99 Nama Allah (Asmaul Husna) Makna & Kegunaannya

Assalamualaikum
Bismillah

Dari Abu Hurairah ra bahawa Nabi saw bersabda: “Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu. Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga.” Sahih Bukhari.

Fadhilat ini dipetik dari tajuk buku “Khasiat Asmaul-Husna & Himpunan Ayat-Ayat Al-Quran”, susunan : Abu Nur Husnina, keluaran Pustaka Ilmi

99 Nama Allah (Asmaul Husna) Makna & Kegunaannya


1. Ya Allah
Apabila dizikirkan 500 kali setiap malam, lebih-lebih lagi selepas solat tahajjud atau solat sunat 2 rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.

2. Ya Rahman – Maha Pemurah
Apabila dizikirkan sesudah solat 5 waktu sebanyak 500 kali, maka hati kita akan menjadi terang, tenang & sifat-sifat pelupa & gugup akan hilang dengan izin Allah.

3. Ya Rahim – Maha Penyayang
Apabila dizikirkan sebanyak 100 kali setiap hari, Insya Allah kita akan mempunyai daya penarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta & kasih serta sayang terhadap kita.

4. Ya Malik – Maha Merajai/Pemerintah
Apabila dizikirkan sebanyak 121 kali setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segala perkerjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkat & kekayaan yang diredhai Allah.

5. Ya Quddus – Maha Suci
Apabila dizikirkan sebanyak 100 kali setiap pagi setelah tergelincir matahari, maka hati kita akan terjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hari, dengki dan lain-lain.

6. Ya Salam – Maha Penyelamat
Apabila dizikirkan sebanyak 136 kali, Insya Allah jasmani & rohani kita akan terhindar dari segala penyakit sehingga badan menjadi segar sihat & sejahtera.

7. Ya Mukmin – Maha Pengaman
Apabila dizikirkan sebanyak 236 kali, Insya Allah diri kita, keluarga & segala kekayaan yang dimiliki akan terpelihara & aman dari segala macam gangguan yang merosakkan.

8. Ya Muhaimin – Maha Pelindung/Penjaga
Apabila dizikirkan sebanyak 145 kali sesudah solat fardhu Isyak, Insya Allah fikiran & hati kita akan menjadi terang & bersih.

9. Ya ‘Aziz – Maha Mulia/Perkasa
Apabila dizikirkan sebanyak 40 kali sesudah solat subuh, Insya Allah, kita akan menjadi orang yang mulia, disegani orang kerana penuh kewibawaan.

10. Ya Jabbar – Maha Pemaksa
Apabila dizikirkan sebanyak 226 kali pagi & petang, semua musuh akan menjadi tunduk & patuh dengan izin Allah.

11. Ya Mutakabbir – Maha Besar
Apabila dizikirkan sebanyak 662 kali, maka dengan kebijaksanaan bertindak, kita akan dapat menundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi pembantu yang setia.

12. Ya Khaliq – Maha Pencipta
Dibaca mengikut kemampuan atau sebanyak 731 kali, Insya Allah yang ingin otak cerdas, cepat menerima sesuatu pelajaran, amalan ini akan memberikan otak kita cerdas dan cepat faham.

13. Ya Baarii’ – Maha Perancang
Sekiranya kita berada didalam kesukaran atau sedang sakit, dibaca sebanyak 100 kali selama 7 hari berturut-turut, Insya Allah kita akan terlepas dari kesukaran & sembuh dari penyakit tersebut.

14. Ya Musawwir – Maha Menjadikan Rupa Bentuk
Sekiranya seorang isteri yang sudah lama belum mempunyai anak, maka cubalah ikhtiar ini dengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa, ambil segelas air & dibacakan ‘Ya Musawwir’ sebanyak 21 kali, kemudian diminum air tersebut untuk berbuka puasa.

Bagi sang suami, hendaklah berbuat perkara yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3 hari. Kemudian pada waktu hendak berjimak, bacalah zikir ini sebanyak 10 kali, Insya Allah akan dikurniakan anak yang soleh.

15. Ya Ghaffar – Maha Pengampun
Sambil beriktikaf (diam dalam masjid dalam keadaan suci) bacalah zikir ini sebanyak 100 kali sambil menunggu masuknya waktu solat Jumaat, Insya Allah akan diampunkan dosa-dosa kita.

