Resepi Cheesekut Paling Simple

Assalamualaikum
Bismiilah

Tadaa.. Hohoho ada orang dalam rumah nie mengidam mahu makan kek. So, dengan baik hatinya aku buatkan dorang budak-budak nie Cheesekut. 

Resepinya amat mudah sebab tak perlu baking and masuk oven. Nanti tak jadi pula hehehe. Dapat resepi nie pun kat Facebook.


Bahan-Bahan
  • 250 gram cream cheese (brand Tartura)
  • 1 paket biskut cream crackers Hup Seng
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 kotak susu segar (any brand)
  • Nestum

P/S : Susu segar kotak kecil pun boleh. Hehehe


Cara Membuatnya:

1. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, dan 2 sudu susu segar ke dalam mixer. Putar sehingga sebati.

2. Lapik loyang dengan plastik. Celup biskut dalam susu segar. Susun kepingan biskut dalam bekas untuk lapisan pertama. (celup kejap ja ya, lau lama sangat nanti lembik)

3. Tuang adunan cheese ke atas biskut dan ratakan. Tabur nestum (optional)

4. Ulang langkah yang sama sampai biskut habis atau hingga lapisan yang atas

5. Pastikan lapisan atas sekali ialah adunan cream cheese. Tabur nestum.

6. Dah siap, masukkan dalam peti sejuk sebelah bawah.Tunggu sejuk dan makan hehehe

Enjoy with your family! Untuk lebih sedap, taburkan nestum kat lapisan yang paling atas sahaja. Sebab seriously MANIS SANGAT! Hahaha~


26 Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.

  1. My friend sold this during our business week in campus, and the revenue is so amerzing hahahaha.. nice sharing ! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Welcome.. Our business week will be held at May haha.. but there's already other group took this recipe for APK..

      Padam
  2. nampak sedap. rasa mesti sedap jugak kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha bole tahan jugalah sedapnya,, sy x minat cheese cgat hahaha,, saja ja mencuba something new

      Padam
  3. Senangnya but cheese tatura quite mahalll. One time my housemates buat benda ni dan pakai cheesedale! Rasa dia mmg tak jd creamy mcm kek langsung but still agak ok la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeaa mahal haha,, nak bwat mcm mana kan, dah kepingin nak makan,, hehe..

      Padam
  4. Ptutlah sedap sbb guna cream crakcer. tengkiu resepinya nurul :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau guna biskut lain tak xedap kahr? hahaha
      Welcome Eyqa :D

      Padam
  5. laaa, macam tu ja? senangnya <3 ni yg rasa nak try buat ni :D

    BalasPadam
  6. jom join :D http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/04/giveaway-by-hanis-masturina.html

    BalasPadam
  7. Dapnyeee. Dah lama tak buat cheesekut nii. :)

    BalasPadam
  8. kenapa semua tergila2 kan cheese kut.. jujur i tak pernah rasa lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha x juga tergila2 dgn cheese.. cuma saja nak bwat sbb simple ja,, x yah baking2 masuk oven hehe

      Padam
  9. Sedapnyaaaaaa! and nak buat dia pun senang tak payah guna oven. cuma masa je tak tahu bila boleh buat haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha.. ygnie bwat pun awal cuti sem .. masa tue ja kdg x mengizinkan kita bwat hehe

      Padam
  10. Teringin sgt nak makan cheesekut ni. Dh jumpe resipi ni nak bwt sendiri & hope menjadi la. Hihihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya'Allah menjadi juga tue.. cuma lebih baik kurangkan ckit susu pekat dengan nestum.. ary tue sy bwat agak manis sikit hahaha

      Padam
  11. Yeay jumpa pun resepi ni.tq kak.sedap ni.rabia dah makan dah,kawan umi bagi,lepas ni boleh try buat sndiri

    BalasPadam
  12. Dah try. best sesangat. Kat youtube.com pon ada ajar.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.