Disleksia: Jenis, Punca, dan Rawatan

Masalah pembelajaran adalah cabaran bagi sesetengah individu yang mempengaruhi kemampuan mereka untuk memahami dan menyerap maklumat secara efektif. 

Ia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk kekurangan kemahiran kognitif, masalah penglihatan atau pendengaran, atau kelemahan fizikal. 

Menyedari tanda-tanda awal masalah pembelajaran, seperti kurang tumpuan atau kesukaran dalam membaca, penting bagi intervensi awal yang berkesan.

Menurut Persatuan Disleksia Antarabangsa, disleksia adalah satu keadaan yang menjejaskan sebanyak 15 peratus (%) hingga 20% daripada penduduk. Ia adalah ketidakupayaan pembelajaran yang melibatkan simptom yang berbeza.

Simptom disleksia adalah berbeza bergantung kepada umur. Sesetengah kanak-kanak mengalami lambat bercakap, kesukaran belajar perkataan baru dan masalah dengan permainan berirama.

Simptom selalunya menjadi lebih jelas apabila kanak-kanak mula persekolahan

Disleksia

Disleksia, sebagai contoh, adalah satu bentuk masalah pembelajaran yang melibatkan kesukaran dalam membaca, mengeja, dan menulis. Ini boleh mempengaruhi individu tanpa mengira kecerdasan mereka, dan seringkali disalah anggap sebagai kelemahan. 

Tanda awal disleksia termasuk lambat dalam pertuturan, kesulitan dalam mengenali bentuk perkataan, dan kesukaran dalam memahami arahan.

Apa itu Disleksia?

Disleksia adalah gangguan pembelajaran yang mempengaruhi kemampuan seseorang untuk membaca, mengeja, menulis, dan bercakap Ia disebabkan oleh perbezaan dalam cara otak memproses maklumat bertulis.

Pelajar disleksia mungkin mempunyai keupayaan intelektual yang normal tetapi menghadapi kesukaran dalam menguasai pelajaran, walaupun mereka telah berusaha dengan gigih dan menerima panduan yang mencukupi. 

Sekitar 4-8% pelajar sekolah mengalami disleksia, dengan lelaki lebih cenderung mengalaminya berbanding perempuan.


Ciri-ciri Disleksia

Antara ciri-ciri disleksia termasuklah :
 • Lambat bertutur dan kesukaran dalam sebutan
 • Kesukaran menulis nama sendiri dan mengenali bentuk atau warna
 • Kesukaran menceritakan kembali apa yang didengar
 • Gagal menguasai membaca, menulis, mengeja, atau mengira
 • Kurang minat dalam membaca dan mengelak daripada membaca di kelas
 • Membaca huruf, perkataan, dan nombor secara terbalik
 • Kurang koordinasi, seperti kesukaran mengikat tali kasut
 • Keliru dengan konsep masa
 • Kesukaran memahami, mengingati, dan mengikuti arahan
 • Sering tersalah letak atau hilang barang atau kerja sekolah


Masalah yang mungkin dialami oleh individu Disleksia

Sering disalah anggap sebagai pemalas, bodoh, atau lembab, yang boleh membawa kepada risiko pembentukan imej diri yang tidak sihat dan rendah diri pada kanak-kanak.

Tanpa pengenal pastian dan bantuan awal, individu Disleksia berisiko mengalami gangguan emosi seperti kemurungan, masalah tingkah laku seperti melawan, dan pencapaian akademik yang rendah yang boleh menyebabkan keciciran sekolah.

Jenis-jenis Disleksia

1. Disleksia Fonologi (Phonological dyslexia) Kesukaran dalam memecah kata-kata menjadi unit-unit bunyi.

Disleksia fonologi bermaksud seseorang mempunyai masalah dalam membaca kerana mereka sukar membezakan bunyi perkataan. Contohnya, mereka mungkin kesulitan untuk mengeja perkataan dan memahami bunyi perkataan semasa membaca. Ini penting kerana mereka memerlukan bantuan khas untuk belajar membaca dan menulis dengan lebih baik.


2. Disleksia Permukaan (Surface dyslexia) Kesukaran dalam mengenali kata-kata secara visual.

Surface dyslexia adalah satu bentuk disleksia di mana individu mengalami kesulitan dalam mengenali perkataan dengan melihatnya secara visual. Individu dengan surface dyslexia mungkin menghadapi kesukaran dalam mengingat perkataan secara visual, memahami pengertian kata-kata, dan mengingat perkataan yang sering digunakan. 

Mereka mungkin juga menghadapi masalah dalam mengeja perkataan yang tidak boleh disambungkan dengan bunyi-bunyi huruf secara langsung. 

Ini berbeza dengan Disleksia Fonologi di mana individu mengalami kesulitan dalam memahami hubungan antara bunyi dan huruf, sementara surface dyslexia lebih menekankan pada kesulitan pengenalan perkataan secara visual. 

Penyelidikan dan intervensi yang sesuai penting bagi individu dengan surface dyslexia untuk membantu mereka mengatasi kesulitan membaca dan mengeja.