16. Ya Qahhaar – Maha Menundukkan
Dizikir menurut kemampuan atau sebanyak 306 x, maka hati kita akan dijaga dari ketamakkan & kemewahan dunia

17. Ya Wahhab – Maha Pemberi
Dizikir sebanyak 100 kali sesudah solat fardhu, barang siapa yang selalu di dalam kesempitan, Insya Allah segala kesulitan atau kesempitan dalam soal apa pun akan hilang.

18. Ya Razzaq – Maha Pemberi Rezeki
Dizikir mengikut kemampuan sesudah solat fardhu khususnya solat subuh, Insya Allah akan dipermudahkan rezeki yang halal dan membawa berkat. Rezeki akan datang tanpa diduga tetapi perlulah dilakukan dengan ikhtiar yang zahir.

19. Ya Fattah – Maha Pembuka
Dizikir sebanyak 71 kali sesudah selesai solat subuh, Insya Allah hati kita akan dibuka oleh Allah, sehingga mudah menerima nasihat agama.

20. Ya ‘Alim – Maha Mengetahui
Dizikir sebanyak 100 kali setiap kali selesai solat Maktubah, Insya Allah akan mendapat kemakrifatan yang sempurna.

21. Ya Qaabidhu – Maha Penyempit Hidup
Dizikirkan 100 kali setiap hari, maka dirinya akan semakin dekat dengan Allah dan terlepas dari segala bentuk ancaman.

22. Ya Baasithu – Maha Pelapang Hidup
Bagi mereka yang berniaga atau mempunyai usaha-usaha lain, kuatkanlah usaha & berniaga itu dengan memperbanyakkan membaca zikir ini setiap hari, Insya Allah rezeki akan menjadi murah.

23. Ya Khaa’fidh – Maha Penghina
Dizikirkan sebanyak 500 kali setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, Insya Allah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.

24. Ya Raafi – Maha Tinggi
Dizikirkan setiap hari, baik siang atau malam sebanyak 70 kali, Insya Allah keselamatan harta benda di rumah, di kedai atau di tempat-tempat lain akan selamat dan terhindar dari kecurian.

25. Ya Mu’izz – Maha Pemberi Kemuliaan/Kemenangan
Dizikirkan sebanyak 140 kali dan setiap hari, Insya Allah akan memperolehi kewibawaan yang besar terutama ketua-ketua jabatan atau perniagaan.

26. Ya Muzill – Maha Merendahkan
Perbanyakkanlah zikir ini setiap hari, sekiranya ada orang berhutang kepada kita dan sukar untuk memintanya, Insya Allah si penghutang akan sedar & membayar hutangnya kembali.

27. Ya Samii’ – Maha Mendengar
Sekiranya inginkan doa kita makbul dan pendengaran telinga kita tajam, biasakanlah zikir ini setiap hari menurut kemampuan, lebih-lebih lagi sesudah solah Dhuha, Insya Allah doa akan mustajab.

28. Ya Bashiir – Maha Melihat
Dizikirkan sebanyak 100 kali sebelum solat Jumaat, Insya Allah akan menjadikan kita terang hati, cerdas otak dan selalu diberikan taufik & hidayah dari Allah.

29. Ya Hakam – Maha Menghukum
Dizikirkan sebanyak 68 kali pada tengah malam dalam keadaan suci, Insya Allah dapat membuka hati seseorang itu mudah menerima ilmu-ilmu agama dan membantu kecepatan mempelajari ilmu-ilmu agama.

30. Ya Adllu – Maha Adil
Dizikirkan sebanyak 104 kali setiap hari sesudah selesai solat 5 waktu, Insya Allah diri kita selalu dapat berlaku adil.

31. Ya Lathiif – Maha Halusi
Dengan memperbanyakkan zikir ini mengikut kemampuan, Insya Allah bagi para peniaga, ikhtiar ini akan menjadikan barangan jualannya menjadi laris & maju.

32. Ya Khabiir – Maha Waspada
Dengan memperbanyakkan zikir ini setiap hari, terkandung faedah yang teramat banyak sekali sesuai dengan maksud zikir ini antara lain faedahnya ialah dapat bertemu dengan teman atau anak yang telah terpisah sekian lama.

33. Ya Haliim – Maha Penyantun
Dizikirkan sebanyak 88 kali selepas solat lima waktu, bagi mereka yang mempunyai kedudukan di dalam pemerintahan, syarikat atau apa saja, Insya Allah dipastikan kedudukannya tidak akan dicabar atau diungkit-ungkit atau tergugat.

