Memaparkan catatan dengan label Kolaborasi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kolaborasi. Papar semua catatan

Lima Kudapan Unik dari Sabah dan Sarawak Yang Wajib Dicuba

Kemeriahan menjelang tiba di Malaysia Timur apabila warga tempatan bakal meraikan dua perayaan terbesar mereka. Di Sabah dan Labuan, Tadau Kaamatan disambut setiap tahun pada 30 dan 31 Mei, manakala suku Dayak di Sarawak menyambut Hari Gawai pada 1 dan 2 Jun.

Sungguhpun Tadau Kaamatan dan Hari Gawai meraikan tamatnya musim menuai padi, sebenarnya terdapat perbezaan ketara dari segi tradisi dan upacara antara dua perayaan ini. 

Tadau Kaamatan meraikan hubungan antara Pencipta dan Ciptaan, yang diceritakan melalui lagenda pengorbanan Huminodun - seorang gadis cantik yang sanggup mengubah tubuhnya menjadi makanan dan tanaman subur bagi menyelamatkan manusia daripada kebuluran. 

Lima Kudapan Unik dari Sabah dan Sarawak Yang Wajib Dicuba

Hari Gawai pula bertumpu pada persembahan dan upacara yang menzahirkan kesyukuran atas hasil tuaian yang melimpah ruah, di samping meraikan umat manusia, ‘semangat’ padi, dan unsur-unsur lain yang melambangkan alam semula jadi.

Memandangkan Tadau Kaamatan dan Hari Gawai sinonim dengan hasil tuaian lumayan, tidak hairanlah makanan merupakan antara aspek yang paling dinanti-nantikan. 

Sempena cuti perayaan ini, pastinya ramai di antara kita yang tidak sabar lagi untuk berkumpul dengan keluarga serta sahabat karib sambil menikmati pelbagai makanan lazat. 

Namun, harus diingat bahawa pemakanan tanpa kawalan semasa perayaan boleh menyebabkan peningkatan berat badan, tekanan dan kegelisahan. 

Kerana itu, pengamalan snek bijak yang merujuk kepada tabiat makan dengan niat dan perhatian, memfokuskan pada detik sekarang, dan menikmati makanan dengan semua pancaindera untuk mengelakkan terlebih makan amatlah disarankan.

Lima Kudapan Unik dari Sabah dan Sarawak Yang Wajib Dicuba

Di sini, mari kenali lima kudapan unik dari Sabah dan Sarawak yang wajib anda cuba, dan sambil itu terapkan juga amalan snek bijak ketika menikmatinya:

1. Kuih Sarang Semut atau Kuih Jala

Sarang Semut dari Sarawak yang mirip dengan Kuih Karas dari Semenanjung Malaysia ini diperbuat daripada adunan tepung pulut, tepung ubi kayu, dan gula. Ia digoreng panjang dan nipis, dan memiliki tekstur yang lembut dan sedikit kenyal. 

kuih jala
Sumber: Pengguna Facebook - Senia Raniah

Kuih ini turut dikenali sebagai Kuih Jala, dan menjadi kegemaran kanak-kanak mahupun orang dewasa kerana tekstur dan rasanya yang lazat. Ketika menikmatinya, kami mencadangkan agar anda menghayati setiap gigitan, kunyahan dan rasa kuih Sarang Semut yang rangup ini untuk meningkatkan meningkatkan kepuasan makan anda.

2. Penganan atau Penyaram 

Penganan dari Sarawak atau istilah Sabah pula Penyaram merupakan makanan tradisional yang dibuat dengan menggoreng adunan tepung beras, gula, dan santan. 

penganan-penyaram
Sumber: Hantara Blog – Che Nom

‘Kek mini’ ini rasanya manis-manis dan sedikit masin, dengan memiliki bahagian luar yang rangup namun bahagian dalam yang lembut lagi kenyal. Ia sesuai dijamah ketika masih panas, tapi disebabkan ianya makanan bergoreng, amalkan
kesederhanaan dan kawalan porsi dengan menikmati sekeping sahaja pada satu-satu masa.

3. Hinompuka (Kuih pulut kukus)

Hinopuka merupakan makanan tradisi Kadazan yang lazat. Kuih pulut kukus melekit yang dibalut dengan daun pisang ini manis dan lemak berkrim dengan tekstur kenyal. Sesetengah resipi menggunakan santan untuk meningkatkan lagi rasa lemak berkrim, dan ada juga yang
menggunakan gula merah untuk menambahkan rasa manis. 

hinompuka
Sumber : Hinompuka - SV Kitchen

Rasanya yang unik juga terhasil daripada penambahan ekstrak pandan, pisang atau keladi parut ke dalam adunan, menjadikannya pemanis atau kudapan yang sesuai bagi anda yang menggemari perisa yang lebih halus. 

Selain mengawal kuantiti makanan, tingkatkanlah kepuasan deria anda dengan mengelakkan gangguan dan nikmati makanan anda dengan perlahan-lahan. Sebelum mencapai kepingan hinompuka yang seterusnya, semak dengan diri sama ada anda sebenarnya sudah puas dengan kuantiti yang dimakan tadi.

4. Tebaloi atau biskut sagu

Tebaloi atau biskut sagu merupakan makanan tradisional masyarakat Melanau, namun turut
mendapat permintaan tinggi dari serata Borneo. Diperbuat dari tepung sagu, kelapa, gula dan telur,
tebaloi boleh didapati dalam pelbagai perisa dan warna-warna menarik. 

tebaloi-sarawak

Nikmati kepingan tebaloi anda dalam porsi yang sederhana sambil menghayati tekstur, warna serta rasanya yang unik hasil dari panggangan kayu api untuk meningkatkan pengalaman gastronomi anda.

