePertanyaan SPA. 

Jadi untuk masalah Maklumat Kelayakan Akademik, korang boleh memilih Kategori Aduan.  Seterusnya pilih Borang Online. 

Tetapi setiap orang kan mungkin ada masalah yang berbeza. Jadi pilihlah ikut kategori masalah korang tu pasal apa. 

Setelah itu, klik Hantar Aduan. 

5. Sebaik sahaja pertanyaan dihantar, nombor rujukan akan dipaparkan dan dihantar kepada emel pengadu seperti yang didaftarkan semasa mengisi pertanyaan. Sila simpan atau cetak untuk rujukan.



6. Korang boleh semak status ePertanyaan korang tu pada bila-bila masa.

Untuk menyemak, sila masukkan nombor rujukan pertanyaan dalam ruangan di bahagian Semak Status Aduan dan masukkan Nombor Pertanyaan.

Itu sahaja. Aku harap entri ini dapat menjawab pertanyaan korang. Semoga dipermudahkan urusan kalian semua. Semoga murah rezeki selalu. Aamiin..