34. Ya ‘Aziim – Maha Agong
Dizikirkan sebanyak 12 kali setiap hari untuk orang yang sekian lama menderitai sakit, Insya Allah akan sembuh. Juga apabila dibaca 12 kali kemudian ditiupkan pada tangan lalu diusap-usap pada seluruh badan, maka dengan izin Allah akan terhindar dari gangguan jin, syaitan dan sebagainya.

35. Ya Ghafuur – Maha Pengampun
Bagi orang yang bertaubat, hendaklah memperbanyakkan zikir ini dengan mengakui dosa-dosa dan beriktikad untuk tidak mengulanginya, Insya Allah akan diterima taubatnya oleh Allah.

36. Ya Syakuur – Maha Pengampun
Dizikirkan sebanyak 40 kali sehabis solat hajat, sebagai pengucapan terima kasih kepada Allah, Insya Allah semua hajat kita akan dimakbulkan Allah. Lakukanlah setiap kali kita mempunyai hajat yang penting & terdesak.

37. Ya ‘Aliy – Maha Tinggi Martabat-Nya
Untuk mencerdaskan otak anak kita yang bebal, tulislah zikir ini sebanyak 110 kali (di dalam bahasa Arab) lalu direndam pada air yang dingin & diberikan si anak meminumnya, Insya Allah lama kelamaan otak si anak itu akan berubah cemerlang. Insya Allah mujarab.

38. Ya Kabiir – Maha Besar
Bagi seseorang yang kedudukannya telah dirampas atau dilucut gara-gara sesuatu fitnah, maka bacalah zikir ini sebanyak 1,000 kali selama 7 hari berturut-turut dalam keadaan suci sebagai pengaduan kepada Allah. Lakukanlah sesudah solat malam (tahajud atau hajat).

39. Ya Hafiiz – Maha Pelindung
Dizikir sebanyak 99 kali, Insya Allah diri kita akan terlindung dari gangguan binatang buas terutamanya apabila kita berada di dalam hutan.

40. Ya Muqiit – Maha Pemberi Keperluan
Sekiranya kita berada di dalam kelaparan seperti ketika sesat di dalam hutan atau di mana sahaja sehingga sukar untuk mendapatkan bekalan makanan, maka perbanyakkan zikir ini. Insya Allah badan kita akan menjadi kuat & segar kerana rasa lapar akan hilang.

41. Ya Hasiib – Maha Mencukupi
Untuk memperteguhkan kedudukan yang telah kita jawat, amalkan zikir ini sebanyak 777 kali sebelum matahari terbit & selepas solat Maghrib, Insya Allah akan meneguhkan kedudukan kita tanpa sebarang gangguan.

42. Ya Jaliil – Maha Luhur
Barangsiapa mengamalkan zikir ini pada sepertiga malam yang terakhir, Insya Allah kita akan mendapati perubahaan yang mengkagumkan – perniagaan akan bertambah maju. Andai seorang pegawai, maka tanpa disedari kedudukan kita akan lebih tinggi dan terhormat & begitulah seterusnya dengan izin Allah.

43. Ya Kariim – Maha Mulia
Untuk mencapai darjat yang tinggi & mulia di dunia mahupun di akhirat kelak, maka amalkan zikir ini sebanyak 280 kali ketika hendak masuk tidur. Nescaya Allah akan mengangkat darjat mereka yang mengamalkan zikir ini.

44. Ya Raqiib – Maha Pengawas
Bagi meminta pertolongan kepada Allah terhadap penjagaan barang yang dikhuatirkan, maka zikirkan sebanyak 50 kali setiap hari dengan niat agar barang-barang yang dikhuatirkan yang berada ditempat yang jauh & sukar dijaga terhindar dari sebarang kecurian mahupun gangguan lainnya. Bertawakkal dan yakinlah kepada Allah. Insya Allah.

45. Ya Mujiib – Maha Mengabulkan
Sesungguhnya Allah adalah Zat yang menerima doa hamba-Nya dan agar doa kita mustajab dan selalu diterima Allah, hendaklah mengamalkan zikir ini sebanyak 55 dan sesudah solat subuh. Insya Allah Tuhan akan mengabulkan doa kita.

46. Ya Waasi’ – Maha Luas Pemberian-Nya
Apabila di dalam kesulitan maka amalkan zikir ini sebanyak 128 kali setiap pagi & petang, Insya Allah segala kesulitan akan hilang berkat pertolongan Allah. Andai zikir ini sentiasa diamalkan, Insya Allah Tuhan akan menjaga kita dari hasad dengki sesama makhluk.

