Resepi Telur Rebus Masak Sos

Assalamualaikum
Bismillah

Tengah hari tadi aku main masak-masak kat dapur haha. Cuti hujung nie lah aku manfaatkan masa untuk belajar memasak. Orang kata belajar sampai degree pun tak guna kalau dapur tak berasap. Kasihan bakal suami aku nanti dapat bini yang asyik tapau makanan saja. Hahaha


Actually resepi nie pun semua orang boleh buat, terutama bujang macam aku nie hehe. Aku tak pandai sangat masak makanan yang berat-berat nie. So, untuk makan tengah hari tadi aku masak Telur Rebus Masak Sos hahaha. Tak pandai sangat nak bagi nama nie.

Bahan-bahan :
  • 3 biji telur (yg sudah direbus) 
  • 1 ulas bawang besar 
  • 3 ulas bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 biji kentang 
  • garam secukup rasa 
  • 1 mangkuk kecil sos cili 
  • 1 sudu teh gula 
  • 1/2 gelas air 
Note : Bahan tu ikut korang sendiri nak letak apa pun tak kisah haha ~

“Panduan Jana 5 Angka Sebulan Dengan Bisnes Burger!” BisnesBurger.com
Cara-cara memasak : 
  • Hiris atau tumbuk bawang merah dan bawang putih. 
  • Hiris bawang besar 
  • Potong kentang mengikut kesukaan (potong dadu) 
  • Panaskan kuali dengan minyak. Tumis bawang merah dan bawang puith. Biar sampai naik bau. 
  • Masukkan bawang besar dan kentang sekali. 
  • Masukkan sos cili dan setengah gelas air. Gaulkan dan tunggu hingga mendidih. 
  • Masukkan garam secukup rasa dan gula. 
  • Sediakan telur rebus. Suka hati nak potong dua atau tidak. 
  • Masukkan telur rebus ke dalam kuali. 
  • Gaul hingga sebati. 
  • Dah siap! Boleh hidangkan kat family. 
Beginilah kalau orang bujang kan? Haha. Masakkan pun bukannya special. Yang penting orang rumah suka makan. hahaha~~