5. Bambangan

Buah istimewa dari kepulauan Borneo ini sering dikelirukan dengan mangga. Ia memiliki kulit coklat tebal dan haruman yang tersendiri, dan boleh dimakan masak atau dituai mentah untuk dijeruk dengan garam, parut biji bambangan, dan potongan cili untuk menghasilkan hidangan seperti Hinava Ginapan untuk Tadau Kaamatan. 

bambangan-jeruk-bambangan
Sumber: Pengguna Shopee – astcatalieya

Jika dimakan begitu sahaja, bambangan mempunyai rasa masam dan unik yang serupa dengan mangga atau nangka. Sama ada dinikmati mentah, dimasak atau dijeruk, nikmatilah setiap kunyahan dengan penuh perhatian dan lebih perlahan untuk meningkatkan kepuasan makan anda.

Mencuba kudapan-kudapan lazat ini merupakan cara terbaik untuk menghayati kekayaan warisan budaya sambutan Kaamatan dan Gawai, sambil memuaskan selera makan anda. 

Dengan begitu banyak makanan lazat untuk dinikmati bersama orang tersayang, jangan lupa untuk mengamalkan tabiat snek bijak – bahagikan porsi kudapan sebelum makan, dan kurangkan atau elakkan gangguan untuk menumpukan sepenuh perhatian pada nikmat makanan anda. 

Amalan snek bijak ini sebenarnya boleh diamalkan oleh sesiapa sahaja, tidak kira di mana jua, dan pada bila bila masa. Amalan snek bijak semasa musim perayaan bukan sahaja membolehkan anda menikmati makanan anda dengan sepenuh hati, tetapi juga membantu anda menjalani gaya hidup lebih sihat. 

Menurut satu laporan tentang tabiat snek global oleh Mondelēz International, 78% orang pada hari ini lebih cenderung mengambil masa untuk menikmati snek mereka, manakala 61% berkongsi mereka meluangkan masa untuk membahagikan porsi makanan sebelum makan. 

Adakah anda salah seorang daripada mereka? Kenali amalan snek bijak serta manfaat-manfaatnya di
www.snackmindful.com

Bake With Yen celebrates Pesta Kaamatan and Hari Gawai with special Everyday Low Price initiative

Bake With Yen

Bake With Yen launches major price initiative ahead of World Baking Day

Aims to help bakers mitigate rising food prices


KUALA LUMPUR, 11 May 2022 - Bake With Yen (BWY), Malaysia’s largest baking supplies retailer, today announced the rollout of a major price initiative, BWY Everyday Low Price, which aims to support bakers nationwide as they face the challenge of rising food costs.

Through the Everyday Low Price initiative, Bake With Yen commits to having a variety of baking essentials favoured by bakers at the lowest prices in the market year-round. The announcement comes just ahead of the annual World Baking Day on May 17.

Announcing the initiative, BWY Group Chief Executive Officer, Alexandre Rosso said, “Globally, the entire retail industry is facing supply chain challenges, as well as rising input costs. This has resulted in price increases in food products around the world. Managing this is a priority for BWY as we see it as our responsibility to help the baking community in Malaysia navigate these price increases without compromising the quality of their bakes or their ability to earn an income.

“This is why we are launching a major price initiative ahead of World Baking Day on May 17 -- the BWY Everyday Low Price commitment. We want bakers nationwide to know that they can come to us for affordable baking essentials. We carry over 4000 products at our 92 stores nationwide, including international and local brands at different price points, and we serve hobbyists, part-time and even professional bakers. Our products are also Halal-certified and meet the HACCP global food safety standard. BWY customers can be assured of quality products even at low prices.”


Malaysia has seen a sharp increase in the number of bakers since the COVID19 pandemic. With time on their hands, cost of ingredients rising, and scarcity of supply, Malaysians turned to baking as a hobby, riding on global trends to explore new recipes and ideas. Many also took up baking to supplement their income.

As a result, many Malaysian bakers have grown to be savvier, often choosing baking goods which provide better value for quality. Understanding this, BWY has a range of key in-house brands which offer superior value given their quality and price points. This includes Ausicows butter, which at RM7.90 per 250g pack is the cheapest butter available in the market today, as well as Cottura chocolate and cream cheese, Good Earth nuts and dried fruit, as well as Butterrich butter blend. BWY also carries a range of over 50 premixes, to make it easy for everyone to bake.

“Our primary focus is always to remain relevant to bakers nationwide. This means ensuring they have the products they need, at affordable prices, in locations convenient to them. In the current operating environment, we are using our economies of scale to source the products bakers need at the best possible costs. This is an ongoing challenge, but we believe our size and scale give us an advantage. And we are passing these cost savings on to customers in the form of our Everyday Low Price commitment,” added Rosso.

For more information on the Bake With Yen Everyday Low Price initiative as well as other on-going promotions and offers, follow Bake With Yen on Instagram and Facebook, or check out the website at www.bakewithyen.my.


ABOUT BAKE WITH YEN


BWY's ambition is to make it easy, affordable and enjoyable for everyone to bake.

The brand has everything bakers need, whether they are professional bakers looking for the best ingredients from around the world, part-time bakers looking for affordable supplies, or just someone who simply enjoys the joy of baking for family and friends. To help realise this ambition, BWY offers a wide range of baking ingredients, from chilled products like butter, milk and cheese; groceries like flour, chocolate, dried fruit & nuts; cake and cookie premixes; through to baking utensils.

The brand is quintessentially Malaysian; with universal appeal. Bakers of all ages, races and ability throng BWY's stores nationwide for baking essentials to make the kuih, cookies, cakes and bakes that are synonymous with Malaysian celebrations, be it religious, cultural or simply celebratory and everyday events for family and friends.

BWY recognises that being able to bake is a valuable life skill, and it hopes, through its many different initiatives and activities, to educate, nurture and inspire generations of bakers to come.

Bake With Yen was established in 1987, and today has 92 stores nationwide.

Kenali apa itu Matcha dan Di Mana Boleh Dapatkannya!