47. Ya Hakiim – Maha Bijaksana
Bagi pelajar atau sesiapa sahaja yang memperbanyakkan zikir ini setiap hari, Insya Allah akalnya akan menjadi cerdas & lancar dalam menghafal & mengikuti pelajaran. Amalkanlah sekurangkurangnya 300 kali setiap hari.

48. Ya Waduud – Maha Pencinta
Diamalkan zikir ini sebanyak 11,000 kali pada setiap malam. Insya Allah kita akan menjadi insan yang sentiasa bernasib baik, disayangi & rumahtangga kita akan sentiasa berada di dalam keadaan harmoni.

49. Ya Majiid – Maha Mulia
Untuk ketenteraman keluarga di mana setiap anggota keluarga sentiasa menyayangi & menghormati & khasnya kita sebagai ketua keluarga, maka amalkan zikir ini sebanyak 99 kali, sesudah itu hembuskan kedua belah tapak tangan & usap ke seluruh muka. InsyaAllah semua anggota keluarga kita akan menyayangi & menghormati kita sebagai ketua keluarga.

50. Ya Baa’its – Maha Membangkitkan
Zikirkan sebanyak 100 kali dengan meletakkan kedua tangan ke dada, Insya Allah akan memberi kelapangan dada dengan ilmu & hikmah.

51. Ya Syahiid – Maha Menyaksikan
Apabila ada dikalangan anggota keluarga kita yang suka membangkang dan sebagainya, maka zikirkan sebanyak 319 kali secara berterusan setiap malam sehingga si pembangkang akan sedar & berubah perangainya.

52. Ya Haq – Maha Benar
Perbanyakkan zikir ini, Insya Allah ianya sangat berfaedah sekali untuk menebalkan iman & taat di dalam menjalankan perintah Allah.

53. Ya Wakiil – Maha Berserah
Sekiranya terjadi hujan yang disertai ribut yang kuat, atau terjadi gempa, maka ketika itu perbanyakkan zikir ini, Insya Allah bencana tersebut akan menjadi reda & kembali seperti sediakala.

54. Ya Qawiy – Maha Memiliki Kekuatan
Diamalkan zikir ini sebanyak mungkin agar kita tidak gentar apabila berdepan dengan sebarang keadaan mahupun berdepan dengan si zalim.

55. Ya Matiin – Maha Sempurna Kekuatan-Nya
Diamalkanlah zikir ini sebanyak mungkin kerana ianya mempunyai fadhilat yang besar sekali, antaranya untuk mengembalikan kekuatan sehingga musuh merasa gentar untuk mengganggu.

56. Ya Waliy – Maha Melindungi
Barangsiapa yang menjawat sebarang jawatan atau kedudukan, maka amatlah elok sekali mengamalkan zikir ini sebanyak mungkin kerana dengan izin-Nya, kedudukan kita akan kukuh & terhindar dari sebarang gangguan oleh orang-orang yang bersifat dengki.

57. Ya Hamiid – Maha Terpuji
Perbanyakkan zikir ini sebagai pengakuan bahawa hanya Allah sahaja yang paling berhak menerima segala pujian.

58. Ya Muhshiy – Maha Menghitung
Sekiranya kita inginkan diri kita digolongkan dalam pertolongan yang selalu dekat denganAllah (muraqabah), maka amalkan zikir ini sebanyak mungkin sesudah solat 5 waktu.

59. Ya Mubdi’ – Maha Memulai/Pemula
Agar segala apa yang kita rancangkan akan berhasil, maka zikirkan sebanyak 470 kali setiap hari. Insya Allah.

60. Ya Mu’id – Maha Mengembalikan
Andai ada anggota keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkan zikir ini sebanyak 124 kali setiap hari sesudah solat. Insya Allah dipertunjukkan akan hasilnya.

61. Ya Muhyiy – Maha Menghidupkan
Amalkan zikir ini sebanyak 58 kali setiap hari, Insya Allah kita akan diberikan kemuliaan darjat dunia & akhirat kelak.

62. Ya Mumiit – Maha Mematikan
Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan dipermudahkan dalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.

63. Ya Hayyu – Maha Hidup
Untuk mencapai kekuatan mental/batiniah di dalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir ini.

64. Ya Qayyuum – Maha Berdiri Dengan Sendiri-Nya
Telah berkata Imam Ghazali bahawa barangsiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagi berkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin berwibawa, ditakuti musuh dan ingin menjadi insan yang terhormat, maka berzikirlah dengan “Ya Hayyu Ya Qayyuum” sebanyak 1,000 kali setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, Insya Allah akan tercapai segala hajat.