3. Rapid Naming Deficit Kesukaran dalam menamakan huruf atau nombor dengan cepat.

Rapid Naming Deficit adalah satu jenis masalah pembelajaran yang berkaitan dengan kesukaran dalam menamakan huruf atau nombor dengan cepat apabila dilihat. 

Individu yang mengalami defisit ini mungkin mengalami kesulitan dalam mengingat dan menyebutkan huruf atau nombor dengan pantas, walaupun mereka sebenarnya dapat mengenal huruf atau nombor tersebut dengan betul. 

Masalah ini boleh mempengaruhi proses pembelajaran, terutama dalam membaca dan mengeja, kerana kecepatan penamaan yang perlahan boleh mengganggu aliran pemahaman teks. 


4. Disleksia Ganda Defisit (Double deficit dyslexia) Kesukaran dalam memisahkan bunyi dan menamakan huruf atau nombor.

Double deficit dyslexia adalah satu bentuk khusus disleksia di mana individu mengalami kesukaran dalam dua aspek utama: kesulitan memisahkan bunyi dalam perkataan dan kesukaran dalam menamakan huruf atau nombor. 

Ini membuatkan mereka sukar untuk membaca dengan lancar dan tepat. Contohnya, mereka mungkin mengalami kesulitan dalam membaca perkataan yang mempunyai bunyi-bunyi yang serupa tetapi disusun dengan cara yang berbeza, atau mereka mungkin mengalami kesukaran dalam mengeja perkataan yang melibatkan penggunaan huruf-huruf yang sama tetapi disusun dalam susunan yang berlainan.


5. Disleksia Visual (Visual dyslexia) Pengalaman visual yang luar biasa tetapi masih mengalami kesulitan dalam membaca perkataan.

Visual dyslexia adalah bentuk disleksia di mana seseorang mengalami kesulitan membaca atau memahami teks tertulis disebabkan oleh masalah pengolahan visual. 

Individu dengan visual dyslexia mungkin mengalami kesulitan dalam mengenali dan memahami huruf, kata, atau simbol yang dilihat, meskipun mereka dapat memproses informasi secara verbal atau auditori dengan baik. 

Mereka mungkin mengalami kesulitan dalam membezakan antara huruf yang serupa atau dalam menafsirkan bentuk kata.Punca Disleksia

Doktor pakar dan penyelidik tidak pasti apa yang menyebabkan disleksia. Sesetengah bukti menunjuk kemungkinan bahawa keadaan itu adalah genetik, kerana ia sering berlaku dalam keluarga.

Dua faktor utama yang wujud adalah:
 • Faktor genetik: Satu kumpulan di Sekolah Perubatan Yale mendapati bahawa kecacatan dalam gen, dikenali sebagai DCDC2, dikaitkan dengan masalah dalam prestasi membaca.

 • Disleksia diperoleh: Minoriti kecil yang mengalami disleksia mengalami keadaan selepas mereka dilahirkan, biasanya disebabkan oleh kecederaan otak, strok atau beberapa jenis trauma lain.Simptom Disleksia

Disleksia adalah berbeza daripada perkembangan lewat membaca, yang mungkin mencerminkan ketidakupayaan mental atau deprivasi budaya.

Tanda-tanda dan simptom yang paling sering dikaitkan dengan disleksia boleh ditunjukkan pada mana-mana peringkat umur, tetapi biasanya muncul pada zaman kanak-kanak.

Simptom kanak-kanak disleksia termasuk:
 • Kesukaran dalam pembelajaran dan membaca
 • Perkembangan lewat berbanding kanak-kanak normal
 • Lambat bercakap/masalah bercakap
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Keliru antara kiri dan kanan
 • Masalah imunologi


Rawatan Disleksia

Rawatan untuk kanak-kanak yang menghadapi masalah disleksia melibatkan beberapa langkah penting.

Pertama, ujian psikologi digunakan untuk membantu guru memahami keperluan kanak-kanak tersebut dengan lebih baik. Ujian ini melibatkan pelbagai teknik untuk mengukur kemahiran deria kanak-kanak seperti sentuhan, penglihatan, dan pendengaran.

Selain itu, bimbingan dan sokongan psikologi juga penting. Kaunseling boleh membantu kanak-kanak ini mengurangkan kesan negatif terhadap keyakinan dan nilai diri mereka. Dengan bantuan kaunselor, mereka dapat belajar cara menghadapi cabaran mereka dengan lebih baik.

Penilaian berterusan juga merupakan sebahagian penting dalam rawatan disleksia. Ini membantu orang dewasa yang mengalami disleksia untuk terus membangunkan strategi baru dan mengenal pasti kawasan di mana mereka memerlukan lebih banyak sokongan. 

Dengan penilaian yang berterusan, mereka dapat terus meningkatkan kemahiran mereka dan menguruskan disleksia dengan lebih berkesan.

Sii Nurul

Fulltime sabahan blogger since 2015 who love to write and sharing in her blog. Married with Mohamad Syafrie

1 Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

 1. Pernah baca di suatu majalah, seseorang mengalami disleksiA, selalu dibully saat kecil Krn dianggab bodoh. Tapi ternyata dia diksh bakat seni pintar melukis.

  Jadi dibalik kekurangannya, Tuhan juga kasih kelebihan lain buat dia. ❤️

  BalasPadam
Terbaru Lebih lama