Salam sebagai pembuka kata. Jangan lupa sentiasa ikut SOP semasa Covid 19 ni tau! Okay, hari ni saya nak cerita tentang Matcha. Pernah dengar tentang Matcha tak? Untuk pengetahuan semua, Matcha ni dulu pernah terkenal di Indonesia. Matcha selalu ada dalam pelbagai bentuk makanan dan minuman di Indonesia. 

Kalau nak tahu, Matcha ni sebenarnya adalah teh hijau bubuk dari Jepun yang dibuat dari teh khusus dan diolah menggunakan method khusus. Baiklah, nak tahu mana nak dapatkan rasa matcha yang enak ini? Jom baca artikel ni sampai habis. 

1. Niko Neko Matcha

Kalau korang tinggal di KL dan peminat matcha, tempat ni adalah tempat yang korang mesti pergi! Tempat ni dapat banyak review dari orang ramai. Kalau tak percaya, cuba buka Trip Advisor. 

Bukan sahaja sedap, tapi tempat ni memang specialize dalam membuat minuman jenis matcha, dari jenis sejuk ke panas, semuanya menyelerakan. Tempat ni juga ada buat matcha dessert yang sangat sesuai minum dengan minuman. 

Jadi, korang boleh lawat tempat ni kalau korang pergi Kuala Lumpur.

Niko Neko Matcha

Alamat: 82A , Lorong Maarof, Bangsar Park, 59000 Kuala Lumpur

2. Oh Cha Matcha

Ini tempat kedua untuk dilawat kalau nak rasa keenakan matcha yang sebenar. Tempat ni menyediakan pelbagai jenis minuman matcha termasuklah Ceremonial Matcha, yang dibuat hanya dengan air tau, Genmaicha, dibuat dengan roasted rice, dan Hojicha, dibuat dengan roasted green tea. 

Kalau korang minat dengan gaya estetik, boleh pergi tempat ni. Selain nak minum matcha, boleh ambik gambar lawa-lawa. 

Oh Cha Matcha

Alamat: 130, Jalan Burhanuddin Helmi, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur

3. 108 Matcha Sero

Kalau kat tempat ni, dorang sediakan minuman dan dessert matcha yang sangat berkualiti tinggi. Nak tau kenapa? Sebab bahan-bahan yang dorang guna datang daripada Kyoto, Japan. 

Korang mesti beli dan rasa Obanyaki yang ada kat tempat ni, soft serve ice cream dan Matcha Parfait dorang. Kalau dah rasa, conform korang nak datang lagi next time.

Matcha Sero

Alamat: Lot 251, Level 2, Suria KLCC, 50088 Kuala Lumpur

4. Mei by Fat Spoon

Kalau korang minat pergi café, korang boleh try pergi dekat café ni yang ada Japan minimalis vibe. Sangat sesuai untuk ambik gambar lawa ataupun untuk lepak dengan kawan-kawan yang dah lama tak jumpa. 

Kalau kat sini, mesti cuba Mei by Fat Spoon yang dihidang dengan homemad green tea butter. Kalau dah cuba, mesti nak lagi!

Mei by Fat Spoon

Alamat: Hartamas: 22-G, Jalan 27/70A, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur


5. Green Tea McFlurry @ Mc Donald

McDonald pun ada sediakan Ice Cream Matcha. Kalau tak minat minuman matcha, mungkin boleh try ice creamnya dulu. Green Tea McFlurry dari McDonald ni akan beri rasa manis dan sedap dari vanilla dengan green tea favorite korang. 

McDonald ni banyak cawangan, jadi kalau korang singgah McDonald, boleh try ice cream ni. Mesti nak lagi lepas tu. 

Green Tea McFlurry @ Mc Donald


6. Matcha Green Tea @Starbuck

Kat Starbuck pun, korang boleh rasa minuman Mactha yang penuh dengan khasiat ni. Kalau nak tahu, Matcha ni ada lebih banyak natural caffeine yang boleh orang rasa lebih bertenaga tanpa ada side effect. 

Korang boleh cuba menu Matcha Green Tea Latte, Matcha Lemonade, Iced Matcha Green Tea Latte, dan Matcha Green Tea Crème Frappuccino. Belum cuba belum tau rasanya. 

Matcha Green Tea @Starbuck

Baiklah, selesai sudah cerita tentang antara tempat yang korang boleh pergi untuk dapatkan rasa Matcha yang enak. Kalau takda masa nak pergi ke sana, jangan risau, Online Food Delivery kat Foodpanda. 

Hanya perlu download apps Foodpanda dan cari tempat kat atas untuk dapatkan Matcha anda. Kalau bukan sekarang bila lagi? Order dari Foodpanda dan stay jer kat rumah. Memandangkan musim Covid-19 belum selesai, mari sama-sama duduk rumah dan kurangkan penularan penyakit ni. Stay safe guys!

10 Menu Makanan Cina Boleh Cuba Di Kuala Lumpur

Berada di Kuala Lumpur, pelbagai makanan ada di depan mata. Pilih saja nak makan yang mana. Dan dalam banyak-banyak pilihan makanan, kita tidak hanya terikat pada menu masakan melayu tetapi boleh juga mencuba menu makanan cina, india, barat dan lain-lain lagi.

Untuk menu makanan cina ataupun chinese food ini, terdapat pelbagai jenis menu yang boleh di cuba. Antaranya adalah seperti yang disenaraikan di bawah ini. 

1. Dim Sum

menu-makanan-cina-dim-sum

Dim sum merupakan sejenis masakan Cina yang merupakan hidangan ringan lingkungan luas yang dihidangkan bersama teh cina. 

Ia biasanya dihidangkan pada waktu pagi hingga tengah hari di kedai makan Cina dan di kedai makan dim sum khas di mana hidangan ini disediakan sepanjang hari. 

Dim sum disediakan dalam bahagian kecil dan termasuklah daging, makanan laut, dan sayur-sayuran, dan juga pencuci mulut dan buah-buahan.

Hidangan ini biasanya dihidang dalam bakul pengukus kecil atau di atas pinggan kecil. Kebanyakan keluarga Cina suka berkumpul untuk menikmati hidangan dim sum ini pada perayaan khas seperti Hari Ibu atau Tahun Baru Cina. 


