Dikuasakan oleh Blogger.

Cara Dapatkan 1USD Adsense Setiap Hari

Assalamualaikum
Bismillah

Hari ini aku nak kongsi sedikit pengalaman aku berkenaan Google Adsense. Ada banyak cara yang aku buat untuk tingkatkan pendapatan adsense setiap bulan. Ada yang berjaya, tidak kurang kurang ada yang tidak berjaya langsung. 

Jadi apakah cara yang aku buat untuk dapatkan 1USD adsense setiap hari? 



1. Trafik Tinggi Punca Pendapatan Adsense Tinggi

Trafik blog yang tinggi sangat membantu meningkatkan pendapatan adsense. Ini adalah pengalaman aku sendiri. Aku perasan semakin tinggi pageviews probability untuk earning adsense kita meningkat juga semakin tinggi. Mula-mula tu memang tak perasan pun. Daripada sen sahaja lama-lama korang akan dapat 1~3 USD setiap hari. Yang penting rajin update blog. 

2. Niche Blog

Berbanding blog personal, blog yang mempunyai niche tertentu lebih berpeluang untuk mendapat earning yang tinggi dalam adsense kerana kandungan niche blog lebih berfokus. Kalau macam blog aku ini memang blog rojak. Kejap cerita pasal tips, reviews, blogging dan macam-macam lagi.

Kalau yang blog personal mostly bergantung dengan trafik dan kandungan artikel yang kita tulis. Jadi rajin-rajinlah menulis entri yang gempak dan ada kemampuan untuk berada di halaman pertama enjin carian google. 


3. Google Adsense Auto Ads

Cuba gunakan Auto Ads kerana adsense sendiri yang akan tentukan dimanakah yang paling sesuai sesuatu iklan itu dipaparkan di blog korang. Kedudukan iklan yang betul akan memudahkan pembaca untuk klik iklan kita. Selain itu, kandungan artikel kita juga mempengaruhi jenis iklan yang akan dipaparkan. 



4. Template Yang Mesra Mobile

Sebaik-baiknya korang pasang template blog yang mesra mobile. Pembaca sekarang mengakses sesuatu maklumat mostly daripada handphone. Sekarang yang pakai PC atau laptop pun kebanyakkan pelajar sahaja. Jadi pastikan template blog korang yang mesra mobile ya. 

Tutorial Cara Pasang Template Mesra Mobile 


 Simple saja nak buat. 

5. Jangan Letak Iklan Sesuka Hati

Please kalau boleh letak iklan tersebut biarlah sedap mata memandang. Jangan letak iklan banyak sangat. Elakkan menggunakan iklan yang berbentuk pop-up kerana ia sangat mengganggu pembaca. Dan kalau boleh biarlah iklan tersebut tidak menutup kandungan blog kita. Kalau macam bingung tak tahu nak letak iklan tu macam mana. Just guna je auto ads. Simple as that. 

Selepas aku buat tips di atas ada peningkatan sedikit earning adsense aku.. Alhamdulillah..

Aku pun try and error juga google adsense ini. Ada orang tak suka letak iklan. Ada orang suka. Terpulang dengan diri sendiri. Macam aku yang kerja sebagai fulltime blogger ini memang perlu sangat income melalui adsense. 

Jadi kalau ada pembaca yang lari dari blog ini disebabkan iklan nak buat macam mana kan. haha~

Semoga bermanfaat...


40 ulasan:

  1. Alhamdulillah boleh jana pendapatan

    BalasPadam
  2. menarik. kaella punya adsense pun segan silu je nak naik huhuh

    BalasPadam
  3. bestnya dah dapat.. doakan Aien pulak dapat Adsense ni. ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah semoga d'murahkan rezeki adsense utk Aien.. Nti sy singgah..

      Padam
  4. blh try.. kene kerah otak cr idea utk update blog..
    skrg blog sy mcm suram je..
    ptotla earning xnaik.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha yea.. Sy pun berabis juga perah idea nak tulis apa..

      Padam
  5. Huiyoo bestnya earnings in usd masyukkkk, alhamdulillah rezeki!

    BalasPadam
  6. terima kasih. nak cuba jugalah. setakat ni pendapatan dok kat 0.05 je. huhuhu

    BalasPadam
  7. Nice tips Cik. Kerenlah earningnya terus meningkat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.. rezeki..
      semoga dimurahkan rezeki juga buat blogger yg lain :)

      Padam
  8. i already give up dgn google ads hahahhaa

    BalasPadam
  9. Lagi satu blogger sesama-sama blogger bila nampak iklan masa blog walking tu jangan kedekut klik iklan. Lets support each other.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu.. sambil blogwalking boleh klik iklan kengkawan juga..

      Padam
  10. uishh best tgok earning sis naik, thanks for sharing the tips..

    BalasPadam
  11. Ajar bah macam mana mau dapat adsense tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh cuba daftar adsense di dashboard blog bahagian earning Elly..

      Padam
  12. tahniah, suka tengok pencapaian blog sis

    BalasPadam
  13. Tengah berusaha keras nak naikkan trafik blog. Hopefully adsense naiklah lepas ni. Hehe

    Syaza | www.syazaraihanah.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah, smoga d'murahkan rezeki. Nti sy singgah support adsense 😘

      Padam
  14. Lama sudah saya tidak akti blogging, sekarang baru mau up balik semangat...apapun, blogging memang favourite kepada blogger yang suka menulis dan berkarya!

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah, terima kasih berkongsi tips ni Nurul. Bermanfaat untuk Ruby. Tadi Ruby google2, jumpa entry ni kat blog nurul.

    Masih baru lagi dunia google ads ni. Hahaha. Ayat skema macam budak sekolah.

    Bestnya tengok earning Nurul tiap hari 💰💰💰🥰🥰

    Kalau $3 sehari, sebulan lebih sikit, dah boleh cashout. Syoknyaaaa.

    Ruby paling tinggi pernah dapat $1 lebih sehari. Belum pernah cecah $2 laa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ruby lah tu tulis ayat skema. Kiki. Done klik juga ads sini

      Padam
    2. Haha terima kasih Ruby.. Semoga d'murahkan rezeki selalu..

      Padam
  16. Sekarang ni adsense akan pilih based on niche blog.. artikel apa yg boleh diorang paparkan lebih iklan,,,

    BalasPadam
  17. tq for sharing.
    aida br sekali withdraw adsense.
    alhamdulillah.
    trying hard utk withdraw kali kedua ni :)

    BalasPadam
  18. Alhamdulillah. Kena banyak belajar lagi supaya adsense masyuk ;D

    BalasPadam
  19. kita pun niche carca marba haha.
    nak kena buat blog baru nie :/

    BalasPadam

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.