Pertama Kali Dapat 30USD Sehari Google Adsense

Assalamualaikum
Bismillah

Blogger paling sukalah cerita pasal Google Adsense kan?

Aku sebenarnya bukan nak cerita yang aku dapat 30USD Google Adsense setiap hari. Tetapi apa yang aku mahu kongsi di sini ialah pencapaian earning paling tinggi aku pernah dapat dalam sehari ialah 32.90USD.

Excited dia tak tahulah nak bagitau macam mana. Bila buka sahaja akaun adsense tu terus melompat tengok earning. Hahaha~ 

Aku risau juga manalah tahu dapat invalid click ka, ataupun negara luar terjah blog ini kemudian spam iklan kat blog ini ka. Risau juga.

Alhamdulillah, bila tengok kat trafik blog macam biasa juga. Tekaan aku mungkin sebab artikel yang aku tulis tu Bid CPC dia tinggi kot. Susah nak faham dengan Google Adsense ni.

Jadi marilah kita sama-sama belajar terma atau istilah dalam Google Adsense ni. 


1. Page view


A page view is what Google counts in your reports every time a user views a page displaying Google ads. We will count one page view regardless of the number of ads displayed on that page.

Sebagai contoh, pembaca baca 1 halaman (page) akan dikira sebagai 1 page view. Walaupun dalam 1 halaman mempunyai 3 iklan (ads)

Dan sekiranya pembaca membaca 2 halaman (page) maka ia akan dikira sebagai 2 page views


2. Page RPM


Page revenue per thousand impressions (RPM) is calculated by dividing your estimated earnings by the number of page views you received, then multiplying by 1000.

Page RPM = (Estimated earnings / Number of page views) * 1000

Sebagai contoh, korang earn $0.15 dari 25 page views. Jadi korang punya page RPM =  $6.00


3. Impression RPM

The impression revenue per thousand impressions (RPM) is the average earnings per one thousand impressions.

Impression RPM = (Estimated earnings / Impressions) * 1000


4. Click

For standard content ads, we count a click when a user clicks on an ad.

Maksudnya, apabila ada user yang klik iklan tersebut maka akan dikira satu klik. Tetapi jangan pandai sangat klik iklan sendiri tau. Nanti kena banned lagi payah. 


5. Cost-per-click (CPC)

The cost-per-click (CPC) is the amount you earn each time a user clicks on your ad. The CPC for any ad is determined by the advertiser; some advertisers may be willing to pay more per click than others, depending on what they're advertising.

Kos per klik ini ialah nilai sebuah iklan. Jadi yang ini bergantung dengan advertiser lah. Setiap iklan yang terpapar di blog kita mempunyai nilai yang berbeza. Ada yang $0.05 untuk setiap iklan, ataupun $1. 

Oleh sebab tu ada blog yang pageview tak tinggi tapi earnings adsense tinggi. Ada juga blog yang pageviews tinggi tetapi earnings tak tinggi. 

Banyak benda yang diambil kira dalam adsense ni. 


6. Page CTR

The page clickthrough rate (CTR) is the number of ad clicks divided by the number of page views.

Page CTR = Clicks / Page views

Sebagai contoh, korang terima 2 klik untuk 250 page views. Korang punya CTR =  0.8%. (2/250=0.8%)


Ada banyak lagi istilah, tetapi yang ini adalah istilah asas korang kena faham dan hadam dulu. Maaflah aku ni lemah sangat Maths. Jadi korang buatlah kira-kira sendiri ya.

Semoga dengan perkongsian ini, korang lebih memahami bagaimana pengiraan dalam Google Adsense. 


9 Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

  1. wahhhh gilalah sehari 30USD... tahniah nurul

    BalasPadam
  2. Tahniah! Baru terbaca pasal terma ni. Terima kasih berkongsi ilmu.

    BalasPadam
  3. Wahh tahniah 😍😍 banyak nya tu 30usd 😍

    BalasPadam
  4. Wahhhhh.. Masheh perkongsian... Tahniahhh.. Best nyaaaaa 😍

    BalasPadam
  5. best yer 30 usd tu. tabung adsense kita lagi sikit nak penuh..

    BalasPadam
  6. Thanks for sharing, Nurul. Banyak dapat ilmu baru dari blog ni.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.