Cara Dapatkan Penyata Akaun (Bank Statement) BSN Melalui myBSN Secara Online

Assalamualaikum
Bismillah

Hai semua, hari tu aku dah pernah kongsi cara dapatkan bank statement RHB dan CIMB Bank. So hari ini aku ingin berkongsi pula cara dapatkan penyata akaun (Bank Statement) BSN melalui myBSN secara online. Tutorial ini aku buat di laptop ya. Aku tak buat melalui apps BSN. 

Cara Dapatkan Penyata Akaun (Bank Statement) BSN Melalui myBSN Secara Online


Cara Dapatkan Penyata Akaun (Bank Statement) BSN Melalui myBSN Secara Online

1. Pertama sekali korang login dulu di laman myBSN

Sekiranya korang belum register lagi. Jangan lupa update dulu nombor fon korang di cawangan BSN yang terdekat ya. Baru boleh daftar myBSN. 

https://www.mybsn.com.my/mybsn/login/login.do

2. Masukan USERNAME. Pastikan SECRET WORD korang betul tau. Then, masukkan PASSWORD. Klik LOGIN.

3. Seterusnya, Korang klik 'account overview' seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. 

Cara Dapatkan Penyata Akaun (Bank Statement) BSN Melalui myBSN Secara Online

4. Seterusnya, korang klik E-Statements (rujuk gambar) untuk lihat penyata akaun BSN.

E-Statements BSN

5. Kemudian akan terpapar penyata untuk bulan berapa korang nak download / print. Pada bahagian E-Statements ni korang pilihlah bulan berapa korang nak.

Macam aku punya ni, baru ja buka akaun BSN. Oleh sebab itulah just dua bulan punya sahaja yang ada. 

Cara Dapatkan Penyata Akaun (Bank Statement) BSN Melalui myBSN Secara Online

6. Gambar di bawah adalah Contoh Penyata Akaun BSN (Bank Statement BSN) ya 

Contoh Penyata Akaun BSN (Bank Statement BSN)

Semoga tutorial ini sedikit sebanyak membantu korang. Semoga dipermudahkan urusan semua ya. Aamiin. Doakan semoga aku dapat ilham menulis perkara yang dapat bagi manfaat buat semua. 

Korang boleh baca juga :