Powered by Blogger.

Cara Kemaskini Permohonan SPA8i & Padam Permohonan Lama

Assalamualaikum
Bismillah


Hari ini aku akan kongsikan cara paling ringkas sekali tentang bagaimana mahu mengemaskini permohonan SPA8i serta cara untuk padam permohonan lama. 

Berikut adalah langkah-langkahnya :

1. Masukkan ID dan kata laluan. 


2. Seterusnya, semak tarikh permohonan bila kali terakhir anda memohon atau kemaskini.

3. Klik jawatan SPA. Seterusnya anda akan lihat halaman bagi jawatan yang telah dipohon.

4. Anda akan lihat senarai jawatan yang dipohon berada dalam kotak sebelah kanan.



5. Sekiranya anda ingin menukar ke jawatan ataupun padam jawatan yang tidak diingini, anda hanya perlu klik jawatan tersebut (seperti kurungan berwarna merah). Setelah itu, klik anak panah kiri untuk padam/tukar. Sekiranya ingin menambah jawatan baru, anda hanya perlu memilih mana-mana jawatan yang diminati di kotak sebelah kiri dan tekan anak panah kanan untuk memohon.

6. Simpan untuk dikemaskini

7. Semak semula perhonan anda.


8. Semak tarikh permohonan untuk melihat bahawa permohonan anda telah dikemaskini.

9. Permohonan jawatan baru telah dikemaskini dan didaftarkan. Anda boleh lihat senarai jawatan lama yang aku memohon sebelum ini telah dipadam. 

Sekian itu sahaja. Semoga membantu kalian semua. Aku doakan semoga anda dimurahkan rezeki. Amin...



Video ini adalah Cara Delete Permohonan SPA8. 
Semoga membantu :)

22 comments:

  1. TQ for sharing kak.nnti nk kemaskini

    ReplyDelete
  2. Hi! Sorry kak... Nak Tanya... Akak ada pengalaman kerja sbg PPM kan... Sy nak Tanya macam mana nak mohon jawatan itu ya???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry ya.. Sy xda pengalaman kerja sebagai PPM pun..

      Delete
  3. nice info nurul.. busyra pun isi SPA ni tp belum ada rezeki.. mudah2an kedepan nnti.

    ReplyDelete
  4. Nakk tanya...kalau status permohonan tu tulis draf maksudnya apa ya?

    ReplyDelete
  5. Sy mohon spa ini dgn sijil lepasan spm . Skrng sy ada sijil lepasan stpm. Mcm mana sy nak kemaskini ataupun upgrade jawtan yg sy mohon sbb sy baru sy dipnggil untuk temuduga tapi dibawah tiket spm . So mcm mana .Perlu ke sy padam pemohonan yg lepas dan update yg terkini tetapi lepasan stpm punya. Pemohonan yg sy hantr terus hilang ke ataupn still ada dalam sistem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg itu sy kurg pasti. Maaf sy sendiri tiada pengalaman mcm tu..

      Delete
    2. im in the same situation as you how to delete prmohanan lama use spm ni? semua dah tekan takeh delete😭😭 nak pakai stpm result.

      Delete
  6. mcm mne sy nk delete permohonan lamA

    ReplyDelete
  7. Hii akak . . Nak tanya kalau contohnya SPA 8 xdpt login mcmna ? Walaupun suda guna Nma ibu dgn ayah . . Bagaimana mengembalikan SPA8 semuala ? 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai.. kalau itu sy pun x pasti pula.. xda pengalaman tak dapat login lgi.. maaf x dapat tolong..

      Delete
  8. Asalamm.. nk tnya.. kenapa bila tekan dekat jawatan dipohon tu, tapi tak ada senarai pun yg keluar.. tapi bila check dkt status permohonan.. ad je 15 jawatan tu... nk tukar dr spm ke separa.. tp tak naik pun list2 jawatan di spm tu.. mcm mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam.. kalau ada keluar kat status permohonan rasanya okay lah tu.. mungkin belum proses kot.. sy pun kurg pasti..

      Delete
  9. Salam kenapa akaun spa adik sy tiada tempat untuk pilih jawatan.. status dia pn draf

    ReplyDelete
  10. Asalam...klu nama da tukar...mcm mna ya??...skrg nma convert ...nk buat iD baru ka atau kna kol SPA 8.

    ReplyDelete
  11. Saya ad degree tp degree saya result truk, mngkin sbb ni saya xdpt ap2 pggilan temuduga lg..kalau saya delete degree dan minx jawatan guna spm bole ke? Atau spa bole detect yg saya ni ad degree?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana singgah ke Blog Sii Nurul. Jika ada sebarang pertanyaan, komen, penambahbaikan, cadangan mahupun pandangan. Boleh tinggalkan jejak anda.