65. Ya Waajid – Maha Menemukan
Andai berkeinginan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh dan teguh pendirian, maka perbanyakkan zikir ini.

66. Ya Maajid – Maha Mulia
Demi kecerdasan otak dan agar dipermudahkan hati untuk menerima pelajaran, maka hendaklah pelajar tersebut memperbanyakkan zikir ini setiap hari.

67. Ya Waahid – Maha Esa
Bagi pasangan yang belum mempunyai cahaya mata & tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190 kali setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan & selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, Insya Allah.

68. Ya Somad – Maha Diminta
Ketika dalam kelaparan akibat sesat atau kesempitan hidup, maka pohonlah kepada Allah dengan zikir ini sebanyak mungkin. Insya Allah, diri akan berasa segar dan sentiasa.

69. Ya Qaadir – Maha Kuasa
Apabila kita berhajatkan sesuatu namun ianya selalu gagal, maka amalkan zikir ini sebanyak 305 kali setiap hari, Insya Allah segala hajat akan berhasil.

70. Ya Muqtadir – Maha Menentukan
Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahariah, maka berzikirlah dengan zikir ini seberapa mampu sehingga ikhtiar kita itu berhasil kerana zikir ini akan mempercepatkan keberhasilan hajat kita.

71. Ya Muqaddim – Maha Mendahulukan
Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata “Barang siapa yang berzikir dengan zikir ini sebanyak 184 kali setiap hari, Insya Allah, nescaya segala usahanya akan berhasil”.

72. Ya Mu’ahkhir – Maha Melambat-lambatkan
Bagi meninggikan lagi ketaatan kita kepada Allah, perbanyakkanlah zikir ini.

73. Ya Awwal – Maha Pemulaan
Barangsiapa yang mengamalkan zikir ini sebanyak 37 kali setiap hari, Insya Allah segala apa yang dihajati akan diperkenankan Allah.

74. Ya Akhir – Maha Penghabisan
Amalkan berzikir sebanyak 200 kali sesudah solat 5 waktu selama satu bulan, Insya Allah Tuhan akan membuka pintu rezeki yang halal.

75. Ya Dhaahir – Maha Menyatakan
Diamalkanlah zikir ini sebanyak 1,106 kali selesai solat waktu di tempat yang sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab padanya dari segala rahsia yang pelik dan sukar serta diberi kefahaman ilmu.

76. Ya Baathinu – Maha Tersembunyi
Seperti no. 75 juga tetapi amalkan sebanyak 30 kali sesudah solat fardhu.

77. Ya Waaliy – Maha Menguasai Urusan
Memperbanyakkan zikir ini setiap pagi & petang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi orang yang makrifat, iaitu hatinya dibuka oleh Allah. Difahamkan para wali Allah selalu memperbanyakkan zikir ini.

78. Ya Muta’aAliy – Maha Suci/Tinggi
Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang sukar untuk ditemui, maka bacalah zikir ini sebanyak mungkin sewaktu mengadap. Insya Allah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya & segala hajat yang penting-penting akan berhasil.

79. Ya Barr – Maha Bagus (Sumber Segala Kelebihan)
diamalkanlah zikir ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.

80. Ya Tawwaab – Maha Penerima Taubat
Bagi orang yang selalu membuat dosa & ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.

81. Ya Muntaqim – Maha Penyiksa
Jika kita berhadapan dengan orang yang zalim, supaya dia tidak melakukan kezalimannya terhadap kita, maka hendaklah kita memperbanyakkan zikir ini setiap kali sesudah solat fardhu. Insya Allah, kita akan mendapat pertolongan Allah.

82. Ya ‘Afuww – Maha Pemaaf
Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, nescaya dia akan diampuni segala dosanya oleh Allah.

83. Ya Rauuf – Maha Mengasihi
Bagi sesiapa yang inginkan dirinya disenangi oleh teman atau sesiapa sahaja yang memandangnya, amalkan zikir ini seberapa mampu sama ada pada waktu siang mahupun malam.

84. Ya Maalikul Mulk – Maha Pemilik Kekuasaan
Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang kekal & tetap tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 212 kali sesudah solat fardhu & 212 pada setiap malam selama sebulan. Insya Allah akan mendapat pertolongan Allah.

85. Ya Zul Jalaali wal Ikraam – Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan
Diamalkanlah zikir ini sebanyak 65 kali setiap hari selama sebulan, Insya Allah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.

