Dashboard Terbaru Blogger, Yay or Nay?

Assalamualaikum
Bismillah


Perasan tak kat ruangan dashboard blog kita ada "Try the new Blogger!". Pada mulanya aku agak hairan juga apakah yang dimaksudkan dengan perkataan itu. Aku tak berani nak mencubanya sebab takut tiba-tiba blog aku menghilang. hehe~

Setelah terbaca blog daripada Aiman, rupanya blogger telah menampilkan wajah baru dashboard Blogger melalui versi web dan juga aplikasi Blogger di Android. Antara perubahan interface yang kita boleh lihat adalah dari segi statistik, komen dan juga tema. 


Korang perasan juga tak Keywords, Traffic Sources dan Audience tu dah tak nampak? Kalau mahu  lihat lebih terperinci seperti lihat Keywords, Traffic Sources dan Audience korang boleh tekan pada bahagian More About This Blog. 


Korang akan lihat dengan lebih terperinci Top Referrers, Top Referrering URLs, Audience, Search Keywords, dan Top Locations dalam bentuk yang lebih tersusun dan menarik. 


Dan paling menarik sekali, korang dah boleh direct terus ke Google Analytics. Hanya perlu skrol paling bawah sekali dan klik More on Google Analytics.


Bahagian Stats memperlihatkan statistik blog, post terkini, post entri dan juga pages. Manakala pada bahagian komen pula kita dapat melihat dengan lebih jelas wajah pembaca atau audience yang meninggalkan komen di blog kita. 


YAY, secara keseluruhan I really i like this new dashboard design. Apa pendapat korang, suka ke tidak dengan new dashboard ni? Sharelah dengan aku. hihi.

39 Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

  1. Yang baru ni nampak kemas dan tersusun aje...Suka dengan yang baru ni...kan kan...cuma bab nak reply komen tu , haru gak nak nengok mana yang dah reply hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea kak.. bab komen tue besar sgat.. sy suka tp still guna yg lama hahaha xD

      Padam
  2. ahh ctk tesusun..bhgian komen dkt dashboard bsr sgt..lg suka style yg lama

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy suka yg baru.. tp masi guna yg lama .. belum selesa lgi nak guna yg baru haha

      Padam
  3. oo..nmpk yg 'try the new blogger'..tak berani gak nak klik..tkut kang hilang blog sis..haha..upenya dashboard baru ke..okey, nk pi tekan skrg...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan... nti tetiba hilang blog.. tp skrg dah tahu kan.. hehe

      Padam
  4. oh baru perasan yang ada direct to google analytics tu. jadi lebih mudah la kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu skrg mudah dah check google analytics ^^

      Padam
  5. suka sebab nampak kemas dan sedap mata memandang

    BalasPadam
  6. lah kak tak tau pun pasal ni. nasib baik singgah blogwalking kat sini, dapat jugak tau. haha

    BalasPadam
  7. simple & nice awak.

    #donefollow597

    BalasPadam
  8. nice info , kalau tak datang sini mesti tak pernah perasan ada something new .

    BalasPadam
  9. nak try jugak haritu tapi malas sebab takde yang kecoh lagi apa yang best

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha ... sy pun tak nak cuba kalau x nampak org lain share pasal nie

      Padam
  10. So far okay je. tapi guna sekejap je lepas tu back to classic. kalau xde pilihan lama terpaksa stick yg baru ni je lah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha sy tukar pun kejap je.. lepas tu guna yg lama balik

      Padam
  11. ada tengok juga dashboard yang baru ni

    BalasPadam
  12. heheh..dah lama x jenguk blog sendiri apalagi blog kengkawan

    BalasPadam
  13. the interface looks chic and clean which is amazing because the last one looks shabby and outdated but the choice of stuff they highlighted seems off. it wasn't writer friendly. i'm yet to check out the apps but i hope it is way better.

    BalasPadam
  14. Oklah juga..lebih tersusun kemas

    BalasPadam
  15. Kalau nak tengok statistik memang bestlah..

    BalasPadam
  16. Dia lagi kemas dari yang lama punya ✌

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.