Cara Kira Loan Kereta Dengan Betul

Assalamualaikum
Bismillah

Sejak berkahwin nie, antara benda baru yang aku belajar dalam rumahtangga ialah pasal kereta. Suami minat sangat dengan kereta. Jadi banyak sangat term atau istilah pasal kereta yang aku baru dengar. 

Aku kalau bab kereta, rumah, insurans ke memang agak slow sikit nak faham. 

Jadi memandangkan suami penggemar kereta aku pun mulalah mencari info berkenaan kereta. Dan aku suka tengok youtube Dr Adam Zubir berkenaan loan kereta, tips-tips kewangan, beli rumah dan sebagainya. Memang sangat menarik konten Dr Adam Zubir. 

Cara Kira Loan Kereta Dengan Betul

Antara konten yang menarik perhatian aku adalah tentang Cara Kira Loan Kereta Dengan Betul.

Melalui perkongsian Dr Adam Zubir, beliau berkongsi cara kira loan kereta dengan melihat amaun kereta kita sama dengan jumlah tahunan gaji bersih.

Sebagai contoh gaji RM2000 sebulan x 12 Bulan = RM24,000

Jadi korang boleh cari kereta yang di bawah harga RM24K sebaik-baiknya. Tetapi sekiranya korang baru bekerja dan tidak mampu beli harga kereta RM24K, bolehlah cari used car iaitu kereta second hand.

Selain itu, boleh juga gunakan formula beliau iaitu formula 20 / 5 / 15.
  • 20% sebagai downpayment kereta
  • 5 tahun itu pula bersamaan dengan 5 tahun tempoh loan. 
  • Dan 15% bersamaan dengan gaji bersih
Bermaksud, jangan bayar kereta atau bulanan kereta tidak melebihi dari 15%  daripada gaji bersih korang.

Cara Kira Loan Kereta Dengan Betul

Sebagai contoh gaji fresh graduate ialah RM2000 x 12 Bulan = RM24,000 jumlah kereta maksimum kita boleh beli. 

Pengiraan ini khas untuk yang nak beli kereta untuk long term dan first hand untuk keselamatan misalnya. 

Gunakan Formula 20 / 5 / 15 tadi. 
  • 20% x RM34,000 (Harga kereta) = RM6,800 downpayment

Jadi, sebelum nak beli kereta kena ada sekurang-kurangnya RM6,800 untuk donwnpayment bayar kereta.

  • Bank Loan : RM34,000 - RM6,800 = RM27,200

Pertama sekali kena tahu interest rate untuk kereta baru. Misalnya interest rate sebanyak 2.5%.
Kita kena kira berapa interest yang akan dikenakan kepada kita (bergantung dengan bank loan).

Untuk kira interest pula,

  • RM27,200 x 2.5% = RM680 setahun (Keuntungan yang dikenakan banyak kepada korang)

Jadi semuanya bergantung dengan tempoh loan yang korang ambil. Jadi untuk kira jumlah interest yang dikenakan kepada kita pula,

  • Jumlah Interest sepanjang tempoh 5 tahun : RM680 x 5 tahun = RM3,400 

Sudah kira jumlah interest, korang kena kira pula total amount yang korang akan bayar kepada pihak bank.

  • RM27,200 + RM3,400 = RM30,600 (yang korang kena bayar kepada bank)
Berapakah Montly Installment (bayaran bulanan) yang korang kena banyar?

  • RM30,600 / (5 tahun x 12 bulan) = RM510 sebulan (selama 5 tahun)

Sekarang kita dah kira semuanya kan? Jadi, persoalannya 'Adakah RM510 ini menepati 15% gaji bersih?'

  • % Car Installment : 510 /2000 = 25.5% (Melebihi 15% daripada gaji bersih)

JAWAPANNYA ADALAH TIDAK!

So nak buat macam mana? Korang boleh extend tempoh loan sehingga 10 tahun.

Dalam pengurusan kewangan, pentingnya kita untuk jaga cash flow. Sekiranya kita menggunakan 15% daripada gaji bersih untuk bayar loan kereta maka sukar untuk kita membuat simpanan ataupun pelaburan. 

Korang juga boleh gunakan CarPaymentCalculator.net untuk kira. 

Korang jangan lupa follow youtube Dr Adam Zubir kerana pengkongsian ilmu beliau sangat membantu sebenarnya dalam mengurus kewangan dan pendapatan khasnya kepada golongan berpendapatan kecil. 

Malah, kebanyakkan pencerahan beliau juga sangat jelas dan membantu dalam merangka perbelanjaan kereta. 

Apapun sekena ingat kemampuan sendirilah macam mana. Sekian itu sahaja perkongsian ini.