DIY Gambar Polaroid

Assalamualaikum
Bismillah

Sebenarnya aku tak tahu dari mana datangnya idea nak memandai buat gambar polaroid sendiri ni. Haha~ But, who cares. Sebab lepas ni dah boleh cuci gambar sendiri. hehe


Aku tertanya-tanya juga sebenarnya macam mana nak print atau cuci gambar sendiri. Apa materials yang diperlukan untuk print gambar ini. Selepas minta tunjuk ajar daripada pakcik Google dan Youtube, akhirnya aku berjaya cuci gambar polaroid sendiri. 

Seriously, memang puas hatilah. Sebab kita sendiri yang tetapkan kualiti gambar yang macam mana, kertas photo yang macam mana kita mahu guna. No wonder lah ramai student yang cari pendapatan sampingan dengan ambil order sesiapa yang mau cuci gambar polaroid. 

Hari ini aku just share saja bahan-bahan yang digunakan untuk cuci gambar polaroid ni. Insya'Allah lain hari aku ajar step by step cara nak buat gambar polaroid nie ya. 


Bahan-bahan yang diperlukan adalah :

Komputer
Printer
Glossy paper
Photoshop/Photo editor/Canva (untuk edit gambar)
Gunting

Part yang susah tue bila nak edit gambar. Haha~ Sebab aku tak tahu size polaroid nie yang macam mana. Memang ambil masa beberapa jam jugalah nak siapkan untuk pertama kali. Alhamdulillah, once dah siap tue kan memang puas hatilah. 


Glossy paper yang aku guna adalah 
Kodak (Photo glossy paper for Inkjet Prints). 

Korang boleh juga beli glossy paper jenama lain. Aku suggest beli online sebab lagi murah. Kalau cari kat kedai pula susah sikit. Tapi rasanya kat kedai-kedai komputer glossy paper ini mudah untuk didapati. Aku beli murah saja RM10.

Sekeping kertas boleh print gambar 5-6 keping. Tengok size gambar juga. Dari segi editing gambar pula aku guna CANVA. Sangat simple dan cepat. Yang nie kemudian aku share pada entry yang akan datang ya.


Baca : Cara Print Gambar Polaroid