Tips Cinta: Jatuh Cinta Dengan Kawan Sendiri

Assalamualaikum
Bismillah

Hubungan cinta biasanya bermula dengan ikatan persahabatan. Kita dapat mengenali pasangan dengan lebih baik melalui jalinan persahabatan yang dibina. Namun, apabila kita mula merasa bibit-bibit cinta itu telah hadir terutama sekali apabila kita jatuh cinta dengan kawan sendiri, susah juga sebenarnya mahu menghadapi perasaan tersebut.


Sebelum ini kita mungkin agak selamba ketika bersama dengan si dia, berubah menjadi seorang yang agak pemalu dan kekok. Persoalan yang bermain diminda apabila kita mula jatuh hati dengan kawan sendiri adalah:
  • Kita berfikir adakah perlu menyatakan perasaan yang sebenar ataupun berdiam diri sahaja?
  • Bagaimana kita hendak membawa perhubungan sebagai rakan itu ke tahap yang lebih istimewa?
  • Adakah cinta kita hanya bertepuk sebelah tangan?
  • Apa yang kita patut harapkan dan apa pula yang harus dilakukan?
Apa yang pasti, kita tidak mahu merosakkan perhubungan yang sedia ada. Oleh itu, confirmkan dulu perasaan itu. Salah satu sebab seseorang jatuh cinta dengan kawan sendiri kerana berasa dia juga mempunyai perasaan yang sama. Sebelum kita berfikir begitu, pastikan kita membaca tandanya dengan betul dan berhati-hati.

Tanda Si Dia Jatuh Cinta : 
1. Dia sering cuba untuk menarik perhatian kita.

2. Berasa selesa dan banyak bergurau dengan kita walaupun di hadapan rakan lain.

3. Tidak berminat dengan lelaki/perempuan lain.

4. Banyak bertanya mengenai apa yang kita suka dan tak suka.

5. Menunjukkan rasaa ingin tahu tentang peribadi, minat, impian ataupun latar belakang keluarga

6. Memperkenalkan anda kepada sahabat si dia yang lain.

7. Banyak meluangkan masa dengan anda dan sentiasa punya masa untuk anda walau sibuk macam mana sekalipun

8. Menunjukkan rasa prihatin dan risau tentang diri anda

9. Menunjukkan rasa cemburu apabila anda cuba mendekati perempuan/lelaki lain.


Persediaan sebelum meluahkan perasaan 

Sebelum luahkan perasaan, kita kena pastikan bahawa kita dah betul-betul bersedia untuk menerima apa sahaja jawapan yang bakal diterima. Jika kita meluahkan kepada kawan baik tentang perasaan suka kita padanya dan dia pun merasakan perasaan yang sama, sememangnya berbaloi kita memberitahunya. 

Namun jika dia tidak mempunyai perasaan yang sama, sudah tentu kita akan kecewa dibuatnya malah mendapat malu pula. Siap sediakan diri anda dengan sebarang kemungkinan. Jikalau kita merasakan bahawa dialah perempuan/lelaki pilihan hati, ketepikan ego dan rasa ragu. Yakin dengan diri sendiri.

Selepas kita bersedia dari segi mental, pastikan pula anda tahu apa perlu dikatakan walau apa pun jawapannya. Kuncinya adalah sentiasa bersedia untuk sebarang kemungkinan. Untuk memberitahunya, pastikan kita memilih masa dan tempat bersesuaian yang dia selesa dan mudah faham apa yang kita beritahu.

Semasa Meluahkan Perasaan

1. Cuba berada dalam keadaan yang tenang dan relax.

2. Beritahulah dalam keadaan yang bersahaja dan jangan terlalu serius seperti ia satu pengumuman yang sangat penting.

3. Bersedia maafkan dia jika reaksinya tidak seperti yang kita harapkan.

4. Berilah dia masa untuk berfikir dan jangan kelihatan memaksa.


Reaksi Si Dia 

1. Dia juga suka
Mutual feeling is the best feeling! Perasaan apabila cinta diterima rasa hati seperti melayang-layang di awangan. Hahaha~ Jangan berhenti berusaha dalam perhubungan setakat di situ saja. Buktikan kita bukan main-main dan serius.

Namun, janganlah terlalu serius dan berilah dia sedikit ruang untuk memproses peralihan jalinan ini. Jangan pula bertindak seperti kita tahu semuanya tentang dia kerana sebelum ini adalah kawan baik. Kenalinya dengan lebih mendalam dan bersedialah dengan soalan rakan-rakan lain yang akan bertubi-tubi datang.

2. Dia tidak suka
Ada besar kemungkinan juga yang dia tidak akan sukakan kita seperti kita menyukainya. Jika dia hanya boleh berkawan dengan kita, terimalah dengan tabah dan terbuka. Mungkin si dia hanya selesa berkawan dengan kita dan tidak lebih daripada itu.

Mungkin kita akan berasa janggal setelah meluahkan perasaan terhadap si dia. Tetapi jikalau dia boleh berlagak selamba dan masih menganggap kita sebagai seorang kawan baik jangan pula terus memutuskan ikatan persahabatan yang sedia ada. Mungkin itu petanda bahawa dia bukanlah jodoh kita. 

Move on dan teruskan kehidupan. Ada kalanya mencintai itu tidak semestinya memiliki.

Hastag #tipscinta #tipscaripasangan #carijodoh