Resepi Cheesekut Paling Simple

Assalamualaikum
Bismiilah

Tadaa.. Hohoho ada orang dalam rumah nie mengidam mahu makan kek. So, dengan baik hatinya aku buatkan dorang budak-budak nie Cheesekut. 

Resepinya amat mudah sebab tak perlu baking and masuk oven. Nanti tak jadi pula hehehe. Dapat resepi nie pun kat Facebook.


Bahan-Bahan
  • 250 gram cream cheese (brand Tartura)
  • 1 paket biskut cream crackers Hup Seng
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 kotak susu segar (any brand)
  • Nestum

P/S : Susu segar kotak kecil pun boleh. Hehehe


Cara Membuatnya:

1. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, dan 2 sudu susu segar ke dalam mixer. Putar sehingga sebati.

2. Lapik loyang dengan plastik. Celup biskut dalam susu segar. Susun kepingan biskut dalam bekas untuk lapisan pertama. (celup kejap ja ya, lau lama sangat nanti lembik)

3. Tuang adunan cheese ke atas biskut dan ratakan. Tabur nestum (optional)

4. Ulang langkah yang sama sampai biskut habis atau hingga lapisan yang atas

5. Pastikan lapisan atas sekali ialah adunan cream cheese. Tabur nestum.

6. Dah siap, masukkan dalam peti sejuk sebelah bawah.Tunggu sejuk dan makan hehehe

Enjoy with your family! Untuk lebih sedap, taburkan nestum kat lapisan yang paling atas sahaja. Sebab seriously MANIS SANGAT! Hahaha~