2. Mee Wantan

mee-wantan

Mee wantan merupakan hidangan kantonis yang sangat terkenal di seluruh Asia. Hidangan ini biasanya dihidangkan dalam sup panas, dihias dengan sayur berdaun dan juga wantan. 

Jenis-jenis bagi sayur berdaun yang digunakan biasanya adalah kailan. Satu lagi jenis ladu dikenali sebagai shui jiao yang kadang kalanya disajikan bagi menggantikan wantan. 

Ia mengandungi udang, ayam atau daging, daun bawang dan juga terdapat beberapa tukang masak yang menambah cendawan dan kulat hitam.


3. Yee Sang @ Yusheng

yee-sang-makanan-cina

Yee sang juga dikenali sebagai Yusheng merupakan hidangan yang terdiri daripada pelbagai jenis salad dan ikan. 

Campuran kesemua bahan ini membuatkan hidangan ini berwarna-warni dan kelihatan menarik untuk dimakan. Hidangan ini biasanya dihidangkan menjelang sambutan Tahun Baru Cina. Ia merupakan lambang kemakmuran, kemewahan dan juga kekayaan. 

Masyarakat Cina mempercayai bahawa ikan merupakan pembawa rezeki dan juga hidangan yee sang telah wujud sejak Dinasti Song lagi. Ianya merupakan masakan yang semestinya akan dihidangkan sempena upacara keagamaan. 

Yee Sang diperbuat daripada potongan ikan terutamanya ikan salmon segar, kacang tanah, cili, lobak putih, lobak merah, halia, daun limau purut, daun parsli cina, biji bijan bakar dan udang kering goreng. Kuahnya atau penambah rasanya pula diperbuat daripada sos plum.


4. Kuih Bulan@Moon Cake

moon-cake

Kuih bulan biasanya boleh didapati menjelang musim perayaan pertengahan musim luruh ataupun Tahun Baru Cina. Kuih ini mempunyai rasa yang manis serta boleh dimakan begitu sahaja. 

Kuih ini berbentuk bulat dan juga segi empat yang terdiri daripada kuning telur itik (masin) serta bahan-bahan yang lain. 

Selain itu, kuih bulan mempunyai inti yang pelbagai di bahagian dalamnya. Intinya terdiri dari pes biji teratai, kacang merah, walnut, bijan, badam, benih labu dan biji tembikai. 

Terdapat juga inti lain seperti keladi, pandan dan juga durian selari dengan perubahan zaman. Dahulunya, banyak cerita mitos tentang kuih ini. Masyarakat Cina akan memakan kuih ini bagi memperingati sejarah seorang isteri raja yang telah berkorban demi rakyatnya.


5. Kuih Bakul@Nian Gao

kuih-bakul-nian-gao

Jika masyarakat Melayu popular dengan sajian dodol, kaum Cina pula tidak ketinggalan dengan hidangan kuih bakul. 

Kuih ini seakan-akan dodol, namun ianya lebih kenyal jika dibandingkan dengan dodol. Kuih bakul juga turut dikenali dengan nama lain iaitu nian gao. Proses untuk membuat kuih bakul ini mengambil masa yang agak lama untuk disiapkan. Ianya perlu mengambil masa tiga hari untuk disiapkan. 

Berdasarkan sejarah, kuih ini dibuat khas oleh orang terdahulu untuk diberikan kepada ‘Tuhan Dapur’ agar ia tidak melaporkan perkara yang tidak baik kepada maharaja di syurga. 

Kuih ini juga membawa simbol tinggi iaitu ‘semakin tahun semakin tinggi’ di mana ia bermaksud bahawa semakin masa berlalu, semakin majulah mereka ke hadapan. Kuih ini juga sering dimakan dengan pelbagai cara iaitu dimakan bersama is kelapa, digoreng dengan ubi keladi atau ubi keledek dan boleh dimakan begitu sahaja.


6. Char Kuey Teow


Kita sering melihat hidangan char kuey teow ini dijual di mana sahaja sama ada di gerai kecil mahupun restoran yang terkenal. Namun, tahukah anda bahawa hadangan ini sebenarnya merupakan antara makanan tradisoanal yang berasal daripada Cina selama ini? Char kuey teow merupakan mee beras yang biasanya dimasak bersama kerang, udang dan juga telur. Hidangan ini telah dijual oleh para petani dan juga nelayan bagi mendapatkan pendapatan. 

Disebabkan char kuey teow ini kaya dengan sumber protein, fiber dan juga zat lain, maka tidak hairanlah jika para pekerja buruh pada zaman dahulu amat menggemarinya kerana ia dapat memberikan tenaga untuk kembali bekerja. Kehadiran tauge dan juga sayur-sayuran lain dalam hidangan ini telah menambahkan lagi rasa char kuey teow agar ianya menjadi lebih enak untuk dinikmati.

7. Yong Tau Foo
Yong Tau Foo adalah kegemaran ramai rakyat Malaysia dan Yong Tau Foo ini jika di cuba dapat dirasakan keaslian Hakka dengan sos kuah yang dihidangkan bersamanya. Jika sedang mencari pilihan makanan yang anda belum pernah cuba, mungkin menu ini boleh difikirkan. Harganya juga tidaklah mahal mana.


8. Tang Yuan 
Tang yuan merupakan hidangan pencuci mulut tradisional masyarakat Cina yang diperbuat daripada tepung beras. Secara tradisinya, hidangan ini biasa dinikmati semasa Yuanxiao ataupun Festival Tanglung. Namun ia juga sering dijadikan sebagai pencuci mulut semasa majlis perkahwinan. 

Pada sekali pandang, kuih ini dilihat seakan kuih puteri mandi, namun ianya mempunyai beberapa perbezaan. Tang yuan yang berbentuk bola kecil ini dihidangkan di dalam mangkuk dan dimakan bersama sirap manis. Hidangan ini pada kebiasaannya dinikmati pada musim sejuk di bulan Desember jika di negara China. 


