Dikuasakan oleh Blogger.

Cara Semak Nombor Pinjaman PTPTN Secara Online

Assalamualaikum
Bismillah

Cara Semak Nombor Pinjaman PTPTN Online
Salah satu azam terbesar aku ialah melangsaikan hutang PTPTN secepat yang mungkin sekurang-kurangnya sebelum umur aku 30 tahun. Dalam keadaan ekonomi tidak menentu ini agak sukar sebenarnya untuk bayar hutang sekaligus. 

Walaupun begitu, aku tetap juga pasang niat nak bayar hutang PTPTN. Alhamdulillah, walaupun bekerja sebagai blogger sepenuh masa aku masih mampu untuk bayar ansurans bulanan. Semoga Allah mudahkan semuanya. 

Macam mana kita nak tahu Nombor pinjaman PTPTN? Baiklah, bagi korang yang tak tahu apa nombor pinjaman PTPTN. Aku dah kongsikan cara di bawah : 

Cara Semak Nombor Pinjaman PTPTN Secara Online

Cara Pertama

1. Pergi ke link i-online ptptn

2.  Login permohonan pinjaman / semakan penyata

3. Sekiranya korang tidak ingat kata laluan. Just klik Lupa Kata Laluan untuk reset kata laluan. Password kini di reset dan password baru di hantar ke alamat email korang. Pastikan semak email yang korang daftarkan pertama kali semasa mohon PTPTN. 

4. Sekiranya tiada masalah untuk login. Boleh teruskan untuk langkah seterusnya. 


5.  Apabile korang dah berjaya login. Klik pada Penyata Baki. 

6.  Pada bahagian penyata ini, korang boleh nampak kat situ Semakan No Pinjaman. (Rujuk gambar di bawah)


7. Pada bahagian Maklumat No Pinjaman Peminjam, tertera butiran seperti :
  • No Pinjaman (Inilah no pinjaman PTPTN korang)
  • Peringkat Pengajian 
  • Nama Program 

Cara Kedua

Korang boleh menghubungi Careline PTPTN di talian 03-2193 3000 untuk dapatkan nombor pinjaman PTPTN. Nombor ini memang tersedia di portal PTPTN untuk mudah dirujuk oleh para peminjam.

Jadi, usahlah bertangguh-tangguh lagi untuk mendapatkan nombor pinjaman dan menyelesaikan hutang PTPTN. Semoga Allah bukakan jalan untuk kita bayar segala hutang yang tertangguh.

Baca Sini :


1 ulasan:

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.