86. Ya Muqsith – Maha Mengadili
Berzikirlah dengan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah Tuhan akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.

87. Ya Jaami’ – Maha Mengumpulkan
Sekiranya ada dikalangan keluarga kita atau isteri kita yang lari dari rumah, maka amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyedarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.

88. Ya Ghaniy – Maha Kaya Raya
Diamalkan zikir ini pada setiap hari sebanyak mungkin, Insya Allah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil & kekayaan yang kita perolehi itu akan mendapat berkat.

89. Ya Mughniy – Maha Penberi Kekayaan
Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah segala hajat kita akan tercapai.

90. Ya Maani’ – Maha Membela/Menolak
Andai kita selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 161 kali pada waktu menjelang solat subuh setiap hari, Insya Allah kita akan terhindar dari orang-orang yang zalim & suka membuat angkara.

91. Ya Dhaarr – Maha Pembuat Bahaya
Asma ini sangat berguna didalam ikhtiar kita untuk menyembuhkan sesuatu penyakit yang mana sudah lama dihidapi & telah puas dihidapi & telah puas diubati. Amalkanlah zikir ini sebanyak 1001 kali pada setiap hari, Insya Allah dengan ikhtiar ini penyaki itu akan cepat sembuh.

92. Ya Naafi’ – Maha Pemberi Manfaat
Menurut Imam Ahmad Al-Buuniy, barang siapa mengamalkan zikir ini setiap hari, maka bagi orang yang sakit, sakitnya akan sembuh, & bagi orang yang susah akan dihilangkan kesusahannya dengan izin Allah.

93. Ya Nuur – Maha Pemberi Cahaya
Menurut Sheikh Ahmad bin Muhammad As Shawi, barangsiapa yang menghendaki kemuliaan yang agung & memperolehi apa yang dimaksudkan baik kebaikan dunia mahupun kebaikan di akhirat kelak, maka hendaklah selalu berzikir dengan zikir ini setiap pagi & petang.

94. Ya Haadiy – Maha Pemberi Petunjuk
Bagi sesiapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan diberikan pertolongan Allah akan cepat lepas dari kesesatan tersebut.

95. Ya Baadii – Maha Indah/Tiada Bandingan
Andai kita mempunyai rancangan yang sangat penting dan bagi memastikan rancangan kita itu berjaya & berjalan lancar, maka berzikirlah dengan zikir ini sebanyak 500 kali selepas solat fardhu. Insya Allah Tuhan akan memberikan pertolongan hingga rancangan kita berjaya & berjalan lancar.

96. Ya Baaqy – Maha Kekal
Diamalkan zikir ini sebanyak mungkin tanpa mengira batas waktu, Insya Allah dengan ikhtiar ini semua perkerjaan yang telah menjadi punca rezeki tidak akan mudah terlepas, perniagaan tidak akan rugi atau bankrap dengan berkat zikir ini.

97. Ya Waarits – Maha Membahagi/Mewarisi
Sekiranya kita berzikir sebanyak 500 kali selepas solat fardhu atau sebagainya, supaya segala urusan kita itu berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707 kali. Insya Allah berkat zikir ini Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik & memberangsangkan.

98. Ya Rasyiid – Maha Pandai/Bijaksana
Walaupun kita tergolong dalam golongan yang cerdas otak, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.

99. Ya Shabuur – Maha Penyabar
Agar kita diberi kesabaran oleh Allah dalam segala hal, maka perbanyakkanlah zikir ini menurut kemampuan. Dengan sifat sabar & penuh pengharapan kepada Allah, maka segala usaha & upaya akan mencapai kejayaan.

Semoga bermanfaat dan menjadi amalan harian kita.

Sii Nurul

Fulltime sabahan blogger since 2015 who love to write and sharing in her blog. Married with Mohamad Syafrie

6 Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

 1. Dulu masa sekolah rendah..dekat sekolah agama mesti hafal! skg kena ulang balik baca utk ingat semula..Tq sharing nurul :)

  BalasPadam
 2. Allahu, doa dan zikir harian akak

  BalasPadam
 3. Alhamdulillah perkongsian yg bagus
  nama2 Allah yg harus kita sebut selalu
  ingat mula belajar dan hafal masa kat asrama setiap kali habis solat jemaah ustaz wajibkan ramai2 baca

  BalasPadam
 4. Sebhanallah dengan nama allah saja bermacam kelebihan kita boleh dapat..

  BalasPadam
Terbaru Lebih lama