9. Stir Turnip Fried Cake
Pada sekali pandang, hidangan ini tidak ubah seperti fish cake goreng. Ianya enak dimakan semasa ia masih panas kerana anda mungkin akan muak apabila ianya telah sejuk. Turnip Cake ataupun dikenali sebagai kek lobak ini dibuat dengan menggunakan lobak putih dan tepung beras. Kek lobak ini boleh dimakan terus bersama kicap, namun ia biasanya dimasak dahulu untuk menambah rasa tambahan.

Kek lobak dipotong menjadi kepingan segi empat tepat setelah disejukkan dan kemudiannya digoreng sehingga kedua-dua belah permukaannya menjadi perang keemasan. Ianya enak dimakan bersama sos cili atau juga sos hoisin sebagai perasa.


10. Nasi Ayam Claypot

Nasi ayam claypot merupakan hidangan makan malam di China Selatan dan juga di Asia Tenggara. Nasi ini dimasak menggunakan periuk tanah liat bersama-sama bahan lain seperti cendawan, ayam, ikan masin dan juga sayuran bersama sos soya. 

Kehadiran ikan masin dalam hidangan ini sememangnya meningkatkan lagi rasa nasi ayam ini. Pada waktu dahulu kala, hidangan ini dimasak dengan menggunakan dapur arang. Namun kini selari dengan peredaran masa hidangan ini telah dimasak dengan menggunakan dapur gas yang lebih menjimatkan masa. 

Terasa Nak Makan Menu Chinese Food Di Kuala Lumpur? Boleh Order Melalui Foodpanda! 

Walau kena duduk rumah tapi tetap boleh makan sedap tanpa perlu susah payah masak. Kiranya kalau malas pun tak apa! Terasa nak makan menu makanan cina seperti yang dinyatakan di atas juga boleh. Antara pihak yang ada sediakan servis food delivery menu chinese food begini adalah Foodpanda.


Lagi-lagi dalam musim covid19 yang penuh mencabar ni. Tak perlulah risikokan diri sendiri kerana masih ada pihak seperti Foodpanda yang sudi berkorban dalam membantu urusan kita.

Main Game Online di Solitaire.org Tanpa Perlu Download Apps

Assalamualaikum
Bismillah

Siapa sini yang suka sangat main game tapi tak ada banyak pilihan? Hari ni aku nak kongsi tentang satu website yang memang terkenal dengan bermacam-macam jenis pilihan game. 

Pernah dengar pasal Solitaire.org? Kalau belum, mari teruskan baca perkongsian aku hari ini.

Sebenarnya aku pun tak tau sangat pasal website ni. Aku tau sebab kawan aku bagitau dekat aku. Benda baik mestilah nak kongsi kan? 

Lagi satu, main kat game ni percuma tau. Lepas tu tak ada ads pula tu. Kadang kalau main game yang korang download dari playstore, mesti keluar ads juga kan? Tapi kat sini, memang langsung tak ada!

Main Game Online di Solitaire.org Tanpa Perlu Download Apps

Solitaire.org

Pelbagai pilihan online games

Antara games yang ada termasuklah
  • Mahjong Games (https://www.solitaire.org/mahjong-games/)
  • Hidden Object Games (https://www.solitaire.org/hidden-object-games/)
  • Card Games (https://www.solitaire.org/card-games/)
  • Connect 3 Games (https://www.solitaire.org/match-3-games/)
  • Other Fun Online Games (https://www.solitaire.org/free-online-games/)

1. Mahjong Games

Kalau dulu-dulu, aku suka sangat main dengan mahjong ni. Sekarang tak berapa dah sebab busy dengan kerja. Tapi kalau off-day, memang akan main juga game macam ni. 

Kat Solitaire.org ni ada sediakan banyak jenis game. Korang boleh main tanpa perlu download. Kalau main kat telefon mesti download dulu kan? 

Kalau kat sini, tak perlu. Yang penting korang ada internet yang kuat dah boleh main sepuas hati. Kalau Mahjong game, aku paling suka main Daily Mahjong 





Ada beberapa pilihan disediakan macam yang korang nampak di gamabr kat atas. Korang pilih mana yang korang rasa nak main dan tekan butang.

Aku suka main ni, sebab ini yang paling senang bagi aku. Setiap games ni ada tunjukkan cara nak main ya, jadi tak perlu risau kalau tak tahu nak main macam mana. 

Masa dan skor ada dipaparkan di sebelah kanan. Kalau dah tak jumpa, korang cuma perlu tekan cermin magnifier tu.

Lepas dah jumpa semua pasangan, korang akan dapat jumpa skor korang. Bagi aku, ia agak mencabar juga sebab ada beberapa tiles tu nampak mengelirukan.

Game Mahjong ni ada lebih dari 10 pilihan, jadi korang boleh pilih mana satu yang korang nak main.

2. Hidden Object Games


Seterusnya, game Hidden Object ni, dia macam cari benda tersembunyi. Ada 9 pilihan yang korang boleh main. Aku akan bagi review pasal Play The Palace Hotel 




Dalam Hidden Object ni, korang hanya perlu cari gambar yang telah disediakan. Butang “Hint” ada di bawah dan korang boleh tekan kalau objek tu tak dapat dijumpa. 

Setiap kali korang tekan objek yang salah, masa akan ditolak sebanyak 5 saat. Jadi, korang mesti alert kalau nak main game ni.

Game ni ada banyak level. Jadi untuk masuk ke level seterusnya, korang perlu habiskan level- level yang disediakan. 

Game ni bagi aku dapat tingkatkan konsentrasi sebab nak cari objek-objek tersembunyi tu bukannya mudah. Mesti perhatikan dan fokus betul-betul dahulu.

3. Card Games


Seterusnya tentang Card Game. Card game ni pun ada banyak pilihan. Gambar kat atas ni aku letak game Thirty One Card Game. Cara untuk bermain ada disediakan di bahagian bawah jadi sebelum mula bermain, korang boleh baca dulu arahan dan cara untuk bermain.



