5 RESEPI PUDING PENCUCI MULUT BERBUKA PUASA

5 RESEPI PUDING PENCUCI MULUT BERBUKA PUASA

5 RESEPI PUDING PENCUCI MULUT BERBUKA PUASA

1. Puding Ais Krim Soda

puding-ais-krim-soda


Bahan-Bahan 

Bahan A –

  • Separuh agar-agar bertali (agar-agar bertali yang 20gm gunting tengah-tengah, bahagi 2, kalau boleh agar-agar tu rendam dulu 1 jam)
  • 1/2 cawan gula (Nak manis, tambah gula lagi)
  • 1 cawan air 1 tin susu cair
  • 1 cawan aiskrim soda F&N
  • Sedikit pewarna biru
  • Secubit garam

Cara-cara membuatnya 

1. Masak agar-agar dengan air hingga larut agar-agar. Masukkan gula, biar gula larut.

2. Masukkan aiskrim soda, kacau-kacau. Kemudian, masukkan susu cair dan bubuh pewarna biru.

3. Kacau-kacau hingga sebati, masukkan secubit garam. Kacau hingga mendidih baru tutup api.

4. Basahkan loyang dulu. Tuang agar-agar tu dalam loyang dan biarkan sederhana beku.


Bahan B –
  • Separuh lagi agar-agar bertali (yang di gunting tadi)
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan gula (Nak manis, tambah gula lagi)
  • 1 cawan aiskrim soda F&N
  • Pewarna ikut suka

Cara-cara membuatnya 

1. Masak agar-agar bertali dengan air hingga larut, masukkan gula. Masukkan aiskrim soda dan kacau rata hingga mendidih.

2. Kalau nak buat layer, bahagi adunan kepada 3 bekas sama banyak. Warnakan ikut suka, kalau tak nak buat, satu warna ikut suka pun boleh.

3. Kalau nak buat layer, tuang layer warna pertama perlahan-lahan atas agar-agar aiskrim soda. Biarkan sedikit beku, kemudian layer kedua dan ketiga. Bekukan.

4. Masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Boleh keluarkan, telangkupkan puding atas pinggan yang rata. Sedia untuk dipotong dan boleh makan.

Resepi : Zura Zul


2. Puding Karamel Tanpa Telur 

puding-karamel-tanpa-telur

UNTUK CARAMEL
  • 3 sb gula cairkan (ni cara saya, cairkan terus pada loyang lenggang atas api)
.
UNTUK PUDING
  • 6 cawan air
  • 1 tin susu cair @ 500g susu segar
  • 1 cawan susu pekat
  • 2sb gula
  • 3sb tepung custard
  • 1paket agar2 tali
.
CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan semua bahan puding dalam periuk @ kuali kacau hingga agar-agar larut sepenuhnya dengan menggunakan api sederhana.

2. Apabila dah larut dan mendidih, tutup api dan tuang ke dalam loyang berisi caramel tadi. Pastikan anda tapis ya.

3. Sejukkan adunan dan dah sejuk, boleh boh dalam peti ais 1jam- 1jam setengah.

4. Terbalikkan perlahan-lahan dan siap.

Resepi : Nomie Harun


3. Puding bandung cincau

puding-bandung-cincau

Bahan-bahan
  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 800 ml air150 gram gula
  • 4-5 biji gula batu..yg kecil
  • 1 tin susu cair / susu segar
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit sirap ros
  • Cincau..di potong kecil-kecil
  • Loyang basahkan dengan sedikit air

Cara-cara membuatnya

1. Masak air dan serbuk agar-agar sehingga serbuk agar-agar betul-betul larut dan jernih.

2. Masukkan gula dan gula pasir, masak lagi sehingga gula larut

3. Kemudian masukkan susu cair dan tepung jagung, masak sehingga mendidih, tutup api

4. Asingkan 2 cawan larutan puding, letak sirap ros, dan kacau rata.

5. Sediakan loyang dan ambil 1 cawan larutan sirap ros (pink) masukkan dalam peti sejuk,biarkan sedikit mengeras.

6. Tuang pula larutan putih dalam periuk tadi ke atas lapisan pink, masukkan cincau, simpan dalam peti sejuk sehingga sedikit mengeras.

7. Kemudian masukkan baki 1 cawan larutan pink tadi di atas lapisan cincau, masukkan semula dalam peti sejuk sehingga puding mengeras. 

Note :
  • Jika larutan puding kelihatan mengeras,boleh di panaskan ats api yg kecil 
  • Sebelum menuang larutan puding, cakar sedikit permukaan atsnya dengan garpu supaya setiap lapisan melekat dengan elok dan tidak tertanggal. 

4. Puding Marie Trifle

puding-marie-trifle

Lapisan Bawah Biskut Marie
  • Biskut marie
  • 10grm agar2 serbuk
  • 1 ltr air
  • 1 cwn gula

Cara-cara membuatnya

1. Masukkan agar-agar dan air dalam periuk.

2. Masak atas api sederhana. Kacau sebati.

3. Masukkan gula dan kavau sehingga mendidih. Matikan api.

4. Susun biskut marie dalam acuan.

5. Tuang separuh adunan agar-agar dalam acuan biskut marie tadi.

6. Ketepikan. 

Lapisan Kastard
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1/3 cwn gula pasir
  • 1/2 cwn susu cair
  • 2 cwn air

Cara-cara membuatnya 

1. Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk.

2. Masak guna api perlahan dan sentiasa kacau supaya tidak berketul.

3. Masak sehingga likat dan kilat. Tutup api.

4. Tuang kastard atas agar2 dan biskut marie tadi.

5. ketepikan. 

Lapisan Coklat
  • Separuh adunan agar-agar tadi
  • 1 sb serbuk koko

Cara-cara membuatnya 

1. Panaskan separuh lagi agar-agar tadi atas api sederhana.

2. Masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Matikan api.

3. Tuang adunan agar-agar koko atas kastard tadi.

4. Simpan dalam peti sejuk.

5. Bila adunan dah sejuk bolehlah dikluarkan dari acuan. "

Kredit Resepi : Azrina Len


5. Puding Buah Naga

puding-buah-naga


BAHAN-BAHAN:
  • 20 gm serbuk agar-agar
  • 750 ml air
  • 310 gm gula
  • 1 biji buah naga merah – kisar
  • 250 ml air – kisar
  • 1 biji jus limau nipis
.
CARA MENYEDIAKAN:

1. Kisar buah naga dan air hingga hancur.

2. Masak agar-agar dengan air, biarkan hingga hancur.

3. Masukkan gula dan gaul rata.

4. Kemudian masukkan buah naga yang telah dikisar dan kacau rata.

5. Tuangkan air limau nipis dan biarkan selama 15 minit.

6. Kacau rata dan tuangkan adunan ke dalam acuan. Sejukkan. Sedia dihidang

Kredit Resepi: Blog Saji


Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Info Ibu Hamil & Bayi | Resepi Viral | Motivasi | Malaysia Blogger Influencer & Content Writer