4. Connect Three Games




Game ni aku rasa paling senang nak main. Cuma perlu cari dan gabungkan item yang sama dan korang dah boleh dapat skor. Tapi kadang mencabar juga kalau mata tu dah tak nampak mana satu yang sama.


Aku pilih game Treasures of Atlantis. Untuk game ni, korang perlu jatuhkan bahagian kad ke bahagian bawah sekali. Habiskan semua kad yang diperlukan dan level tu akan complete. Senang jer.

Other Fun Online Games

Selain 4 jenis game yang aku dah paparkan kat atas tu, Solitaire.org juga ada banyak lagi pilihan game yang lain. Pilihan yang ada termasuklah
  • Cookie Monster 
  • Daily Bridges 
  • Daily Crossword 
  • Daily Sokoban 
  • Daily Sudoku 
  • Daily Tracks
  • Daily Word Search 
  • Letter Scramble 
  • Tennis 
Semua pilihan game ni aku rasa mesra umur. Sebab aku rasa budak-budak pun boleh main juga. Bukan itu sahaja, terdapat beberapa game yang dapat merangsang penggunaan otak dengan lebih baik. 

Yelah sebab mana nak fokus, mana nak fikir cari jawapan lagi. Ini kalau korang main game yang Daily Word Search tu. Hehe

Aku akan bagi tunjuk game Daily Word Search kat bawah ni.



Game word search ni memang perlu konsentrasi yang tinggi sebab nak cari ayat-ayat tersembunyi tu. game ni level untuk kerumitan. 



Korang boleh pilih 12x12, 14x14 ataupun 16x16. Yang aku tunjuk kat atas ni ialah 12x12. Itu pun aku rasa dah agak rumit nak main.

So, korang dah rasa berminat nak main tak? 

Main game kat website ni best dan sangat sesuai kalau nak buang boring. Sekarang kan masih ramai lagi yang Work From Home. Jadi masa rehat tu, boleh lah singgah sekejap ke dalam website ni.

Apapun, jangan terlalu leka main pula ya! Sambil-sambil main game, kena seimbangkan juga dengan gaya hidup sihat.

Baiklah sekian perkongsian hari ini!

McDonald’s Malaysia Bagi Makanan Percuma kepada 65,000 Rider Sempena #LekLuMcDBelanja

McDonald’s Malaysia Bagi Makanan Percuma kepada 65,000 Rider Sempena #LekLuMcDBelanja

Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh Malaysia, sudah pastinya memberi kesan kepada seluruh rakyat. Termasuk mereka yang bergelar ‘rider’. Mereka juga antara frontliners kita sepanjang pandemik ini. Kadang kala tengok para rider seperti FoodPanda, atau grab Grab ke memang kesian sangat.

Sibuk hantar makanan tidak kira cuaca panas mahupun hujan. Ada yang naik basikal lagi hantar makanan. Tetapi apakan daya, demi sesuap nasi untuk kelangsungan hidup, terpaksa redah juga. Tambahan pula sewaktu PKP ini, semakin ramai yang duduk di rumah, semakin banyak jugalah permintaan daripada pelanggan.

Ingat lagi tak artikel lepas yang aku tulis di blog? Kalau nak cakap pasal kempen McDonald’s, memang dah macam-macam kempen yang McDonald's dah buat. Baru-baru ni, kempen baharu mereka ialah #LekLuMcDBelanja.

McDonald’s Malaysia Rai 65,000 Penghantar Makanan 


McDonald’s Malaysia Bagi Makanan Percuma kepada 65,000 Rider Sempena #LekLuMcDBelanja


Baca nama kempen pun dah rasa terharu. Kempen ini dijalankan sebagai tanda terima kasih McDonald’s kepada semua penghantar makanan Malaysia yang tidak lekang menerima dan menghantar permintaan orang ramai. Sudah semestinya kita hargai mereka yang sanggup berhadapan dengan risiko covid-19 kerana berhadapan dengan ramai orang setiap masa.


Dengan kempen ini, McDonald’s Malaysia rai penghantar makanan seluruh Malaysia yang telah bertungkus-lumus terutama sekali sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. McDonald’s Malaysia ingin belanja makan penghantar makanan sebagai tanda penghargaan mereka selama ini.


Dengan set hidangan Quarter Pounder dengan Keju, McDonald’s Malaysia telah membelanja seramai 65,000 penghantar makanan di seluruh negara. Jasa para penghantar makanan ini dipandang tinggi sehingga boleh dipanggil frontliners kerana mereka juga antara barisan hadapan dalam menjalankan kerja harian mereka.

McDonald’s Malaysia Bagi Makanan Percuma kepada 65,000 Rider Sempena #LekLuMcDBelanja

“Penghantar makanan seringkali menjadi orang terakhir untuk makan, lebih-lebih lagi ketika sibuk memenuhi permintaan penghantaran pada waktu makan dan waktu puncak. Mereka terpaksa melepaskan waktu makan dan hanya makan selepas semua pesanan telah dihantar.” Kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia.

Betul sangat! Aku baru-baru ini ada menggunakan khidmat rider untuk beli makanan, apabila sampai saja kat rumah agak terkejut juga sebab dia datang dengan naik basikal sahaja. Apabila aku tanya, ‘dah makan tak? Katanya belum lagi sebab banyak sangat order’. 

Oleh itu, korang kalau pesan makanan jangan marah kalau makanan tu lambat sampai. Cuba untuk bersikap toleransi dan memahami juga. Kalau mampu berilah sedekah lebih untuk mereka. Pasti mereka happy!

McDonald’s Malaysia Bagi Makanan Percuma kepada 65,000 Rider Sempena #LekLuMcDBelanja

McDonald’s hargai penghantar makanan Malaysia

Dengan Kempen #LekLuMcDBelanja ini menunjukkan betapa pihak McDonald’s sangat menghargai para riders kita. 

Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia berkata “Sesungguhnya, penghantar makanan memainkan peranan penting dalam menghubungkan kedai makanan dan minuman dengan orang ramai bagi memastikan perniagaan mereka terus berjalan lancar. Terima kasih kepada mereka, rakyat Malaysia dapat menikmati hidangan kegemaran mereka di rumah masing-masing dalam keadaan selesa dan selamat.”

“Kami memahami sikap prihatin mereka, sehingga kadang kala terlupa untuk memberi perhatian kepada diri mereka sendiri. McDonald’s ingin mengingatkan semua penghantar makanan bahawa kami menghargai mereka, dan jangan lupa rehat untuk makan.” tambah beliau.

Apa Respon Riders Tentang Kempen LekLuMcDBelanja

Roslina Talhad, salah satu penghantar makanan McDelivery turut serta memberikan sedikit kata. Ibu kepada lima anak ini perlu bekerja demi mendapatkan pendapatan untuk kegunaan keluarga. Suaminya pula tidak lagi dapat bekerja sepenuh masa disebabkan pandemik ini.

“Pelanggan selalunya terkejut melihat penghantar makanan wanita. Saya bertuah kerana pelanggan saya kebanyakannya sangat bertimbang rasa dan baik hati dengan memberikan tip kepada saya. Selalunya, sebelum saya pergi, mereka akan memberi kata-kata sokongan dan berpesan agar saya sentiasa menjaga diri.”

Walaupun mereka mempunyai kekangan dari segi cuaca dan penat semasa menjalankan tugas, mereka tetap menjalankan tugas mereka dengan baik dan berusaha untuk memastikan makanan sampai dengan cepat dan selamat.

William Quah, yang telah bekerja sebagai penghantar makanan untuk McDonal’s selama dua tahun mengatakan,

“Menjadi seorang penghantar makanan sangat mencabar kerana permintaan untuk penghantaran makanan kini semakin meningkat. Dengan adanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masa untuk menghantar makanan menjadi lebih singkat. Tetapi, saya tetap berpuas hati dapat menggembirakan pelanggan setiap kali menghantar makanan kepada mereka.” 
“Pernah sekali, ada keluarga yang membuat pesanan yang banyak semasa bulan Ramadan, dan mereka memberi satu set burger mereka kepada saya. Apabila ada yang menghargai penghantar makanan seperti saya, ia membuatkan saya bersemangat untuk terus bekerja.” tambah William.

Melalui kempen ini, semua penghantar makanan termasuk FoodPanda, GrabFood, DeliverEat dan perkhidmatan McDelivery (MDS) layak untuk menerima dan menjamu set hidangan percuma dari McDonald’s Malaysia! Set hidangan yang diberikan ialah Quarter Pounder dengan Keju.

McDonald’s Malaysia Bagi Makanan Percuma kepada 65,000 Rider Sempena #LekLuMcDBelanja

Kita sering lihat pelajar yang bekerja sambil belajar. Baru-baru ini, ada viral video penghantar makanan FoodPanda yang sempat mengikuti kelas secara Zoom walaupun sedang bekerja sebagai riders. 

Video yang dirakam itu telah banyak mendapat pujian dan komen baik dari netizen. Dalam kesibukan mencari nafkah, bukan penghalang untuk meneruskan pelajaran.

Seorang pelajar jurusan kejuruteraan di sebuah univerisiti swasta yang menggunakan pendapatannya sebagai penghantar makanan untuk membiayai pengajian.

Mohamad Azyhan Musa, berkata “Saya gembira dan berterima kasih kepada McDonald’s kerana menghargai kami, lebih-lebih lagi saya juga seorang pelajar separuh masa. Kadangkala semasa bekerja, kami terlupa untuk makan atau terpaksa tahan makan semata-mata untuk memenuhi pesanan pelanggan. Dengan inisiatif ini, saya teruja untuk mendapatkan hidangan yang diberikan kepada kami.”

Kempen seperti ini sememangnya dapat meningkatkan lagi nama baik McDonald’s Malaysia. ini bukan kempen pertama yang mereka pernah laksanakan. Masih banyak lagi kempen-kempen lain yang telah dibuat dengan tujuan untuk membantu negara dan orang ramai.

Kempen ini telah berjaya dilaksanakan dengan baik dimana semua penghantar makanan boleh menebus set hidangan itu di restoran McDonald’s seluruh negara. 

Kalau nak kongsikan gambar atau video bersama mereka di laman sosial, jangan lupa tag #RiderKu #LekLuMcDBelanja #TerimaKasihRider #MekdiBelanjaRider

Bantuan Susu Formula (BSF) by Portal Malaysia

Assalamualaikum
Bismillah

Dalam keadaan rakyat tengah darurat sepanjang pandemik, Pihak Portal Malaysia telah melakukan insiatif dengan memberi bantuan susu formula. Pihak Portal Malaysia akan hubungi penerima yang layak dalam masa terdekat. 

Bantuan akan diberikan dalam bentuk produk dan akan diposkan selepas memproses permohonan.

Borang Bantuan Susu Formula (BSF) by Portal Malaysia



Bantuan Susu Formula (BSF) by Portal Malaysia

Untuk permulaan, bantuan susu formula untuk sebulan akan difokuskan kepada beberapa kategori bayi-bayi dan kanak-kanak seperti berikut:
  • Bayi berusia 0 bulan – 6 bulan
  • Bayi berusia 6 bulan – 12 bulan
  • Bayi berusia 1 tahun – 3 tahun


Cara Memohon Bantuan Susu Formula (BSF) 

Untuk bantuan Susu Formula by Portal Malaysia, sila isi borang maklumat di bawah dengan LENGKAP & TEPAT.

  1. Name Penuh
  2. Alamat (Address)
  3. No Fon (Phone number)
  4. Nama Penuh Anak
  5. Susu Yang Diperlukan



Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan buat Portal Malaysia. Aku terharu sebenarnya. Betul-betul sekarang ni rakyat jaga rakyat saja. 

Semoga Allah merahmati kita semua. Aamiin.

McDonald’s Malaysia Taja Makanan Untuk Hospital Sungai Buloh Sebagai Tanda Sokongan & Penghargaan

Sejak dari awal berlaku pandemik di negara ini, kita dapat melihat sebenarnya petugas barisan hadapan sudah penat, tetapi mereka masih gagahi demi menyelamatkan nyawa pesakit yang dijangkiti Covid-19 

Menyedari kesukaran yang dihadapi barisan petugas hospital ketika ini, lebih daripada 10,000 pek makanan telah ditaja ke Hospital Sungai Buloh sejak pandemik melanda negara Malaysia. Sebagai tanda sokongan dan penghargaan dari McDonald's Malaysia kepada petugas barisan hadapan kesihatan dalam memastikan warga Malaysia selamat sewaktu pandemik.

McDonald’s Malaysia Taja Makanan Untuk Hospital Sungai Buloh

Restoran khidmat segera atau quick service restaurant itu terus menerus menyalurkan tajaan makanan kepada petugas-petugas barisan hadapan kesihatan di Hospital Sungai Buloh. McDonald’s Malaysia bergiat aktif menyumbang makanan sejak daripada awal PKP pada Mac tahun lau.

Hospital Sungai Buloh dapat tajaan makanan McDonald’s

Hospital Sungai Buloh merupakan pusat rawatan utama pesakit-pesakit yang dijangkiti Covid-19. Petugas-petugasnya juga amat sibuk dalam menjaga dan merawat pesakit Covid-19 yang semakin hari semakin bertambah.

Menjadi antara hospital pertama yang menerima tajaan daripada McDonald's sejak pandemik melanda negara, Hospital Sungai Buloh telah menerima lebih daripada 10,000 tajaan makanan kepada petugas-petugasnya.

McDonald’s Malaysia Taja Makanan Untuk Hospital Sungai Buloh

McDonald's Malaysia hantar makanan ke Hospital Sungai Buloh.

Kesinambungan daripada kempen sebelum ini yang telah disambung semula pada awal bulan Mei, baru-baru ini McDonald's telah menaja 300 pek makanan sekerap tiga kali seminggu di samping memastikan standard operating procedure (SOP) dipatuhi sepanjang penghantaran makanan ke hospital itu.

Dengan lebih daripada 70 buah hospital telah mendapat manfaat daripada tajaan ini, McDonald's Malaysia terus komited memainkan peranan dalam menyokong usaha pemulihan negara daripada pandemik Covid-19.

Pengarah Hospital Sungai Buloh, Dr Kuldip Kaur berkata, "Sebagai pusat rawatan utama pesakit Covid-19, petugas kesihatan kami di Hospital Sungai Buloh menjalankan tugas tanpa mengira masa dalam menjaga dan memenuhi keperluan pesakit-pesakit kami".

Sebagai wakil hospital, Dr Kuldip Kaur telah menerima bekalan makanan yang telah ditaja oleh pihak McDonald's. "Kami bersyukur atas usaha bermakna daripada pihak McDonald's Malaysia sejak dari PKP pertama pada Mac tahun lalu. Usaha ini telah membantu ringankan beban para petugas kesihatan kami dan membangkitkan semangat serta menceriakan hari-hari mereka". tambah beliau.

McDonald's Malaysia hargai frontliners Hospital Sungai Buloh

Hospital Sungai Buloh merupakan hospital pertama menerima sumbangan daripada McDonald's sejak awal pandemik Covid-19 melanda Malaysia. Ketika negara menghadapi waktu yang sukar, kami terus berterima kasih kepada hero kita para petugas barisan hadapan yang sentiasa memastikan keselematan kita semua. Kami akan terus menyokong melalui inisiatif ini sepanjang situasi pandemik  agar kami dapat santuni lebih ramai lagi petugas barisan hadapan". kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald's Malaysia.

McDonald’s Malaysia Taja Makanan Untuk Hospital Sungai Buloh

#KitaBoleh

McDonald's Malaysia adalah salah sebuah syarikat di Malaysia yang aktif dalam program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR). Kempen #KitaBoleh merupakan salah satu usaha mereka dalam mengajak rakyat Malaysia berganding bahu dalam melawan penularan wabak Covid-19. 

Inisiatif #KitaBoleh ini juga adalah kesinambungan daripada inisiatif #KitaBoleh sebelum ini yang telah dimulakan sejak PKP yang pertama lagi pada Mac tahun yang lalu.

Konsep #KitaBoleh yang telah dimulakan oleh pihak McDonald's Malaysia sendiri melalui platform sosial media mereka. Kempen ini bertujuan untuk meningkatkan semangat seluruh Malaysia agar bersatu padu dan terus kuat dalam menghadapi waktu yang sukar ini. 

#KitaBoleh juga merupakan panggilan buat seluruh rakyat Malaysia dalam mengkhabarkan keberanian para petugas barisan hadapan yang tanpa mengenal erti lelah terus melawan penularan pandemik Covid-19.

McDonald’s Malaysia Taja Makanan Untuk Hospital Sungai Buloh

Pada ketika ini, ramai yang terkesan disebabkan oleh PKP dan kes Covid-19 yang meningkat saban hari. Dengan kes yang meningkat pastinya frontliner kita dah penat dan tak cukup tangan.

Kita perlu mengambil berat dan mempunyai kesedaran tentang risiko jangkitan Covid-19 ini. Hal ini bukan sahaja bantu meringankan beban frontliners malah membantu negara kita untuk turunkan angka kes harian. Doakan agar frontliners kita dilindungi dan dikurniakan kekuatan oleh Allah Subhana
Wa Ta’ala dalam melaksanakan tugasan mereka

Untuk maklumat lanjut mengenai McDonald's Malaysia, boleh layari Facebook
McDonald's Malaysia di www.facebook.com/My.McDonalds/

© all rights reserved
made with by templateszoo